A 8 legfinomabb pogácsa receptje: élesztős, hajtogatott és gluténmentes is van köztük

Nincs finomabb, mint egy nagy tepsi frissen sült, ropogós pogácsa. Készítheted élesztővel, hajtogatva, de akár gluténmentes változatban is.

A 8 legfinomabb pogácsa receptje: élesztős, hajtogatott és gluténmentes is van köztük
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pogácsasütés nem csak az ősz kontyos nagymamák kiváltsága. Bár valóban van olyan változat, amivel inkább a profiknak érdemes kísérletezni, ebben a válogatásban olyan recepteket is mutatunk, amelyeknek azok is bátran nekikezdhetnek, akik kezdők vagy ritka látogatók a konyhában. Sőt akkor sem kell lemondanod a mennyei ropogtatnivalóról, ha gluténmentes diétán vagy, vagy egyszerűen az egészséged miatt próbálod visszafogni a lisztfogyasztást. A kis pogácsák rizsliszttel készítve is abbahagyhatatlanok - lehet, hogy ez a változat lesz a család kedvence.

Van olyan pogácsa, amely dagasztást és hosszas kelesztést kíván, más változatot egy napig a hűtőben kell tartani és közben időnként áthajtogatni, hogy szép leveles legyen, de olyan is akad szép számmal, amit csak összegyúrsz, kiszaggatsz, és már mehet is a sütőbe. Hogy melyiket válaszd, azt a kedved és a rendelkezésre álló idő dönti csak el.

A legfinomabb házi készítésű pogácsák

Egy biztos: bármelyik változattal is állsz elő, a család vagy a vendégek le lesznek nyűgözve. Akármennyi tepsivel is készíted őket, garantált, hogy egy morzsa sem fog megmaradni belőlük.

A hagyományos tepertős pogácsa kelt tésztából készül sok-sok sóval és borssal. A gyerekkori kedvenc dagasztást és hajtogatást kíván, a tepertő pedig a rétegek között bújik meg. Lezárt dobozban napokig friss marad.
Nem csak ünnepi alkalomra érdemes elkészíteni a juhtúrós mini pogácsákat. Ez a recept gyúrt tésztából készül, és szaggatás előtt egy éjszakát kell a hűtőben pihentetni. A sózásával legyél óvatos!
Ha gluténérzékeny van a családban, vagy csak egy kis változatosságra vágysz, készítsd el a pogácsát rizsliszttel! Ez a finomság a túrótól lesz szaftos. Hamar készen van, sem keleszteni, sem hajtogatni nem kell a tésztát.
Van olyan sajtos pogácsa, aminek élesztő kerül a tésztájába, mégsem kell dagasztani vagy keleszteni. Ennek a változatnak a füstölt sajt ad pikáns ízt. Külön öröm, hogy pillanatok alatt elkészül.
A krumplis pogácsa sem igényel hosszas előkészületeket, az íze viszont felejthetetlen. Akár maradék főtt krumpliból is készítheted. Ennek a tésztájába is keverj túrót, hogy igazán omlós legyen.
A békebeli, foszlós sajtos pogácsának nincs párja. Igaz, dagasztást, kelesztést és hajtogatást igényel, de ha készítettél már egyszerűbb élesztős tésztát, ezzel is bátran megpróbálkozhatsz.
A sajt mellett akár sonkával is dúsíthatod a pogácsát. Ez a változat is élesztővel, ám dagasztás és kelesztés nélkül készül. Még finomabb, ha füstölt sajtot vagy valamilyen karakteres típust használsz hozzá.
A lucapogácsát hagyományosan december közepén készítették, de az év bármely napján ugyanúgy ízlik. A tésztájába sok zsír kerül, így diétás fogásnak épp nem nevezhető, de cserébe nagyon finom. Rejts bele pénzérmét, és aki ráharap, szerencsés lesz!

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük