Már szinte általános jelenséggé vált, hogy télen sokkal többen lesznek betegek, a megfázás és az influenza mellett pedig a koronavírus is ebben az időszakban intenzívebb. A kezelés mellett nagyon fontos a megelőzés is, aminek legjobb módja az immunrendszer megerősítése.
Ezt legkönnyebben a kiegyensúlyozott, egészséges ételekben és mozgásban gazdag életmóddal lehet elérni, de ebben az időszakban még fontosabbá válik a vitaminok szerepe is. A szükséges tápanyagokat nemcsak tabletták és étrend-kiegészítők, hanem akár ételek segítségével is bevihetjük a szervezetünkbe.
Ételek, amik erősítik az immunrendszert
Számos olyan alapanyag van, amik igazi aduásznak számítanak, ha immunerősítésről van szó, hiszen magas vitamintartalmuknak köszönhetően, és az étrendbe jól beillesztve segítik a szervezet működését, ami különösen jól jön a hidegebb hónapokban.

Fűszerek közül a kurkumának van az egyik legjobb immunerősítő hatása. Fel lehet használni olyan ételekhez is, mint a curry, de érdemes kipróbálni az
aranytejet is, hiszen remek gyógyír megfázásra, torokfájásra és különböző gyulladásokra.
Fotó: Getty Images Hungary

A brokkoli tele van fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal, A-, C- és E-vitaminban, valamint rostban és antioxidánsokban gazdag. Fogyaszthatod párolva vagy krémlevesként, de érdemes kipróbálni egy
édesburgonyás egytálételben is, hiszen nemcsak egészséges, de nagyon finom is.
Fotó: Getty Images Hungary

A kaliforniai paprika csaknem háromszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint egy narancs, emellett gazdag béta-karotin-forrás is, így nemcsak az immunrendszerre, hanem a bőr és köröm egészségére is jó hatással van.
Selymes krémlevesként isteni fogás készülhet belőle, de megtöltheted vagy akár grillezheted is.
Fotó: Getty Images Hungary

Sokan nem tudják, de az E-vitaminnak is fontos szerepe van az immunrendszer helyes működésében, ezt pedig a legjobban a különböző diófélékkel lehet támogatni. Egy fél csésze mandula a napi bevitel közel 100 százalékát fedezi, amit lehet magában csipegetni, de a
gyümölcsös zabkását is remekül feldobja.
Fotó: Getty Images Hungary

A C-vitamin szerepe nagyon fontos a téli időszakban, ezért érdemes sok citrusfélét fogyasztani. A főzés során is könnyedén felhasználhatjuk a gyümölcsöt, készülhet belőle például isteni
citromos csirkemell.Fotó: Getty Images Hungary

A spenót nagyon gazdag C-vitaminban, valamint antioxidánsban és béta-karotinban is, nem beszélve a vastartalmáról, ami szintén segíti a szervezet megfelelő működését. Főzés során sok tápanyag elveszik belőle, így érdemes nyersen fogyasztani, például egy
epres salátaként.Fotó: Getty Images Hungary

A gyömbér remek választás a téli immunerősítésre, hiszen sok antioxidánsot tartalmaz, valamint enyhíti a megfázással járó tüneteket is. Nemcsak teában érdemes fogyasztani, hanem jól feldobja például a selymes
sárgarépa-krémlevest, ami jólesik majd egy hideg napon.
Fotó: Getty Images Hungary

A fokhagyma olyan fontos tápanyagokat tartalmaz, mint az A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin és E-vitamin, így a téli betegségek idején érdemes sokat fogyasztani belőle. Szinte minden ételhez jól passzol, készülhet belőle krémleves, de a
sült cukkinit is finomabbá és egészségesebbé teszi.
Fotó: Getty Images Hungary
Segítünk megtalálni a legjobbat!
A Vitaminkalkulátorunk 9 egyszerű kérdéssel több mint negyven vitaminunk közül ajánl két olyan terméket, amik céljaidnak leginkább megfelelnek. Figyelembe vesszük a fizikai aktivitást, étkezési szokásokat és érzékenységeket, hogy a legjobb döntést hozhasd. Tudjuk, hogy könnyű elveszni a részletek közt, de mi itt vagyunk, hogy segítsünk!
Promóció
(Képek forrása: Getty Images Hungary)