A magocskákat nem szabad alábecsülni méretük miatt, amilyen kicsik, olyan erős tulajdonságokkal rendelkeznek. Tele vannak értékes olajokkal, vitaminokkal, fehérjével és rostokkal, amik mind-mind segítik a fogyási folyamatokat.
A gránátalma magjaitól kezdve a mustármagon át egészen a chiamagig számos olyan magfajta kapható a boltokban, amiket érdemes beiktatni a kiegyensúlyozott étrend részeként.
Fogyást segítő magok
A makacs zsírpárnáktól, főleg a hastájékon lerakódott feleslegtől nem könnyű megszabadulni, pláne azok ütközhetnek nehézségekbe, akiknek már nagyon lelassult az anyagcseréjük. A kiegyensúlyozott metabolizmushoz vezető út a rendszeres mozgáson és egészséges, tudatos táplálkozáson át vezet, de mankóként szolgálhatnak a pluszkilók elleni harcban a kis magocskák is. Olyan erős hatásuk van, hogy mindenképpen javasolt betartani a napi ajánlott mennyiséget, különben akár hasznos tápanyagok felszívódását is gátolhatják, vagy gyomorfájdalmat okozhatnak.

A gránátalma magvai E-vitaminban és az idegrendszert támogató magnéziumban bővelkednek, de antioxidáns- és punicsav-, többszörösen telítetlenolaj-tartalmuk is kiemelkedő, ez utóbbi
bizonyítottan elősegítheti a fogyást. Emellett tele vannak rostokkal, amik hosszan tartó teltségérzetet okoznak, és igazi vasforrásnak számítanak. Sokoldalúan fogyasztható, akár saláták feltétjeként is. 150 grammot bátran fogyaszthatsz belőle, túlzó mértékben székrekedést okozhat.

A napraforgómagot sem szabad alábecsülni, tápanyagokban gazdag, elnyomja az éhségérzetet, és hosszan eltelít egészséges olaj-, fehérje- és rosttartalmának köszönhetően. Érdemes a sótlan változatot fogyasztani, és figyelni a mértékre, négy evőkanálnyi a javasolt mennyiség belőle, egyébként nagyon kalóriadús. Feltétként salátákba, szendvicsekre is tehető.

Az apró szemű mákról sem szabad megfeledkezni, hiszen rendkívül magas az élelmirost- és kalciumtartalma, a kalcium pedig gátolja a zsírfelszívódást és növeli a hasi zsírégetést mértékét. Nemcsak süteményekben, hanem akár salátákra vagy turmixokba szórva is fogyasztható, viszont húsz grammnál nem javasolt többet bevinni egy nap morfintartalma miatt.

A
mustármagban található kalcium és vas gyorsítja az izmok fejlődését és az ellustult anyagcserét, magas élelmirost-tartalma pedig segíti a belek mozgását. A curry egyik alapfűszere, de változatosan felhasználható, salátákon is nagyon finom. Nagy mennyiségben fogyasztva émelygést okozhat, két teáskanálnyit javasolt bevinni naponta.

A szezámmagot előszeretettel használják a keleti konyhákban, főleg kisajtolt olaját. Lignánokat tartalmaz, melyek elősegítik a zsírégetést, emellett kiváló fehérjeforrás, mely elnyomja az éhségérzetet és támogatja az izmok működését. Nagyon könnyű beépíteni az étrendbe, salátákra szórva vagy turmixokba keverve is fogyasztható. Egy-két evőkanállal javasolt naponta fogyasztani.

A lenmag tele van fehérjékkel és rostokkal, ízletes
lenmagpuding készíthető felhasználásával. Omega-3, omega-6 zsírtartalma is kimagasló, magnézium, tiamin és kálium is található benne, melyek serkentik az anyagcsere működését. Magas rosttartalma miatt húsz-harminc gramm a javasolt beviteli mennyisége.
Fotó: Liudmyla Yaremenko / Getty Images Hungary

A
kendermag linolintartalma javítja az izomerőt, fehérjetartalmával pedig táplálja és regenerálja az izmokat. Magas rosttartalmának hála serkenti a bélmozgást, akár zabpehelybe vagy joghurtba keverve is fogyasztható. A napi ajánlott mennyiség harminc gramm.

A chiamag szintén segíti a fogyást, magas rosttartalommal bír, így hosszan tartó teltségérzetet okoz. Ezenkívül hasznos fehérjeforrás is, mind a kilenc aminosavat tartalmazza, amire a szervezetnek szüksége van. Ízletes
chiapuding készíthető belőle, de vízzel elkeverve is fogyasztható. Olyan sok rost van benne, hogy felszívódási zavarokat okozhat túlzó bevitele, a napi ajánlott mennyiség belőle 15 gramm.
(Képek forrása: Getty Images Hungary)