10 árulkodó jel, hogy életveszélyes a klíma
Könnyű azonnal bekapcsolni a klímát, amint egy kicsit melegebb az idő. A kellemes hűvös azonban akár az életedbe is kerülhet!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Manapság már az sem ritka, ha valaki az alig néhány négyzetméteres lakásába szereltet be klímaberendezést, az irodaházak esetében pedig szinte evidens, hogy légkondicionálók gondoskodnak nyáron a megfelelő hőmérsékletről.

A kellemes, hűvös levegőnek azonban ára van, ráadásul nem is kevés: az egészséged. Érdemes mérlegelned, hogy melyik a fontosabb számodra, ha pedig a kellemesen hűs levegő helyett az egészségedet választod, komolyan kell venned a jeleket.

Kellemes hőmérséklet, gombnyomásra

Tény, hogy nagy melegben, magas páratartalom mellett az ember kevésbé képes koncentrálni, megnő a reakcióidő, és nehezebben megy a gondolkodás is. A légkondicionáló berendezések a levegő megfelelő hőmérsékletéről hivatottak gondoskodni azáltal, hogy a helyiség légteréből elszívják a levegőt, azt lehűtik, szűrik, majd visszafújják, esetleg a kinti levegőt hűtik le, és így folyamatosan friss levegőt biztosítanak.
A klimatizálás azonban mindkét esetben káros következményekkel jár. A helyiség levegőjét újrahasznosító készülékek esetében a friss levegő hiánya, a szellőztetővel rendelkező berendezéseknél pedig a szűrőkben megtelepedő baktériumok és szennyeződések jelenthetnek veszélyt az egészségedre. Arról már nem is beszélve, hogy a készülékekből áramló levegő hőmérséklete alig 6-8°C-os, ami szintén nem tesz jót.

Vedd komolyan a jeleket!

Ha a munkahelyeden rendszeresen működik a klímaberendezés, érdemes jobban odafigyelned az egyébként jelentéktelennek tűnő jelekre is.

Ha a következő tünetek közül legalább kettőt tapasztalsz, jogosan gyanakodhatsz arra, hogy a háttérben a klíma áll.

  • Gyakran jelentkező, enyhe, majd idővel erősödő fejfájás.
  • Könnyező szem.
  • Gyakori szédülés, amelyet alkalmanként hányinger is kísér.
  • Meglepően száraz bőr testápoló rendszeres használata mellett is.
  • Hirtelen fellépő légszomj.
  • Köhögés, szúró fájdalom a mellkasban.
  • Izom- és ízületi fájdalmak, fáradékonyság.

A Pontiac-láztól a tüdőgyulladásig

A klímaberendezések legnagyobb veszélye a belőlük áramló levegő minőségében rejlik. Azonkívül ugyanis, hogy a túlságosan hideg levegővel történő közvetlen érintkezés hosszútávon ízületi panaszokat és megfázást okozhat, a készülékek szűrőjében lerakódott szennyeződések kiváló táptalajt képeznek a gombák és baktériumok számára. A klímákból a helyiség légterébe áramló, fertőzéseket és betegségeket okozó mikroorganizmusok közül talán a Legionella a legveszélyesebb, amely az enyhe lefolyású Pontiac-lázért, illetve az összetett tünetekkel járó legionárius betegségért tehető felelőssé. Mellette azonban még számos baktérium és penészgomba lehet jelen a levegőben, amelyek nagy szerepet játszhatnak az olyan betegségek kialakulásában, mint például a túlérzékenység okozta tüdőgyulladás, az asztma, az allergia, a gombás fertőzések, a bőrbetegségek, illetve a tüdő gombás fertőzés okozta gyulladásai.

Előzd meg a betegségeket!

Az egészséged megőrzéséért akkor is sokat tehetsz, ha a légkondicionáló berendezések működtetéséről nem te döntesz.

Először is, igyekezz minél távolabb ülni a berendezéstől: se a hátadat, se a lábadat ne érje közvetlenül a levegő! A hőmérsékletet is mindig úgy állítsd vagy állíttasd be, hogy a klimatizált levegő hőmérséklete ne legyen 4-6°C-kal alacsonyabb, mint a külsőé.

Abban az esetben, ha az irodában működő klíma csak a belső levegőt keringeti, legalább két-három óránként nyiss ablakot, hogy kissé kiszellőzhessen a helyiség, és némi friss levegőhöz is juss.
A légkondicionáló berendezések szűrőinek szakember által történő tisztítása legalább évente egyszer kötelező. Ha a klíma bekapcsolását követően kellemetlen, poshadt szagot érzel, az azt jelenti, hogy a készülék hemzseg a baktériumoktól és a gombáktól. Ilyenkor a lehető leghamarabb fordulj szakemberhez, vagy jelezd a tényt a főnöködnek, ha a munkahelyeden észleled.

Ne hanyagold el!
Ha az említett tünetek bármelyikét tapasztalod magadon, ne hagyd figyelmen kívül! Minél előbb fordulj orvoshoz, hiszen lehet, hogy az egyébként jelentéktelennek tűnő fejfájás vagy fáradékonyság hátterében komolyabb problémák állnak.
Ezt is szeretjük