Gyömbéres sárgarépa-krémleves pirított tökmaggal: egyszerre édes és sós
Remekül megy az édeskés sárgarépa-krémleveshez a gyömbér és a pirított tökmag.
![Gyömbéres sárgarépa-krémeves receptje](https://kep.index.hu/1/0/4044/40446/404462/40446271_3b61991fb94639bca7346d4ef5e673e5_wm.jpg)
Jólesik az egyre hűvösebb őszi estéken egy nagy tál melengető zöldségkrémleves. A sárgarépa-krémleves a fűszerezéstől lesz igazán különleges. Legegészségesebb, ha előre megfőzött alapléből készíted, de ha nincs ilyened, használhatsz leveskockát is. Tálald pirított tökmaggal a tetején!
Gyömbéres sárgarépa-krémeves receptje
Hozzávalók
- 4 nagy sárgarépa
- 1.5 l alaplé
- 1.5 dl tejszín
- 1 kis krumpli
- 1 vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 teáskanál currypor
- 1 teáskanál citromlé
- olívaolaj
- só
- bors
- 4 evőkanál tökmag a tálaláshoz
Elkészítés:
A répát, a krumplit és a hagymát pucold meg és aprítsd fel. A hagymát olajon párold üvegesre, ha már puha, dobd hozzá a répát, és kevergetve pirítsd néhány percig. Nyomd rá a fokhagymagerezdet, szórd meg sóval, borssal, gyömbérrel és curryporral, majd öntsd fel az alaplével, és dobd hozzá a krumplit. Főzd addig, amíg a répa és a krumpli is megpuhul, ekkor turmixgépben vagy botmixerrel pürésítsd. A pépes levest öntsd vissza a fazékba, kanalazd hozzá a tejszínt és a citromlevet, és forrald össze az egészet. A tökmagot száraz serpenyőben pirítsd meg, és tálaláskor ezzel szórd meg az adagok tetejét.
A sárgarépa finom és egészséges, ezért minél több alkalommal adj neki helyet az étlapon - fokhagymával és mézzel sütve például mennyei köret készülhet belőle.
Még több recept