3 súlyos betegség, amit a légkondicionáló okoz

Amikor a hőmérő higanyszála egyre magasabbra kúszik, jó szolgálatot tehet a klímaberendezés. De csak akkor, ha helyesen használod!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyári megfázásoknak elsődleges oka a klíma. Biztos te is jártál már úgy, hogy felhevült testtel beléptél egy 20 fokosra hűtött épületbe, és másnap már fújtad is az orrod. Ennél azonban súlyosabb egészségügyi problémákat is okozhat a légkondicionáló - különösen, ha nem kezelik megfelelően, illetve, ha túl hideg levegőt fúj.

Légiós betegség

Ha lakásodban klímaberendezés van, különösen fontos, hogy azt megfelelően karbantartsd. A légkondicionálóban olyan kórokozó is megtelepedhet, mely szélsőséges esetben halált okozhat. A Legionella baktérium a légkondicionáló hűtővizében szaporodik el, ha azt nem tisztítod előírásszerűen. A mikroorganizmus atípusos tüdőgyulladáshoz vezethet - a betegség évente 20 ember halálát okozza hazánkban.

Tünetei

 • Köhögés.
 • Magas láz.
 • Mellkasi fájdalom.
 • Influenzaszerű tünetek.

A Legionella baktérium által okozott betegségnek van enyhébb változata, ami csak influenzaszerű tünetekkel jár. Lehet, hogy te is átestél már ilyen fertőzésen, hiszen az esetek többségében ki sem vizsgálják, mi okozza a bajt. Komoly veszélyt az jelent, ha nem múlik a betegség, sőt, légzéssel kapcsolatos problémák is felmerülnek. A magas láz, a hidegrázás, a nehéz, fájó légzés mind a baktérium okozta gyulladás tünetei. Egészséges szervezetnél antibiotikum-kúrával sikeresen gyógyítják a légiós betegséget. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy az első tünetek jelentkezésekor orvoshoz fordulj.

Aspergilliózis, gombás fertőzés

A légkondicionáló tisztításánál körültekintőnek kell lenned. Nem elég, ha a vizet, a szűrőt cseréled, az a biztos, ha az egész rendszert fertőtleníted. A gombák ugyanis bármilyen kicsi, nedves területen szívesen megtelepednek. Különösen nagy veszélyt jelent az Aspergillius, ami igen elterjedt gombafaj. A spórák belélegzésével a szervezetedbe juthat az élősködő, ami a levegővel közvetlen érintkező helyeket szereti. Így a tüdőbe, az orr- és arcüregbe fészkeli be magát.

Tünetei

 • Véres köpet.
 • Nehézlégzés.
 • Mellkasi fájdalom.
 • Az orr- és arcüregben érzett fájdalom.

A fertőzés kezdeti időszakában nem okoz tüneteket, ahhoz a gombának el kell terjednie a szervezetben. Ha a fent említett jeleket tapasztalod, mielőbb fordulj orvoshoz. A pontos diagnózis felállításához röntgenre lesz szükség - a sugarak segítségével pontosan kimutatható, hogy a gomba mely területeken burjánzott el. Ezt követően az orr- és arcüregből kikaparják az érintett részt, és csepp formájában antibiotikumot adnak. A tüdőben csak akkor van szükség külső beavatkozásra, ha veszélyes helyen, nagy ér közelében telepedett meg a gomba.

Ízületi megbetegedések

Az enyhülést hozó hideg, amit a klímának köszönhetünk, könnyen átokká válhat. Nagyon körültekintően kell beállítanod ahhoz a hőmérsékletet, hogy ez ne így legyen. Az ízületi megbetegedések ma már nem csak az időseket érintik. A hűtőberendezéseknek köszönhetően ugyanis nyáron folyamatos sokkhatás éri a szervezetedet, ami akár reumát is okozhat.

Tünetei

 • A bőr égő érzése.
 • Ízületi és izomfájdalom.
 • Korlátozott mozgásképesség.

A hideg hatására az erek összehúzódnak, ami miatt a keringés nem működik megfelelően, a szövetek nehezebben jutnak oxigénhez. Amíg nem alakul ki komoly baj, a szövetek károsodását megfelelő kezeléssel, tornával helyre lehet állítani. A reumát maradéktalanul gyógyítani nem tudják, csak a tüneteket enyhítik, az állandósult fájdalmat csökkentik. Épp ezért fontos, hogy a kinti hőmérséklethez képest csak öt fokkal legyen hűvösebb a klimatizált helységben.

Ezt is szeretjük