A sikeres házasság 10 aranyszabálya - Elárulja a pszichoterapeuta

Nemcsak az érzelmeken múlik a boldog házasság, hanem keményen dolgozni is kell érte.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor egy férfi és egy nő kimondja a boldogító igent, úgy érzik, szerelmük erősebb mindennél, és soha semmi nem állhatja útját a boldogságuknak. A nászútról hazatérve, a mézeshetek elmúltával aztán mindenki belátja, hogy végeredményben egy hús-vér emberrel házasodott össze, aki - mint olyan - néha hibázik, idegeskedik, rossz hangulatban van. Egyszóval, nem tökéletes.

Azok a párok, akik házasság előtt már együtt éltek néhány évig, talán kevésbé jelentős változást tapasztalnak, mint azok, akik csak az esküvő után költöznek össze. Utóbbiaknak főként, de az előbbieknek is hasznára válhat néhány jó tanács, miként hidalhatók át vagy előzhetők meg a problémák a házasságban, hogy az hosszú és boldog lehessen.

Dr. Harriet Lerner, a kansasi Menninger Klinika pszichoterapeutája számos könyvet írt a témában. A psychologytoday.com az ő tanácsait foglalta össze tíz pontban. Ha érintett vagy, illetve leszel, érdemes megszívlelned a szavait.

Kedveskedj neki!

Mondj naponta legalább két pozitív dolgot a partnerednek! Dicsérd meg, milyen jól néz ki ma, vagy említsd meg neki, milyen jót nevettél azon a viccén, amit a minap mesélt. Az ilyen apróságok nagyon sokat számítanak, ugyanis ellensúlyozzák a más, negatív töltetű megnyilvánulásokat.

Ne vidd túlzásba a kritikát!

Senki nem boldog egy olyan házasságban, ahol több kritikát kap, mint elismerést. Ha szeretnéd a párodat boldoggá tenni, ne szajkózd folyvást, hogy miket nem csinál jól. Ha mondanivalód van, egyszer mondd el kedvesen, kérve, ne parancsolva, amit szeretnél, és három mondatban. Utána válts témát!

Légy jó hallgatóság!

A sikeres házasság receptjének egyik legfontosabb összetevője, hogy a két fél mindig meghallgassa egymás problémáit. Légy mindig ott a párodnak, és öleléssel, megértéssel fogadd, amikor gondjai vannak. Ilyenkor nem erkölcscsőszi szerepbe kell bújnod, inkább csak hallgasd meg őt, és ne szakítsd félbe prédikációval.

Magadra koncentrálj!

Ha csak a párodra figyelsz, önmagad pedig elhanyagolod, azzal többet ártasz a házasságodnak, mint amennyit használsz. Foglalkozz mással is, tölts időt a családoddal, fordíts időt saját magadra is. Elsődlegesen a saját életed kell, hogy éld ahhoz, hogy kiegyensúlyozott, jó feleség légy.

Tudj bocsánatot kérni!

A magyar nyelvben is ez az egyik legnehezebb szó, igaz, nem a hossza, hanem inkább súlya miatt. Néha az ember túl büszke kimondani, mégis, ha belegondolsz, nincs az a vita, ami miatt érdemes lenne egy percet is feláldoznotok az életetekből, ha azt boldogan is eltölthetitek. Mondd ki bátran, ha nem is egyedül te vagy a ludas.

Tedd meg, amit megígérsz!

Bár inkább férfitulajdonság, sok nő is hajlamos a halogatásra. Ha ez rád is igaz, szavahihetőségeden eshet csorba a férjed szemében. Ígérted, hogy kivasalsz neki egy inget? Ne rohanj a munkába, és ne hagyd cserben őt, hanem akkor is szánj rá negyed órát, ha sietned kell. Megígérted neki, és ő számít a segítségedre.

Ne légy görcsös!

Ha nagyon akarod, hogy a kapcsolat működjön, és megszűnjön az esetlegesen közöttetek lévő távolság, azzal csak még messzebb lököd őt magadtól a másik embert. Ha a saját életedre koncentrálsz, és ott igyekszel mindent rendben tartani, a párod is sokkal szívesebben nyit feléd, hiszen látja, hogy jól vagy, illetve pozitív vagy.

Mit gondol a pasi a házasságról?

Vannak, akik szerint csak papír, míg mások őszintén hisznek benne. Nézd meg a videót, és tudd meg, a férfi mit gondol a házasságról!

Mondd rövidebben!

Senki nem szereti a hegyi beszédet, a férfiak pedig végképp rosszul vannak a kilométeres papolástól. Ha elmondanád a véleményedet valamivel kapcsolatban, tedd röviden, tömören, és ami nagyon fontos, ne hangosan és idegesen. Azzal csak veszekedést szítasz.

Nem kell mindenben engedned

Légy rugalmas az esetek többségében, de ragaszkodj saját meglátásodhoz is, ha adott helyzetben inkább azt találod helyesnek. Az a házasság, ahol az egyik fél folyton fejet hajt a másik előtt, nem egészséges, és nem is működhet jól hosszú távon.

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Sorozatunkban kendőzetlen őszinteséggel beszél Pásztor Anna a szerelem múlandóságáról, Mérő Vera a bántalmazásról, Oroszlán Szonja pedig a fordulatos karrierváltásáról vall, de más fontos témákat is körbejárunk. Tanács Eszter a gyermektelen nők helyzetéről, Bajzáth Sándor a veszedelmes függőségekről, Singer Magdolna a gyászfeldolgozásról, míg Dr. Beke Dóra az elcsúszott szépségtrendekről beszél. 

Tartsatok velünk! 

Promóció

Védd meg magad!

Ha úgy érzed, egy vita során a párod csúnyán beszél veled, mondd neki, hogy szeretnél egy kis szünetet tartani a beszélgetésben, de ha már úgy érzi, képes tisztelettel, normális hangerővel folytatni, akkor nyitott vagy rá, hogy folytassátok - addig viszont inkább ne.

Ezt is szeretjük