Meglepő, mi lehet 40 felett a demencia előrejelzője: átfogó kutatást tettek közzé

A demencia egy újabb korai jelzőjét fedezhették fel a kutatók a frissen publikált tanulmányban.

Demencia kialakulása BMI alapján
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Világszerte több mint 55 millió ember él demenciával, évente pedig 10 millió fővel növekszik a számuk, ami aggasztó jelenség. Éppen ezért számos kutatásban vizsgálták már, mik lehetnek a demencia előrejelzői, amik segíthetnek a korai diagnózisban és az esetleges megelőzésben is.

Egy nemrég, 2022 decemberében megjelent tanulmányban a BMI-t vizsgálták a kutatók a demencia függvényében, és érdekes eredményre jutottak - úgy tűnik, a testsúly változása már akár a középkorú embereknél is előrevetítheti a jövőbeli szellemi teljesítmény hanyatlását.

A demencia kialakulása a BMI függvényében

Korábban, 2018-ban is publikáltak tanulmányt, melyben a testsúly és a demencia kialakulásának kapcsolatát vizsgálták, és e szerint hogyha az illető 40-50 éves korában túlsúlyos, az jelentősen növeli a kockázatot, ugyanez már nem igaz a 60-70 éves korra. Mindenesetre az új tanulmányban más szemszögből vizsgálták meg a problémát, és érdekes kapcsolatot találtak.

GettyImages-1190671452

A 39 éven át tartó kísérletet végző kutatók arra jutottak, hogy a BMI-változások mintázatai előre jelezhetik a demencia kockázatát. Az eredmény azért fontos, mert a korábbi tanulmányok csak a súlygyarapodás hatását vizsgálták, a stagnálást és a fogyást már nem. A BMI, azaz a testtömegindex, ami az egyén testtömegének és magasságának az arányát nézi, a legtöbb esetben jól mutatja, hogy sovány, normális testsúlyú, túlsúlyos vagy elhízott-e az illető. Az arányszám alapján sorolták be az alanyokat is.

A friss kutatás közel 40 évig tartott, ezalatt pedig 2-4 évente vizsgálták a résztvevők testsúlyát, és különböző súlymintázatokat vettek észre azoknál, akiknél később a demencia valamely típusa alakult ki. A középkorú, tehát 40-50 éves embereknél, hogyha csökkent a BMI, az a demencia kialakulásának nagyobb kockázatával járt együtt. Ami ennél is érdekesebb, hogy egy olyan csoport mintázatát is megfigyelték, akiknek középkoruk elején megemelkedett BMI-jük, majd a második felében pedig csökkent, náluk még jelentősebb volt a demencia rizikója. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mérföldkövet jelenthet a demencia kutatásában az átfogó vizsgálat eredménye, hiszen a testsúly nyomon követése viszonylag egyszerű, akár egyéni szinten is ellenőrizhető.

A kutatás vezetője elmondta, hogyha valaki azt tapasztalja az életkor előrehaladtával középkorúként, hogy folyamatos súlynövekedés után váratlanul fogyni kezdett, akkor érdemes lehet kezelőorvossal konzultálni, hogy feltárhassák az okokat. A demencia egyes fajtáinál kifejezetten sokat segít a korai felismerés, mert léteznek olyan kezelések, amik hatékonyan befolyásolják a folyamatot ebben a szakaszban.

GettyImages-1333713837

Rhoda Au PhD, az anatómia és neurobiológia professzora és a tanulmány egyik szerzője szerint ugyan a demenciába tartozó betegségek nem teljesen elkerülhetetlenek, de ha sikerül feltárni a rizikókat, és olyan jelzőket, mint a testsúly, a BMI változásai, akkor korai beavatkozással módosítani lehet a betegség kialakulását és a progresszióját is. BMI tekintetében pedig hazánk is az élen jár, hiszen Európa tíz legelhízottabb országa közé tartozik Magyarország a WHO 2016-os adatai szerint, így érdemes odafigyelni az intő jelekre.

Az elhízással járó 6 bőrtünet

Az elhízás a szervezet egészére hat, különböző bőrtünetek utalhatnak a megnövekedett zsírszintre.

Az elhízással járó 6 bőrtünet: nem csak striák alakulhatnak ki miatta

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük