Letehetetlen foszlós sajtos pogácsa: a tésztába is jócskán kerül sajt
Ez a békebeli sajtos pogácsa nem lesz kemény vagy fojtós. A sok sajtot se spórold ki belőle!

foszlos-sajtos-pogacsa
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szeretjük a pogácsát sokféleképpen, ám az egyik legfinomabb talán a sajtos, hajtogatott változat. Bár ez kicsit időigényesebb, de annyira finom, pehelykönnyű, hogy megéri a fáradságot. A hajtogatástól sem kell tartanod, arra azonban ügyelj, hogy mindig ugyanabban a sorrendben végezd. 

Foszlós sajtos pogácsa

Hozzávalók:

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 15 dkg sajt
  • 3 dkg élesztő
  • 2.5 dl tej
  • 2 dl tejföl
  • 2 db tojássárga
  • 1 teáskanál cukor

Kenéshez

  • 1 db tojássárga
Recept idők

Elkészítés:

Langyosíts meg egy deci tejet, keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Pihentesd öt-tíz percig, vagyis futtasd fel. Akkor jó, ha a térfogata megnő, és habos lesz. 
A lisztet szitáld egy nagy tálba, rakd hozzá a vajat, a tojássárgát, a tejfölt, a reszelt sajt felét, a maradék tejet és a felfutott élesztőt. Ízlés szerint adj hozzá sót is, és gyúrd össze. Rugalmas tésztát kell kapnod. Ha túl kemény lenne, kanalazz hozzá tejfölt. Amennyiben ragacsos, szórj hozzá még lisztet. 


A tésztát fedd le konyharuhával, és keleszd 30 percig. Pihentetés után nyújtsd ki körülbelül egy centi vastagra, és hajtogasd alulról felfelé, felülről lefelé, balról jobbra és jobbról balra. Ismételd meg a nyújtást és a hajtogatást 20 perces szünetekkel még háromszor.
Ezt követően nyújtsd ki a tésztát két centi vastagra, szúrd ki pogácsaszaggatóval, majd vagdosd be mindegyik tetejét. Kend meg tojássárgával, a tetejére szórd a maradék sajtot. Pihentesd még 15 percig, majd előmelegített sütőben, 190 fokon süsd meg körülbelül 20 perc alatt. Amikor a pogácsa megpirul, vedd ki a sütőből. 
A pogácsák mellett ne feledkezz meg a sajtos rúdról sem! Gluténmentesen, túróval is elkészítheted.

Ezt is szeretjük