A falusi tepertős pogácsa jól bevált receptje: így hajtogasd a tésztát, hogy szép réteges legyen
A leveles tepertős pogácsa mindig villámgyorsan elfogy az asztalról. Bár érdemes többször hajtogatni és keleszteni, megéri rászánni az időt.

falusi-tepertos-pogacsa
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az igazi falusi tepertős pogácsa kellőképpen sós és borsos. A legtöbbünkben nosztalgikus emlékeket ébreszt. Ha készítettél már kelt tésztát, ehhez is bátran hozzáfoghatsz. Fontos, hogy a tepertős pogácsát ne süsd alacsony hőfokon, mert kiszárad, és akkor kemény lesz. Jól záródó dobozban napokig eláll. 

Tepertős pogácsa

Hozzávalók:

A tésztához

  • 40 dkg liszt
  • 10 dkg zsír
  • 1 dl tejföl
  • 2.5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 2 evőkanál bor
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 1 teáskanál
  • 1 db tojás

A tepertős réteghez

  • 30 dkg darált tepertő
  • bors

A tetejére

  • 1 db tojás
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, tedd bele a cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Várj 10-15 percig, amíg jól megnő a térfogata. A lisztet szórd egy tálba, add hozzá a zsírt, a tejfölt, a bort, a sót és a tojást, majd jól gyúrd össze. Meleg helyen keleszd egy óra alatt a duplájára.

A tepertőt ízlés szerint sózd, borsozd, és daráld le, vagy vágd össze kisebb darabokra. A megkelt tésztát nyújtsd ki másfél-két centi vastagra, és kend rá a tepertő felét. Képzeletben a lapot oszd három vízszintes részre. Először felülről lefelé, azután alulról felfelé hajtsd egymásra a tésztát. Majd a bal harmadát hajtsd a tetejére, a jobb harmadát pedig alulra, és további 30 percig keleszd. Ismét nyújtsd ki, és a maradék tepertőt is kend rá. Hajtogasd a tésztát úgy, mint az előbb, és ismét keleszd 30 percig.
A végén nyújtsd ki egy centi vastagra, a tetejét késsel rácsozd be, majd pogácsaszaggatóval vagy pohárral szaggasd ki, és rendezd sütőpapírral bélelt tepsibe.

Kend meg a tetejét felvert tojással, vigyázz, hogy ne csorgasd le a tojást, mert akkor nem nőnek meg szép nagyra sütés közben. Ismét pihentesd 15-20 percig, majd előmelegített sütőben, 200 fokon süsd 15-20 perc alatt szép pirosra.

káposztás pogácsa is igazi békebeli, házias aprósütemény.

Ezt is szeretjük