Mi a különbség a passata és a sűrített paradicsom között? 7 kérdéses kvíz a paradicsomról, amire illik tudni a választ

Paradicsom nélkül ma már elképzelni sem tudjuk a konyhánkat: te mennyit tudsz erről a növényről?

Kvíz a paradicsomról
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A lédús, szaftos, édeskés paradicsom ma már a magyar, sőt az egész európai konyha nélkülözhetetlen alapanyaga, de ez nem volt mindig így. A magyar paradicsom szó, amely a latin paradisusból származik sokáig csak a bibliai édenkertet jelentette. Amikor hazánkba is megérkezett Dél-Amerikából a piros zöldség, a nép úgy találta, olyan szép és finom, mintha az édenkertben termett volna, innen ragadt rá ez a név.

Sőt, azt tudtad, hogy a paradicsom nem is egyértelműen zöldség? Mivel a növény virágából fejlődik, és a magjai belül vannak, rendszertanilag gyümölcs, akárcsak egyébként a paprika is. Annak, hogy zöldségként tekintünk rá, fő oka az, hogy salátának és főfogásnak fogyasztjuk, tehát nem desszertként, mint a gyümölcsöket. A kérdést egy amerikai bírósági ítélet is tisztázta a 19. század végén, amikor kimondta, hogy a paradicsomra is ki kell vetni a zöldségekre vonatkozó 10 százalékos vámot.

Kvíz a paradicsomról

Lássuk, mennyit tudsz a paradicsomról és a paradicsomszószokról. Jó szórakozást!

Mi a különbség a passata és a sűrített paradicsom között? 7 kérdéses kvíz a paradicsomról, amire illik tudni a választ
Indulhat a kvíz 7 kérdéses játék
1. kérdés
Mikor terjedt el Európában a paradicsom?
A középkorban
Már az ókorban is ismerték
A 20. század elején
A 16. század végén
2. kérdés
Az alábbi olasz tészták közül melyik alapja paradicsomszósz?
Alfredo
Pesto
Carbonara
Arrabiata
3. kérdés
Mi a különbség a passata és a sűrített paradicsom között?
A passatába kerül paprika is.
A passata lágyabb, mint a sűrített paradicsom.
A passata sűrűbb, mint a sűrített paradicsom.
A passata fűszeres.
4. kérdés
Hogy mondjuk magyarul a passatát?
Paradicsomlé
Passzírozott paradicsom
Ketchup
Pizzaszósz
5. kérdés
Az alábbi négy összetevő közül melyik nem kerül a margherita pizzára?
Bazsalikom
Mozzarella
Csirkemell
Paradicsomszósz
6. kérdés
Milyen paradicsomból érdemes paradicsomszószt készíteni?
Üvegházban nevelt paradicsomból
Zöld paradicsomból
Olyanból, ami magas víztartalmú, és kevés benne a mag
Olyanból, ami alacsony víztartalmú, és sok benne a mag
7. kérdés
Melyik évszak a legmegfelelőbb a paradicsomszósz eltevésére?
Nyár
Tavasz
Ősz
Tél

Képek: Getty Images

Az Öcsi sajttól a Kópé szeletig: mennyire ismernéd ki magad a 70-es, 80-as évek kisboltjában? - kvíz

Ha te is a 70-es, 80-as esetleg a 90-es években nőttél fel, gyerekjáték lesz kitöltened ezt a kvízt.

Elolvasom

Passata, az Univer új terméke!

A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.

Promóció

Ezt is szeretjük