Habkönnyű gyümölcsös sütik Franciaországból
Kicsit olyan, mint a piskóta, kicsit olyan, mint a palacsinta, mindkét édesség legjobb részeit ötvözi a francia clafoutis.
A gyümölcsös piték nagy előnye, hogy, ha megtaláltad a számodra legfinomabb tésztareceptet, akkor szinte bármilyen gyümölccsel gazdagíthatod. Ugyanez a trükk alkalmazható a finom francia édességen, a clafoutison is.
Tésztája könnyű állagú, hajaz a mi palacsintatésztánkra, csak ezt sütőben kell megsütni. Próbáld hát ki receptjeinket, és döntsd el te, hogy melyik mellett voksolsz!
Cseresznyés clafoutis
Hozzávalók:
- 15 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 3 tojás
- 2,5 dl tej
- 2,5 dl tejszín
- 2 marék kimagozott cseresznye
- 1 vaníliarúd
- csipet só
A lisztet a porcukorral, a vaníliarúd kikapart belsejével, valamint a sóval keverd össze. Add hozzá a tojásokat, majd a tejjel és a tejszínnel keverd simára. Szórd bele a gyümölcsöket, majd egy kivajazott, lisztezett piteformába öntsd bele. Előmelegített sütőben fél óráig süsd.
Szilvás clafoutis
Hozzávalók:
- 45 dkg szilva
- 10 dkg vaj
- 5 evőkanál cukor
- 4 tojás
- 3 evőkanál finomliszt
- 1 csésze tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál cukor
- 1 evőkanál kukoricaliszt
- 1 teáskanál reszelt citromhéj
- fél marék mandula
- csipet só
A szilvát magozd ki, vágd kisebb darabokra, és a cukorral, valamint a kukoricaliszttel keverd össze. Oszlasd el egy kivajazott, kerek sütőformában. A mandulát törd apróra, és a liszttel keverd össze. A tojásokat, a cukrot, a sót, a citromhéjat és a vaníliás cukrot robotgéppel keverd össze. Szitáld bele a lisztes mandulát, majd add hozzá a vajat és a tejet. A palacsintatésztához hasonló sűrűségű masszát öntsd a szilvára, és előmelegített sütőben süsd készre. Várd meg, míg kihűl, és csak ezután szeleteld fel.
Fehér csokis clafoutis meggyel
Hozzávalók:
- 70 dkg kimagozott meggy
- 10 dkg olvasztott fehér csokoládé
- 5 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 4,5 dl tej
- 3 tojás
- 3 evőkanál liszt
A lisztet a cukorral és a tojásokkal keverd össze. Öntsd hozzá a tejet és a megolvasztott csokit, és keverd össze alaposan. Egy hőálló tálat vajazz ki, és az aljába szórd bele a cseresznyét. Öntsd rá a tésztát, a vajat pedig, amit a csoki olvasztásánál nem használtál fel, morzsold a tetejére, majd előmelegített sütőbe tedd be, és nagyjából fél óra alatt süsd készre.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Mandulás-sárgabarackos clafoutis
Hozzávalók:
- 30 dkg sárgabarack
- 6 dkg cukor
- 4,5 dkg liszt
- 3 tojás
- 3 dkg vaj
- 3 dkg pirított mandula durvára vágva
- 2 evőkanál porcukor
- 1,5 dl tejszín
- 1 dl tej
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- csipet só
A tojásokat a cukorral és a csipetnyi sóval keverd ki. Szitáld bele a lisztet, és keverd simára. Adagold hozzá a tejet és a tejszínt, majd habverővel keverj belőle palacsintatésztához hasonló sűrűségű masszát. Add hozzá a vaníliaaromát. Egy tűzálló tálat vajazz ki, és a cikkekre vágott sárgabarackokat egyenletesen oszlasd el az aljában. Szórd meg a mandulával és a porcukorral, majd öntsd rá a tésztát. 40 percig süsd, majd langyosan szeleteld fel.
OLVASD EL EZT IS!
- gyümölcs
- barack
4 könnyű, gyümölcsös piskóta
- sütemény
- piskóta
Isteni gyümölcsös piskóta receptek
- szilva
- málna