Add le végleg túlsúlyodat!

A zsírolvasztó enzimdiétával

A magas enzimtartalmú táplálékok megsokszorozzák a zsírégetés hatékonyságát. Építsd rájuk diétádat!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az elfogyasztott táplálékok megfelelő gyorsaságú megemésztéséhez és lebontásához kitűnően működő anyagcserére van szükség, utóbbihoz pedig a megfelelő enzimekre, mely kémiai anyagok egész szervezeted működését összehangolják. 

Ha az élelmiszerek a sejtjeid számára tökéletesen felhasználható összetevőkké alakulnak, nem marad raktározásra váró mennyiség, a kalóriák pedig a szellemi és fizikai tevékenységeidhez szükséges energiává változnak.

Megszűnik a fáradékonyság, hiszen minden létfontosságú tápanyaggal elláttad szervezetedet, és nem jelentkezik a hiányállapotok miatt gyakran fellépő, túlzott éhségérzet sem. Válaszd az enzimekben bővelkedő étrendet, és természetes úton adhatod le akár teljes túlsúlyodat is.

Enzimraktár az étlapon

Az anyagcsere-szabályozó, emésztést serkentő enzimek egy részét szervezeted is képes előállítani. A testsúlycsökkentéshez azonban ennél nagyobb mennyiségre is szükséged lehet.

Egyes táplálékok szerencsére kiemelkedően gazdag enzimkészletet rejtenek. A gyümölcsök közül élenjáró forrás az ananász, mely a bromelin nevű enzim segítségével fokozza a táplálékok lebontását és a zsírégetést.

Emellett a citrusfélék is gazdagon tartalmaznak olyan emésztőenzimeket, melyek az élelmiszerek elfogyasztását követően azonnal megkezdik a zsírbontást. Hatásukat fokozza a bennük rejlő, zsírégető C-vitamin és a természetes gyümölcssavak ereje is.

Ha igazán látványos testsúlycsökkentést vársz az enzimektől, barátkozz meg a sokoldalú csírákkal. A búza, a lucerna, a retek és a hüvelyesek csírái sokkal koncentráltabb formában kínálják az enzimeket, mint az ételkészítéskor hagyományos módon felhasznált magok és zöldségek. A folyamat érthető, hiszen a csíra feladata a belőle fejlődő növény tápanyagokkal történő ellátása.

Táplálékok szövetsége a sikerért

Az enzimtartalmú táplálékok fogyasztása mellett más módon is növelheted a létfontosságú vegyületek mennyiségét szervezetedben. A nyomelemek katalizátorként indítják be az enzimtermelő folyamatokat, és a működésüket is szabályozzák, összehangolják. Ha olyan élelmiszerek szerepelnek diétádban, melyek bőségesen ellátnak ezekkel a tápanyagokkal, serkentheted a zsírégetéshez szükséges enzimek képződését. A leveles zöldségek, mint a spenót, a sóska és a salátafélék mangánnal és molibdénnel látnak el.

Az olajos magvakból nagyobb mennyiségű cinkhez jutsz, míg a teljes kiőrlésű gabonafélék és a hüvelyesek kitűnő rézforrások. Ezen táplálékok nyomelemtartalma olyan enzimek működését serkenti, melyek az élelmiszerek szénhidrát- és zsírtartalmát gyorsan hasznosuló energiává alakítják.

Ahhoz, hogy megőrizd az enzimszabályozó nyomelemek hatását, étrended minél nagyobb részét képezzék nyers táplálékok, ezeknek az anyagoknak ugyanis nagy százalékát megsemmisíti a hőkezelés. Valódi enzimtermelő csodaszert nyerhetsz a gyümölcsök és zöldségek frissen facsart levéből is.

Hogyan kövesd a diétát?

  • Az enzimek hatását fokozhatod, ha étrendedből elhagyod a nehezen feldolgozható vörös húsokat, a telített zsírt tartalmazó élelmiszereket, valamint az anyagcsere-lassító cukrot és finomlisztet.
  • A csírákat megvásárolhatod a nagyobb élelmiszerüzletekben, bioboltokban, de magad is próbálkozhatsz a csíráztatással.
  • Ha kezdetben nehezebben emészted meg a nyers táplálékokat, párold őket rövid ideig. A főzést igénylő élelmiszerek főzővizét ne öntsd ki, teljes kiőrlésű liszttel habarva használd fel a főzelékekhez.
  • A leveles zöldségek mellett a búzafű leve is igen gazdag enzimforrás - már egy evőkanálnyi mennyiséggel is sokszorosára növelheted enzimkészletedet.

Mintaétrend

1. nap

Reggeli: egy bögre narancslé, három evőkanál zabpehely, egy kávéskanál méz, 10 dkg ananász.
Tízórai: egy bögre zeller-sárgarépa saláta, egy marék lucernacsíra.
Ebéd: egy bögre paradicsomleves, 15 dkg grillezett hal, egy bögre zöldsaláta, egy evőkanál olívaolaj.
Uzsonna: egy bögre vegyes zöldséglé, öt szem dió.
Vacsora: egy bögre chilis bab, egy bögre grépfrútlé.

2. nap

Reggeli: két szelet rozskenyér, három evőkanál zöldségpástétom, egy bögre joghurtos uborkasaláta.
Tízórai: egy narancs, két evőkanál diákcsemege.
Ebéd: 10 dkg csirkemell, egy bögre barnarizs, egy bögre párolt paraj.
Uzsonna: egy bögre reszelt alma, egy marék búzacsíra.
Vacsora: egy bögre csicseriborsós köles, egy bögre paradicsomsaláta citromlével.

3. nap

Reggeli: egy bögre zabkása zsírszegény tejből, 10 dkg bogyósgyümölcs.
Tízórai: két mandarin, egy marék napraforgómag.
Ebéd: egy bögre főtt árpagyöngy, egy bögre nyers zöldsaláta, egy evőkanál kukoricacsíra-olaj.
Uzsonna: 10 dkg petrezselymes túró, fél kígyóuborka.
Vacsora: két közepes, héjában sült burgonya, egy bögre cékla-alma saláta, egy marék babcsíra.

4. nap

Reggeli: két teflonban sült tojásfehérje, egy szelet lenmagos kenyér, egy kaliforniai paprika.
Tízórai: egy grépfrút, egy müzliszelet.
Ebéd: 10 dkg pulykamell, három ananászkarika, egy bögre főtt hajdina, egy bögre cukormentes almalé.
Uzsonna: egy kivi, tíz szem mandula.
Vacsora: 15 dkg grillezett hal, egy bögre paradicsomsaláta, egy marék szójacsíra.

5. nap

Reggeli: egy bögre alma-narancs turmix két evőkanál zabkorpával, 10 dkg ananász, öt szem dió.
Tízórai: egy korpás kifli, egy bögre zöldséglé.
Ebéd: egy bögre joghurtos gyümölcsleves, egy bögre durumtészta, két evőkanál darált mák.
Uzsonna: 10 dkg ananász.
Vacsora: 10 dkg zöldfűszeres pulykamell, fél bögre barnarizs, egy bögre sárgarépa-cékla saláta.

Fontos!
A diétát hosszútávon követve növelheted az ételadagokat. Az adagok kiméréséhez használj két decis bögrét. A diétát várandós és szoptatós kismamák, tinédzserek, valamint daganatos és emésztőszervi megbetegedésben szenvedők nem alkalmazhatják. Mielőtt elkezdenéd a diétát, kérd ki háziorvosod véleményét!

6. nap

Reggeli: egy kis doboz zsírszegény joghurt, három evőkanál natúr müzli, három aszalt szilva.
Tízórai: egy grépfrút, három zabkorpás keksz.
Ebéd: egy bögre brokkolileves, egy bögre Cézár-saláta, egy marék búzacsíra.
Uzsonna: egy bögre paradicsomlé, egy szezámmagos müzliszelet.
Vacsora: két közepes, héjában sült burgonya, egy bögre sóskaszósz.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

7. nap

Reggeli: két szelet pirított rozskenyér, két szelet zsírszegény sajt, négy ananászkarika.
Tízórai: egy bögre narancslé, három evőkanál cukormentes kukoricapehely.
Ebéd: egy bögre zöldborsóleves tönkölyliszttel habarva, egy bögre gyümölcsrizs barnarizsből, 10 dkg bogyósgyümölccsel.
Uzsonna: 10 dkg zsírszegény túró, egy zöldpaprika.
Vacsora: 15 dkg tengeri hal, egy bögre zöldsaláta, egy marék lucernacsíra, egy szelet korpás kenyér.

Ezt is szeretjük