Lucapogácsa bő zsírral, hajtogatás nélkül: pihe-puha lesz a tészta
Ma kell elkészíteni a lucapogácsát. Mivel jó sok zsír kerül bele, sokáig omlós lesz.

lucapogacsa
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Luca napjához számos hagyomány kapcsolódik, például nagyanyáink idejében ilyenkor tilos volt a sütés. Ez alól kivétel volt a pogácsa készítése. Az egyik sütibe pénzt kell rejteni, és aki ráharap, szerencsés, gazdag lesz a következő esztendőben. Ezt a zsíros, sajtos változatot nem bonyolult elkészíteni. 

Lucapogácsa receptje

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg sajt
  • 20 dkg zsír
  • 2.5 dl tej
  • 2 db tojássárgája
  • 2 dkg élesztő
  • 2 teáskanál
  • 1 dl tejföl
  • 1 teáskanál cukor

A tetejére

  • 1 db tojás
  • 10 dkg sajt
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, keverd hozzá a cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Várj 10 percig, amíg felfut, és jól megemelkedik. A lisztet szitáld egy tálba, morzsold össze a zsírral, add hozzá a tojássárgákat, a tejfölt, a sót és a felfutott élesztőt. Gyúrd össze, rugalmas, fényes tésztát kell kapnod, ami lejön a kezedről. Ha túl lágy, szórj hozzá kevés lisztet, puhábbá pedig tejföllel teheted.  
 

Formázz a tésztából gombócot, rejthetsz bele egy kisebb, fertőtlenített pénztérmét. Pihentesd 20 percig, majd lisztezett felületen nyújtsd egy centi vastagságúra, késsel vagdosd be a tetejét, és pogácsaszaggatóval szúrd ki. Rendezd sütőpapírral bélelt tepsibe, és pihentesd még fél óráig. Kend meg a felvert tojással, szórd meg sajttal, és előmelegített sütőben, 180 fokon süsd világosbarnára körülbelül 20 perc alatt. Azért szólj a megkínáltaknak, hogy pénz lapulhat valamelyikben.
A túrópogácsa hihetetlenül egyszerű, kevés munka van vele, és garantált sikerélményt jelent. 

Ezt is szeretjük