A legtöbb diéta azért fullad kudarcba, mert amint a fogyókúrázó abbahagyja a követését, azonnal vissza is tér a korábbi életmódjához. Nem is csoda, ha egyszer a legtöbb diéta esetében le kell mondania a kedvenc ételeiről, pedig a legtöbb fogás egy kis ötletességgel diétásabbá, de legalábbis sokkal egészségesebbé tehető lenne.
A magyar konyha jellemzően zsíros, és tele van szénhidráttal. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen zsírt és milyen szénhidrátot használ az ember főzés közben.
Hogyan tegyem diétásabbá?
Az alábbi ábrákon keresztül megkíséreljük bemutatni, hogyan tehető a klasszikus vasárnapi ebédlőasztal szinte minden szereplője diétabarátabbá és sokkal egészségesebbé mindössze pár alapanyag kicserélésével és néhány okos tippel.

A rántott csirke két dolog miatt egészségtelen - egyrészt rengeteg olajat szív magába, másrészt, a panír tele van szénhidráttal. Sokat lehet segíteni ezen azzal, ha a fehér lisztet teljes kiőrlésű lisztre, a zsemlemorzsát pedig teljes kiőrlésű zsemlemorzsára vagy
apró szemű zabpehelyre. A rántott ételek megsüthetőek a sütőben is.

Ugyanígy süthető sütőben a sült krumpli is. Alá kerüljön sütőpapír, mert csúnyán le tud ragadni. Olívaolajjal érdemes bespriccelni. Használhatsz krumpli helyett édesburgonyát is, azonban a
különbség nem számottevő a két zöldség között. Ha szénhidrátszegényebb verzióra vágysz, próbáld ki
ezeket a krumplihelyettesítőket.

A
zöldborsófőzelék a sok tej és a sűrítéshez használt liszt miatt nem számít annyira egészségesnek. Ha a főtt borsó felét pürésíted, úgy kevesebb tejre lesz szükség, és a sűrítéshez is elég egy kanál teljes kiőrlésű liszt, de ez ízlés szerint akár el is hagyható.

A nokedlikészítésekor legközelebb próbálj meg teljes kiőrlésű lisztet használni, ez tovább eltelít, mert több benne a rost. A rosttartalmat fokozhatod még egy kis
medvehagymával vagy spenótpürével. Az ízen nem fog jelentős nyomot hagyni, de különleges színt ad a tésztának.

A teljes kiőrlésű tészta a titka az egészségesebb
túrós tésztának is. Túró helyett használj cottage cheese-t, és ha nem elég krémes önmagában, adhatsz hozzá zsírszegény tejfölt is, de nem kell sok. A cottage cheese kevésbé száraz, mint a túró.

Nem csak a teljes kiőrlésű tészta segíthet. Ha nem annyira szereted az ízét, válts durumra. Ennek sokkal jobb a felszívódása. Ha pedig hajlandó vagy lemondani a tésztáról, próbáld ki a
padlizsánt a lapkák helyett. Az íze fenomenális lesz.

A
rakott krumpliban is kicserélheted a krumplit édeskrumplira, de ennél is fontosabb, hogy a tejtermékeket cseréld le zsírszegény változatra. A szalonnát, kolbászt érdemes kihagyni, helyettük használhatsz babot, hogy fehérjében gazdag legyen a fogás.

A palacsinta klasszikus kedvenc. Egészségesebbé tehető a fehér liszt lecserélésével. Válaszd inkább a
zablisztet, töltelék helyett pedig használj friss gyümölcsöket, így ugyanolyan finom lesz az eredmény.
A képek forrása: Getty Images