3 rejtett lelki probléma, ami mellrákhoz vezet
Lelki oldalról megközelítve a mellrák bizonyos kapcsolati problémákból, illetve a nőiség háttérbe szorításából fakadhat.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A mellrák az egyik legfélelmetesebb női betegség, mely hazánkban minden 11. nőt érint. A megelőzés során komoly szerepe van a rendszeres szűrővizsgálatoknak, az önvizsgálatnak, valamint az egészséges életmódnak.

Ez utóbbi azonban nemcsak a helyes táplálkozásra és a káros szenvedélyek kerülésére terjed ki. Fontos az is, hogy megismerd és elkerüld azokat a lelki tényezőket, melyek összefüggésben állhatnak a mellrák kialakulásával.

Problémás anya-gyermek viszony

A rák lelki oldalról  megközelítve azt jelezheti, hogy az ember nem a saját fejlődésének útját járja, vagy megállt rajta. A daganat testen belüli elhelyezkedése arról árulkodhat, hogy a beteg életének melyik területét érintik a megoldatlan lelki problémák. A mellrák kialakulásával az anyaság érzékeny területét érte a karcolás. Sok emlőrákos betegnek van különös kapcsolata az édesanyjával - kezdve attól, hogy elhagyta, a gyakran túlságosan is szoros viszonyig bezárólag.

Nem csupán negatív irányban fajulhat el tehát az anya-gyerek viszony. Ha felnőttkorban betegesen közeli kapcsolatban áll egymással anya és lánya, az éppoly egészségtelen lehet.

Ki nem mondott kapcsolati sérelmek

Amikor a mell puha mirigyszövetében, a természetes biztonságot, a szexualitást szimbolizáló testrészben rosszindulatú daganat jelenik meg, az nemcsak az anya-gyerek viszony, hanem a kapcsolatok témáját is felveti.

Mivel a tumor a test egyik legérzékenyebb helyén, a szív közelében találta el az érintettet, arról árulkodik, hogy a beteg megtartja magának, nem árulja el senkinek, ha megsebzik, nem beszél az őt ért támadásokról. A testnek kell megmutatnia, hogy valójában mi is a helyzet, hiszen a beteg a keblébe temeti a benne tomboló érzelmeket. Ezek a lelki sérülések tehát idővel fizikai tünetet produkálnak.

Így tarts emlővizsgálatot!

A mellrákmegelőzés fontos része a rendszeres önvizsgálat. Nőgyógyász szakértőnk elmondja, miből is áll ez.

A nőiség háttérbe szorítása

A civilizált világban egyre inkább háttérbe szorulnak azok az erények, melyek hagyományosan a nőiséget szimbolizálják. A gyengédség, az önzetlen szeretet, a másokra való odafigyelés képessége olyan erények, melyek mind kisebb szerephez jutnak a hétköznapok során. Az emlőrák kialakulása utalhat arra, hogy a beteg élete során a női energiáit nem hasznosítja kellő mértékben, azokat elnyomja, és férfiakra jellemző eszközökkel próbál érvényesülni. Ezek az energiák azonban nem szűnnek meg, utat törnek a szervezeten belül, és emlőrák formájában hívják fel magukra a figyelmet.

Mi a megoldás?

Törekedj a minél kiegyensúlyozottabb anya-gyermek viszony kialakítására: a túlzásba vitt ragaszkodás sokszor éppoly káros lehet, mint az érzelmi elhanyagolás. A hangsúly mindig az arany középúton legyen! A másik fontos dolog, hogy ne félj kinyilvánítani érzelmeidet.

Érzéseidet semmilyen körülmények között ne fojtsd el - a ki nem adott fájdalom belülről mérgezi a lelket és a testet. Mind a párkapcsolati problémák, mind a más kapcsolataidból fakadó nehézségek elfojtása idővel fizikai betegségek formájában nyilvánul meg. Ne azt tedd, amit elvárnak tőled, hanem találd ki, hogy mi az, ami neked megfelel, ami boldoggá tesz. Ne erősítsd férfias energiáidat a női oldalad rovására csak azért, mert úgy érzed, az előrejutás érdekében erre van szükséged.

Cikkünk Rüdiger Dahlke A lélek nyelve: a betegség című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük