A sör elhallgatott gyógyhatásai

Így fogyaszd!

Baktériumölő és gyulladáscsökkentő hatásával a sör a téli hónapokban is segít megőrizni egészségedet.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A sör a történelem során elsősorban azokon a területeken futott be komoly karriert, ahol a szőlő nem termett meg. Tehát a folyékony kenyér már a kezdet kezdetén a második helyen kullogott a bor mögött.

Pedig a sör is számos egészségügyi szempontból előnyös tulajdonsággal bír. Nem csupán a vesekő kialakulását akadályozza meg, és csillogóvá teszi a hajadat, sok más gyógyhatással is rendelkezik.

Gyulladáscsökkentő és baktériumölő

Az aranyló nedű a B-vitaminok biztos forrása. Különösen B2-vitaminban - más néven riboflavinban - gazdag: egy üveg sörben 0,1 -0,7 mg található, ami fedezi a napi szükséglet felét. Ez a vegyület hozzájárul az immunrendszer helyes működéséhez. Rendkívül fontos továbbá a szövetek épségének fenntartásához, csökkenti a nyálkahártya-gyulladásokat.

Az úgynevezett komlópolifenolok - a lupulon és a humulon - nem csupán antioxidáns hatással bírnak, hanem megakadályozzák a kórokozó baktériumok szaporodását. Gátolják egyes streptococcus baktériumok elterjedését a szervezetedben, sőt, akár a gyomorfekély kialakulásáért felelős Helicobacter pylori ellen is bizonyos fokú védelmet nyújtanak.

Így és ennyit fogyassz!

Az Egészségügyi Világszervezet - WHO - húsz év felettiek számára a napi italfogyasztás felső határát 40 gramm alkoholban állapította meg. Ez körülbelül másfél üveg sört jelent, ám tartsd szem előtt, hogy legfelső határról van szó, tehát ennél inkább kevesebbet érdemes innod - és csak étkezést követően. Nőként napi 3-5 deciliter sör ajánlott, ez a mennyiség a téli hónapokban is csökkenti a bakteriális fertőzések és a különféle gyulladásos betegségek kialakulásának valószínűségét.

Különösen ajánlott számodra a búzasör fogyasztása, mely különösen nagy mennyiségben tartalmaz gyulladáscsökkentő és vérképző hatású B-vitaminokat.

Bőrszépítő - külsőleg is!

Nem csupán a hajadat teheted szebbé, csillogóbbá a sörös öblítéssel, de bőrödet is ápolhatod. A sörélesztő, illetve a sörben található vitaminok - például a már említett B2- vagy a B6-vitamin - kimondottan jó hatással vannak a bőrre. A pantoténsav - vagyis a B3-vitamin provitaminja - elősegíti a bőrsejtek anyagcseréjét. Mivel a B-vitaminok mindegyike vízben oldódik, a szervezet nem tudja hosszú időn át raktározni, tehát szükség van a folyamatos utánpótlásra. Egy ókori enciklopédista - Pilinius - írásai nyomán fény derült rá, hogy már az egyiptomiak is ismerték a sör bőrre gyakorolt jótékony hatását.

Így használd!

A sör belsőleg fogyasztva is kifejti bőrszépítő hatását, de kipróbálhatsz egy speciális sörös fürdőt is, mely a téli hónapokban gyorsan kiszáradó bőrnek hatásos ápolást nyújt. 3 dl sört keverj össze 1 dl almaecettel, adj hozzájuk két evőkanál tejet, végül pedig az egészben oldj fel egy teáskanál tengeri sót. Öntsd az egészet a fürdővízhez, majd feküdj benne 20 percig!

Ne kövess el kozmetikai bűnöket!

Kozmetikus szakértőnkkel készült videónkból megtudhatod, milyen lépéseket érdemes tenni, illetve mit kell elkerülnöd annak érdekében, hogy bőröd minél tovább szép maradjon.

Nem is hizlal?

A sörrel szemben az egyik leggyakoribb ellenérv, hogy hizlal. Ám valójában alacsonyabb az energiatartalma, mint a kólának, az almalének, a pezsgőnek vagy szőlőlének. Nyugat-európai felmérések tanúsága szerint a fogyasztott alkohol típusa, mennyisége, illetve az életvitel között szoros összefüggés van. A sörkedvelők rendszerint dohányoznak is, kedvelik a zsíros ételeket, és a borivóknál alacsonyabb életszínvonal jellemzi őket.

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Mindezek együttes hatására alakult ki az a sztereotípia, miszerint a sörkedvelők szükségszerűen túlsúlyosak is. Természetesen azt is illik tekintetbe venni, hogy almaléből, kólából vagy épp pezsgőből többnyire jóval kevesebb fogy el egy baráti találkozó alkalmával, mint a folyékony kenyérből.

Ezt is szeretjük