Az elhízással járó 6 bőrtünet: nem csak striák alakulhatnak ki miatta
Az elhízás a szervezet egészére hat, különböző bőrtünetek utalhatnak a megnövekedett zsírszintre.

Atopic eczema
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elhízással járó test- és zsigerizsír-szint növekedése különböző bőrtünetekben is megmutatkozik, és a tévhit ellenére nem csak striák alakulhatnak ki a hatására.

A túlzott testsúly nagy terhet ró az egész szervezetre nézve, a zsírosodás létfontosságú szerveket károsíthat, mozgásszervi problémát okozhat, így érdemes odafigyelni a jelzésekre. 

Az elhízás bőrtünetei

Az ideális testsúly kikalkulálásához különböző képletek léteznek, köztük a BMI vagy testtömegindex, ám ez csalóka lehet abból a szempontból, hogy figyelmen kívül hagyja az izmok és a zsír arányát, ennek ellenére jó útmutatóként szolgálhat. A testtömeg szerint túlsúlyos, elhízott vagy erősen, illetve kórosan elhízott kategóriák léteznek.

Acanthosis nigricans.
Acanthosis nigricans.

De nemcsak a mérleg és a kihízott nadrágok jelzik a problémát, hanem a bőr elszíneződésében, változásában is megmutatkozhat, ezek alább olvashatóak.

Atópiás ekcéma vagy dermatitisz, ami viszkető, vöröses, hámló, feszülő foltokban jelentkezik. 

Limfödéma vagy nyiroködéma, ami a bőr alatti lágy, gödrös duzzanat, leggyakrabban a lábszáron alakul ki a nyirokkeringés elzáródása következtében.

Striák, amiket a bőr túlzott megnyúlása okoz olyan területeken, ahol nagy mennyiségű zsírszövet található, mint például a mell, a fenék, a has, a csípő és a comb. Először halvány csíkok jelennek meg, amelyek idővel lilára, majd fehérre válnak.

Apró, bőrszínű szemölcsök, amik gyakran a szemek, a nyak és a hónalj környékén alakulnak ki.

Acanthosis nigricans, azaz sötét foltok a bőrön, aminek érdes és sima is lehet a felülete, szemölcsök is kialakulhatnak rajta. Ahogy nő az elhízás, úgy súlyosbodik az acanthosis nigricans tünete. Jóindulatú vagy rosszindulatú is lehet az elváltozás, állhat mögötte hormonális betegség, cukorbetegség vagy rák is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

A láb talpi hiperkeratózisa, azaz a sarok és a talp bőrének megvastagodása. Mind a cukorbetegség, mind az elhízás gyakori következménye, és a leggyakoribb bőrgyógyászati panasz a kóros elhízással küzdők körében. Oka, hogy a szokásosnál nagyobb mennyiségben termelődik szaru.

A megfelelő, kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres testmozgás az egyetlen valóban hatékony módja az alakformálásnak és az egészség megőrzésének, de ha betegség gátolja a folyamatot, akkor gyógyszeres kezelésre is szükség lehet.

Így jelzi a szervezet, ha betegség gátolja a fogyást

A fogyókúrát különböző betegségek is akadályozhatják, amiknek a kulcsa épp az étrendváltásban rejlik.

(Borító- és ajánlóképek forrása: Getty Images Hungary, cikken belüli képek forrása: Mark F. Brady; Prashanth Rawla / Wikimedia CC BY-SA 4.0)

Ezt is szeretjük