Így készül a gőzgombóc
Ha szereted a túrógombócot, biztosan ízleni fog a gőzgombóc is. Különböző variációink között biztosan megtalálod a neked tetszőt.
A túrógombóchoz hasonlóan készített gőzgombóc legalább annyira tartalmas, mint ismert rokona, ráadásul elkészítésében is nagyon hasonló. Nemcsak desszertként, de egy laktatóbb leves után még főfogásként is megállja a helyét.
Ha a túrógombócot a kedvenceid között tartod számon, próbáld ki következő receptjeinket is. Szilvával, mákkal vagy vaníliával isteni édességeket főzhetsz.
Szilvával töltött gőzgombóc
Hozzávalók:
- 30 dkg szilva
- 25 dkg krémes túró
- 5 dkg liszt
- 1 tojás
- csipet só
A krémes túrót keverd ki, majd üsd bele a tojást. Annyi lisztet szitálj bele, hogy a tészta már ne ragadjon. Nyújtsd ki háromujjnyi vastagságú rúddá, és darabold fel.
Készíts belőle egy kis fészekszerűséget, és csomagolj bele egy negyed vagy fél szilvát. Formázd meg a gombócokat, és picit megsózott forró víz felett, gőzben főzd meg őket.
Szilvalekváros gőzgombóc
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg szilvalekvár
- 10 dkg vaj
- 3 dl tej
- 3 dkg cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tojás
- fél citrom reszelt héja
- csipetnyi só
Az élesztőt cukros tejbe morzsold bele, és futtasd fel. Keverd hozzá a tojást, a citromhéjat, valamint a sót, és gyúrd össze a tésztát. Takard le, és meleg helyen fél óráig keleszd. Lisztezett deszkán picit nyújts rajta, és egy kisebb szájú pohár segítségével szaggass ki belőle darabokat. Egy-egy teáskanál szilvalekvárt tegyél a közepébe, és formázd gombóccá a tésztát.
Tedd félre megint 20 percre a kész gombócokat, majd helyezd őket forró víz fölé tett szűrőbe, és fedd le. Nagyjából negyed óra alatt gőzöld meg, és végül porcukorral megszórva tálald.
Mákos gőzgombóc
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 25 dkg szilvalekvár
- 15 dkg őrölt mák
- 5 dkg vaj
- 3 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 2 dkg cukor
- 2 tojássárgája
- porcukor
- csipet só
Az élesztőt picit cukrozott tejben futtasd fel. Dolgozd össze a lisztet a tojássárgákkal és csipetnyi sóval. Meleg helyen pihentesd kicsit, majd sodord hosszú rúddá, és vágj le belőle jókora darabokat. Húzd őket szét kerek lappá, és tegyél a közepébe egy teáskanálnyi lekvárt.
Egy lábasban forralj némi vizet, a tetejére illessz rá egy szűrőt. Rakd bele az olvasztott vajjal megkent gombócokat, és fedd le az egészet. Körülbelül negyed óra alatt gőzöld készre, és tálaláskor szórd meg a cukorral összekevert mákkal.
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció
Vaníliás gőzgombóc vaníliasodóval
Hozzávalók a gombóchoz:
- 50 dkg liszt
- 3 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 3 evőkanál vaníliás cukor
- 3 evőkanál olaj
- 2 dl víz
- 2 tojássárgája
- szilvalekvár
- csipetnyi só
Hozzávalók a vaníliasodóhoz:
- 8 dkg cukor
- 5 dl tej
- 4 tojássárgája
- 2 dl habtejszín
- 1 evőkanál liszt
- 1 teáskanál vaníliaaroma
Az élesztőt cukros, langyos tejbe morzsold bele, majd futtasd fel. Öntsd a liszthez, add hozzá a tojássárgákat és a sót, és gyúrd össze. Csípj le belőle mindig egy kicsit, és formázz gombócokat, melyeknek a közepére tégy egy kanál szilvalekvárt. Tedd meleg helyre, és hagyd őket kelni.
Egy magasabb falú serpenyőbe tegyél olajat és vizet. Forrósítsd fel, tedd bele a gombócokat, és fedd le egy fedővel. Addig főzd, míg a víz elpárolog alóla, majd fedő nélkül is süsd őket egy-két percig.
A tojássárgákat a liszttel, a cukorral és a vaníliaaromával keverd ki. Lassan adagold hozzá a tejet és a tejszínt. Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett főzd krémesre, de vigyázz, mert ha elzárod alatta a gázt, még akkor is fog sűrűsödni. Tálaláskor locsold meg a gőzgombócokat.
Leadképünk a stantonamarlberg.blogs.com oldalról származik.
OLVASD EL EZT IS!
- túró
- magyaros
Túrógombóc-variációk, fogyókúrázóknak is
- magyaros
- édességek
A tökéletes derelye receptje
- mák
- magyaros