Van helye önzőségnek a kapcsolatban?

Ezt mondja a szakértő

Gazdag Enikő párterapeuta elmondta, milyen értelemben kaphat helyet az önzőség párkapcsolatban.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Milliónyi receptet hallottál már bizonyára, hogyan lehet a párkapcsolatot boldogabbá, kiegyensúlyozottabbá tenni, ám most mondunk neked egy újabbat, ami talán első olvasásra meghökkentően hangozhat, mégis működhet. Légy önző!

Értetlenkedhetsz ezt olvasván, ami normális, hiszen hogyan kerülhetne egy lapra a boldog párkapcsolat és a negatív tulajdonságként emlegetett önzőség?

A válasz egyszerű. A szót ne abban az értelmében nézd, amelyikben általában használatos, hanem idézőjelesen. A lényeg, hogy a kapcsolatod akkor lehet boldog, ha mindig szánsz egy kis időt magadra is, és nem csupán a kapcsolat vagy a párod körül forog az életed.

Szánj időt magadra!

Ahhoz, hogy egy kapcsolat működőképes legyen, két egész ember kell, hogy éljen benne. Az egész alatt az erős, magabiztos, önálló, független embert kell érteni.

Először is fontos, hogy amikor hazaesel munka után, és fáradt vagy, adj egy kis időt magadnak a pihenésre. A mosogatás, a vacsorakészítés, a teendők várhatnak. Nem kell órákra gondolni, 20 perc is valami, de azt a kicsi időt értékesen töltsd el.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Fontos, hogy egyedül csinálj valamit, ami kikapcsol, ami pihentet. Ne a pároddal eltöltött időt nevezd ki pihenőidőnek, ugyanis, ha akkorra halasztod a dolgot, mire már ő is hazaért, egy nyúzott, stresszes nővel fogja magát szemben találni, ami nem túl felemelő látvány, ráadásul feszültséget teremthet köztetek, ha kimerült vagy. Addigra már jobb, ha túl vagy egy kis relaxáláson.

13 dolog, amit tegyél meg, ha boldog kapcsolatra vágysz

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ne csak a kapcsolat létezzen!

Furcsa, de igaz, hogy ahhoz, hogy a párkapcsolat jól működjön, létezni tudjon, fontos, hogy számodra ne csak az létezzen.

Gazdag Enikő pszichológus, párterapeuta szerint alapvető feltétele a boldog kapcsolatnak, hogy önálló emberként élj benne. Mindez azért is nagyon fontos hogy egy esetleges szakítás esetén egész emberként jöhess ki a kapcsolatból, nem pedig egy támaszát vesztett félemberként. Nem szabad úgy gondolnod a párodra, mint a boldogságod feltételére, mert az, hogy nélküle félembernek érzed magad, neki is teher lehet egy idő után.

A leggyakoribb okok, amiért zátonyra fut a kapcsolat

Nézegess képeket!

Elolvasom

Fontos továbbá, hogy - még ha nagyon szereted is a párod - foglalkozz más dolgokkal is. Legyen hobbid, találkozz más emberekkel, légy független.

Bár a kapcsolat elején még normális, hogy a pár a lehető legtöbb időt együtt akarja tölteni, egy idő után ennek változnia kell. Ha a két félnek nem marad elég ideje magára, a saját dolgaira, az feszültséget szülhet, ami konfliktushoz és akár szakításhoz is vezet - mondja a szakértő.

Ezt is szeretjük