5 dolog, ami alacsony D-vitamin-szinthez vezethet, de sokan nem is tudják: a testalkat is számít
A D-vitamin szintjére több dolog is hatással van, fontos odafigyelni, hogy ne alakuljon ki hiányállapot.

napfény tél
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szervezet megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen a D-vitamin, amit az őszi és téli hónapokban a napfényes órák számának csökkenése miatt pótolni kell. Enélkül a magyar lakosság jelentős része vitaminhiányos lenne, felnőttek számára az ajánlás ilyenkor napi 2000 nemzetközi egység. 

A D-vitamin támogatja az immunrendszert, hozzájárul a csontok épségének megőrzéséhez, befolyásolja a vérnyomást és a hormonrendszer működését is. Hiányában nő a csontlágyulás, a cukorbetegség, a depresszió rizikója, csökken a termékenység, a szervezet kevésbé ellenálló a fertőzésekkel szemben. A D-vitamin szintjét több dolog is befolyásolhatja, egyebek mellett az életkor és a testsúly is. 

Alacsony D-vitamin-szint okai

A D-vitamin csak kis mennyiségben juttatható be táplálkozás útján a szervezetbe, ám maga a test is előállítja fény hatására az anyagot egy összetett folyamat során. Ahhoz, hogy elnyerje biológiailag hasznosítható formáját, a májra és a vesékre is szükség van. A D-vitamin szintjére több olyan dolog is hatással van, amire a legtöbben talán nem is gondolnának. Gyanú esetén érdemes megnézetni a szintet, a hiány megállapításához a vér aktív D-vitamin-szintjét (25-hydroxi-D vitamin) nézik, 50 mmol/l alatt hiányról, 50-75 mmol/l között enyhe hiányról lehet beszélni.

Testsúly

Az elhízás összefüggésbe hozható az alacsonyabb D-vitamin-szinttel, a normális értékek megőrzéséhez a túlsúllyal élőknek olykor magasabb dózisra van szükségük a pótlás során - erről szakemberrel kell egyeztetni. A Cleveland Clinic szerint 30 feletti BMI esetén már fennállhat a probléma, érdemes rá gondolni. 

Életkor

Idősebb korban a szervezet kevésbé hatékonyan álltja elő a D-vitamint, a bőr D-vitamin-termelő képessége az életkor előrehaladtával csökken. 65 év felett már nagyobb az alacsony értékek kockázata. 

A bélrendszer egészsége

A táplálékkal vagy étrend-kiegészítő útján bejuttatott D-vitamin a vékonybél közvetlenül a gyomor utáni szakaszán szívódik fel. Itt számos dolog befolyásolhatja a folyamat hatékonyságát, a gyomornedvek, a májból származó epe, a bélfal épsége mind számítanak. A bélrendszert és emésztést befolyásoló állapotok, betegségek, így például a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás, a Crohn-betegség, a cisztás fibrózis és a gluténérzékenység ronthatják a vitamin felszívódását. 

A máj és a vesék állapota

Bizonyos máj- és vesebetegségek csökkentik azoknak az enzimeknek a mennyiségét, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a D-vitamin a szervezet számára használható formájúvá alakuljon. Így az enzimek hiánya az aktív D-vitamin nem megfelelő szintjéhez vezet a szervezetben. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Lakóhely

A lakóhely több szempontból is szerepet játszhat a D-vitamin-szintek alakulásában. Nem mindegy például, hogy az adott területen mennyi a napos órák száma, milyen a napfény beesési szöge. Ezenkívül pedig még a légszennyezettség mértéke is számít, mivel a fosszilis tüzelőanyagok elégetése során keletkező, a levegőbe jutó szénrészecskék szétszórják és elnyelik az UVB-sugarakat. 

A szakemberek javaslata szerint októbertől márciusig mindenkinek érdemes a vitamin pótlásáról gondoskodnia. Bár a D-vitamin zsírban oldódó, így túladagolható, ez ritkán fordul elő. Azoknak, akiknél a fenti szempontok alapján fennállhat a hiány, érdemes ellenőriztetniük a szintet. 

A D-vitamin-hiány 5 árulkodó jele

A jelek korántsem egyértelműek, gyakori, hogy csak a laborvizsgálat során derül fény a problémára, az érintett pedig nem tapasztalt különösebben jelentős eltérést vagy panaszt.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük