Így készül a gőzgombóc

Szilvával, mákkal, vaníliával

Ha szereted a túrógombócot, biztosan ízleni fog a gőzgombóc is. Különböző variációink között biztosan megtalálod a neked tetszőt.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A túrógombóchoz hasonlóan készített gőzgombóc legalább annyira tartalmas, mint ismert rokona, ráadásul elkészítésében is nagyon hasonló. Nemcsak desszertként, de egy laktatóbb leves után még főfogásként is megállja a helyét.

17 csodás desszert

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ha a túrógombócot a kedvenceid között tartod számon, próbáld ki következő receptjeinket is. Szilvával, mákkal vagy vaníliával isteni édességeket főzhetsz.

Szilvával töltött gőzgombóc

Hozzávalók:

  • 30 dkg szilva
  • 25 dkg krémes túró
  • 5 dkg liszt
  • 1 tojás
  • csipet só

A krémes túrót keverd ki, majd üsd bele a tojást. Annyi lisztet szitálj bele, hogy a tészta már ne ragadjon. Nyújtsd ki háromujjnyi vastagságú rúddá, és darabold fel.

Készíts belőle egy kis fészekszerűséget, és csomagolj bele egy negyed vagy fél szilvát. Formázd meg a gombócokat, és picit megsózott forró víz felett, gőzben főzd meg őket.

Szilvalekváros gőzgombóc

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg szilvalekvár
  • 10 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 3 dkg cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • fél citrom reszelt héja
  • csipetnyi só

Az élesztőt cukros tejbe morzsold bele, és futtasd fel. Keverd hozzá a tojást, a citromhéjat, valamint a sót, és gyúrd össze a tésztát. Takard le, és meleg helyen fél óráig keleszd. Lisztezett deszkán picit nyújts rajta, és egy kisebb szájú pohár segítségével szaggass ki belőle darabokat. Egy-egy teáskanál szilvalekvárt tegyél a közepébe, és formázd gombóccá a tésztát.

Tedd félre megint 20 percre a kész gombócokat, majd helyezd őket forró víz fölé tett szűrőbe, és fedd le. Nagyjából negyed óra alatt gőzöld meg, és végül porcukorral megszórva tálald.

Mákos gőzgombóc

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg szilvalekvár
  • 15 dkg őrölt mák
  • 5 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dkg cukor
  • 2 tojássárgája
  • porcukor
  • csipet só

Az élesztőt picit cukrozott tejben futtasd fel. Dolgozd össze a lisztet a tojássárgákkal és csipetnyi sóval. Meleg helyen pihentesd kicsit, majd sodord hosszú rúddá, és vágj le belőle jókora darabokat. Húzd őket szét kerek lappá, és tegyél a közepébe egy teáskanálnyi lekvárt.

Egy lábasban forralj némi vizet, a tetejére illessz rá egy szűrőt. Rakd bele az olvasztott vajjal megkent gombócokat, és fedd le az egészet. Körülbelül negyed óra alatt gőzöld készre, és tálaláskor szórd meg a cukorral összekevert mákkal.

Passata, az Univer új terméke!

A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.

Promóció

Vaníliás gőzgombóc vaníliasodóval

Hozzávalók a gombóchoz:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 3 evőkanál vaníliás cukor
  • 3 evőkanál olaj
  • 2 dl víz
  • 2 tojássárgája
  • szilvalekvár
  • csipetnyi só

Hozzávalók a vaníliasodóhoz:

  • 8 dkg cukor
  • 5 dl tej
  • 4 tojássárgája
  • 2 dl habtejszín
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál vaníliaaroma

Az élesztőt cukros, langyos tejbe morzsold bele, majd futtasd fel. Öntsd a liszthez, add hozzá a tojássárgákat és a sót, és gyúrd össze. Csípj le belőle mindig egy kicsit, és formázz gombócokat, melyeknek a közepére tégy egy kanál szilvalekvárt. Tedd meleg helyre, és hagyd őket kelni.

Egy magasabb falú serpenyőbe tegyél olajat és vizet. Forrósítsd fel, tedd bele a gombócokat, és fedd le egy fedővel. Addig főzd, míg a víz elpárolog alóla, majd fedő nélkül is süsd őket egy-két percig.

A tojássárgákat a liszttel, a cukorral és a vaníliaaromával keverd ki. Lassan adagold hozzá a tejet és a tejszínt. Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett főzd krémesre, de vigyázz, mert ha elzárod alatta a gázt, még akkor is fog sűrűsödni. Tálaláskor locsold meg a gőzgombócokat.

Leadképünk a stantonamarlberg.blogs.com oldalról származik.

Ezt is szeretjük