20 éves kutatás eredménye: a sörfogyasztás egészséges

A mértékletes sörfogyasztás hosszabb élettel kecsegtet, mint a teljes absztinencia.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Jó hír a keserű ízek kedvelőinek, hogy napi pár deci sör hasonló hatással van a szervezetre, mint egy pohár bor. A kutatók szerint kis mennyiségű alkohol fogyasztása segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket. A sört mindamellett - mértékkel fogyasztva - az egyik legegészségesebb italnak tartják: vitaminokat, antioxidánsokat és ásványi anyagokat tartalmaz.

A sörfogyasztók is hosszabb ideig élnek

Egy, a borfogyasztás és az élettartam összefüggését vizsgáló, 20 éven át tartó kutatás mutatott rá, hogy a mérsékelt sörfogyasztás a visszafogott boriváshoz hasonlóan pozitív hatással bír. A kísérletben 802, 55 és 65 év közötti ember vett részt.

A kísérlet három csoportja

Az alanyokat alkoholfogyasztási szokásaik alapján három csoportba osztották. Az absztinensekhez 345-en tartoztak, 281-en voltak olyanok, akiknél az elfogyasztott italok egyharmadát tette ki a bor - a maradékot a sör -, és 176-an olyanok, akiknél minimum kétharmadot tett ki a bor.

20 év után az eredmények azt mutatták, hogy az absztinens csoportba tartozók éltek a legrövidebb ideig. Az alkohol típusától függetlenül a másik két kategóriába sorolt személyeknél az átlagos élethosszban nem találtak különbséget. A kutatók tehát arra a következtetésre jutottak, hogy nemcsak a bor, hanem a sör mérsékelt fogyasztása is egészségvédő hatású.

A sör véd a szívbetegségek ellen

16 vizsgálat, tanulmány eredményeit összegezte egy olasz kutatócsoport. Az így született tudományos munka több mint 200 ezer kísérleti alany adatait felhasználva jött létre. Az eredmények azt mutatják, hogy napi egy üveg sör elfogyasztása 31%-kal csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Napi egy pohár bor is hasonlóan hat a szervezetre.

Az életmóddal is összefügg

A szerző, Simona Costanzo véleménye szerint az eredmények egy bizonyos életmóddal is összefüggésben állnak. Akik ugyanis csak egy pohár alkoholt fogyasztanak, általában családi, baráti összejövetelek, vacsorák alkalmával teszik, nem jellemző rájuk a mértéktelen italozás.

A pozitív eredmények mellett lényeges, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése kis mennyiségű alkohol fogyasztása esetén figyelhető meg. Nagyobb fogyasztásnál a kockázat egyenesen arányosan növekszik az alkohol mennyiségével. Tehát minél többet iszol, annál nagyobb esélyed van szív- és érrendszeri probléma kialakulására.

Megnöveli a jó koleszterin szintjét

Andrea Giancoli, az Amerikai Dietetikus Szövetség munkatársa szerint egy üveg sör alkoholtartalma körülbelül egy pohár bor alkoholtartalmával egyezik meg. Ez az a mennyiség, amit biztonsággal elfogyaszthatsz naponta. A kutatások eredményei feltételezhetően azzal a jelenséggel állnak összefüggésben, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás megnöveli a szervezetben a jó koleszterin szintjét.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az alkohol felgyorsítja a fehérjék termelődését

Kétféle koleszterint ismerünk, a HDL koleszterint - vagyis az úgynevezett jó koleszterint -, valamint a negatív hatásáról ismert LDL koleszterint. Az utóbbi, ha nagy mennyiségben van jelen a szervezetben, megtapad az érfalakon, és érelmeszesedést okoz. Ezt a folyamatot gátolja a jó koleszterin, mely a lerakódott anyagot elszállítja a májba. Kis mennyiségű alkohol megnöveli a HDL koleszterin szintjét a szervezetben, feltehetőleg úgy, hogy elősegíti azoknak a fehérjéknek a termelődését, melyek szükségesek a koleszterinképzéshez.

Milyen alkoholt fogyasztasz elsősorban?

Ezt is szeretjük