Az olyan import gyümölcsöket, melyek messzi földről érkeznek egy adott országba, ahhoz, hogy jól bírják az utat, megőrizzék frissességüket, és ellenálljanak a rothadást elindító baktériumoknak vagy épp a penésznek, jellemzően növényvédőszerekkel kezelik, melyekről sok minden elmondható, de az nem, hogy pozitív hatással lennének a szervezetre.
Ezt vallja Kris Carr is, aki íróként is az egészségvédelem harcos szószólója, és aki saját bőrén tapasztalta meg, milyen a rák árnyékában élni, majd kigyógyulni belőle, támogatva a gyógyulást a lehető legegészségesebb ételekkel. Arról már korábban is írtunk, mennyire nem tanácsos megenni például a citrom héját, Kris szerint azonban a következő gyümölcsökkel sem árt vigyázni, ezeket - sok esetben héjukat - kezelik ugyanis a legtöbb növényvédőszerrel.

A listát az őszibarack vezeti - de ugyanúgy szerepel rajta a nektarin is -, melyet Kris Carr szerint a lehető legtöbb növényvédőszerrel kezelnek, hogy megőrizze frissességét és állagát. Bár a lista elsősorban az amerikai viszonyokat tükrözi, hazánk tekintetében sem árt vigyázni a rajta szereplőkkel, elsősorban természetesen akkor, ha import verziójukról van szó.

Szerencsére Magyarországon nem kell messzire menni az almáért, az import verzióval azonban vigyázz, szintén előkelő helyen szerepel ugyanis a listán. Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy kerülni kellene az alma héjának vagy magának az almának az elfogyasztását, fontos azonban figyelni arra, hogy lehetőleg vegyszermentes, bioverziót válassz.

Kris listáján a körte is szerepel, ezzel is érdemes vigyázni, ha nem bio minősítésű, illetve nem hazai termény.

Bár ez esetben nem a héjról van szó, előbbi igaz a földieperre is, melynek import verziói szinte egész évben elérhetők hazánkban is.

A listán az import meggy is kiemelt helyen szerepel.

A listán nemcsak gyümölcsök, de zöldségek is szerepelnek, ilyen például a kaliforniai paprika.

Az olyan zöld leveles zöldségekkel is érdemes vigyázni, mint a messziről ideszállított saláta vagy fodros kel. Mindig tanulmányozd át alaposan az élelmiszerekhez tartozó tájékoztató feliratokat, és a lehető legegészségesebbet válaszd, melyet a lehető legkevesebb vegyszerrel kezeltek.

Bármilyen meglepő, a legtöbb vegyszerrel kezelt növények közé sorolta Kris Carr a sárgarépát is.

Csakúgy, mint a zellert. Szerencsére létezik lista azokról is, melyeket a legkevesebb vegyszerrel termelnek, ezek pedig többek között a következők: hagyma, avokádó, csemegekukorica, ananász, mangó, spárga, zöldborsó, kivi, káposzta, padlizsán, papaja, brokkoli, paradicsom, édesburgonya.
Cikkünk Kris Carr Őrülten csábos ételek című könyve alapján készült.

Kris Carr a szakácsmesterség alapvető fogásaiba és a konyhanyelvbe is beavat. Azután pedig belevetheted magad az ízletes receptek elkészítésébe, melyekkel egészségesen töltheted meg a pocakod reggeltől estig. Ügyes kis jelzések mutatják, hogy mely ételek gluténmentesek, szójamentesek, gyerekbarátok vagy éppen időtakarékosak - az örökké időszűkében lévő olvasók örömére -, így mindenki megtalálhatja a saját egyéni étrendi és életvezetési szükségleteihez legtökéletesebben illő recepteket.
Kiadja az
Édesvíz Kiadó.
A könyv ára 4490 forint.
A könyvet
itt rendelheted meg.
6 étel, amit másnap már ne egyél meg: ezért ne fogyaszd a lejáraton túl!
Vannak ételek, amelyek esetében a lehető legkomolyabban kell venni a lejárati dátumot.
6 étel, amit másnap már ne egyél meg: ezért ne fogyaszd a lejáraton túl!
Nézegess képeket!
Elolvasom