Megdöbbentő felfedezést tettek a tudósok a demenciával kapcsolatban: ez a vitamin segíthet a megelőzésében

Egy új kutatás érdekes összefüggést talált a demencia és egy hétköznapi vitamin közt.

GettyImages-1307432596
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre többeket érint a demencia világszerte, jelenleg körülbelül 55 millióan élnek együtt a betegséggel, és a szakértők szerint ez a szám még tovább fog növekedni.

Egy új kutatás azonban érdekes összefüggést talált a betegség és egy hétköznapi vitamin közt. 

Segíthet megelőzni a demenciát a vitamin

Egy friss kutatás kimutatta, hogy ha az ember agyszövetében magas a D-vitamin szintje, akkor jobb kognitív funkciókkal bírhat, írja az Interesting Engineering.

Az amerikai Tuft Egyetem kutatói az agy D-vitamin szintjét vizsgálták neurodegeneratív betegségekben szenvedő felnőtteknél. A szakemberek az agy négy különböző részében kerestek D-vitamint - ezek közül kettő az Alzheimer-kórhoz, egy másik a kognitív hanyatláshoz, a negyedik pedig a véráramláshoz kapcsolódó demencia kialakulásához kapcsolódik. 

GettyImages-1241115570
Fotó: Go / Getty Images Hungary

A vizsgálatot követően a szakértők két fontos megállapítást tettek. Az egyik az, hogy a D-vitamin jelen van az agyszövetekben - ezt nem vizsgálták eddig -, a másik pedig, hogy a magas D-vitamin-szint az agy mind a négy régiójában hozzájárul a jobb kognitív funkciókhoz és az egészség fenntartásához. A kutatók további vizsgálatokat szeretnének végezni a jövőben, és bíznak benne, hogy ezek segítségével jobb kezelési, illetve megelőzési stratégiákat tudnak majd kidolgozni a demencia ellen, írja a HVG

Teszteld magad otthon!

A D-vitamin hiány számos más betegséggel együtt jár, beleértve a szív-és érrendszeri-, az autoimmun betegségeket, a cukorbetegséget és a depressziót. Ellenőrizd egyszerűen a D-vitamin szinted annak meghatározása érdekében, hogy szükséges-e szedni D-vitamin kiegészítőket.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Meglepő eszköz segíthet a demencia megelőzésében egy friss kutatás szerint

Érdekes eredményekkel zárult egy friss kutatás, amelyet szingapúri tudósok végeztek.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük