50 év felett mindennap kellene enni: hihetetlen, ahogy segít a rákkal szemben ez a vitamin

Egy friss kutatás szerint egy bizonyos vitamin fogyasztása még a rosszindulatú daganatok esetén is segíthet.

GettyImages-1469767598
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Statisztikák szerint minden 8. férfi és minden 11. nő rákos lesz az élete során, ami nagyon szomorú adat. Magát a daganatok kialakulását nem minden esetben lehet megakadályozni, de a megfelelő életmód nagyban támogatja, hogy minél több egészséges életéve legyen az embernek.

Kiderült egy 2023-ban közzétett tanulmányból, hogy még ha a rák megelőzését nem, de a daganatok miatti halálozás kockázatát jelentősen csökkentheti egy bizonyos vitamin akkor, ha valaki rendszeresen szedi. 

Hasznos vitamin a daganatos betegeknek

A D-vitamin amellett, hogy segíti a kalcium felszívódását, erősíti az immunrendszert, csökkenti a szervezetben a gyulladásokat, támogatja az izmok működését, és kiegyensúlyozza az idegrendszert. Még a rákos betegek számára is tartogat hasznos tulajdonságokat. 

GettyImages-1149019147

A több mint 105 ezer fő bevonásával készült tanulmány 14 korábbi kutatás adatait dolgozta fel. Csak olyan kísérleteket vettek górcső alá, amelyben D3-vitamin vagy placebo került elfogyasztásra (amivel a D-vitamint imitálták). Az eredményeik szerint azok a résztvevők, akik mindennap szedtek D3-vitamint, azoknak a daganatok miatti halálozási arányuk 12%-kal csökkent, ami nagyon szép és biztató eredmény. Ez főleg 70 vagy annál többévesek körében volt kimagasló. 

A kutatók felhívták arra a figyelmet, hogy már ötvenéves kor felett hatványozottan nő a rákos megbetegedések száma. A csapat vezetője azt nyilatkozta a MedicalNewsToday oldalán, hogy személy szerint minimum ennyi idős kortól megfigyelné, hogy milyen hatása lehet a D-vitamin pótlásának. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Teszteld magad otthon!

A D-vitamin hiány számos más betegséggel együtt jár, beleértve a szív-és érrendszeri-, az autoimmun betegségeket, a cukorbetegséget és a depressziót. Ellenőrizd egyszerűen a D-vitamin szinted annak meghatározása érdekében, hogy szükséges-e szedni D-vitamin kiegészítőket.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Úgy véli, hogy ötvenéves korban vagy afelett, beleértve azokat az embereket, akiket nem diagnosztizáltak rákkal, a D-vitamin áldásos hatást gyakorolhat, és ténylegesen csökkentheti a rákkal kapcsolatos halálesetek számát is. A kutatás ugyan átfogó, mégis vannak hiányosságai. A megvizsgált tanulmányok között például sokaknál nem tesztelték a D-vitamin-szintet a kezdőfázisban, és bizonyos kutatásokban engedélyezték a placebót szedő csapat tagjainak, hogy D-vitamint is bevegyenek. 

Olvass tovább: 8 isteni étel, ami tele van D-vitaminnal

A D-vitamin bizonyítottan támogatja a fogyást, érdemes olyan ételeket beiktatni a napi menübe, amik bővelkednek benne.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük