Miért és hogyan fogyaszt a paradicsom? Mutatjuk a legjobb diétatámogató ételeket

A nyár legjobb fegyvere a plusz kilók ellen a paradicsom.

Paradicsomos ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akár a zöldségek, akár a gyümölcsök közé sorolod, az tagadhatatlan, hogy a paradicsom állandó összetevője a nyári ételeknek. Nem véletlen a népszerűsége, hiszen kellemes, édeskés íze nem csak a gasztronómia szerelmeseinek kedvez, a fogyni vágyókat is segíti a céljuk elérésében. 

A paradicsomban kifejezetten kevés a kalória, mindössze 18 kcal található 100 grammjában, emellett viszont rengeteg, az immunrendszer számára fontos C-vitamint, és eltelítő, emésztést támogató rostot tartalmaz. Kutatások igazolják, hogy a paradicsomlé fogyasztása felgyorsítja a zsíranyagcserét, ezért annyi friss paradicsomot kell építeni a diétás étrendbe, amennyit csak lehet.

Fogyókúra paradicsommal

Az alábbi válogatásban összegyűjtöttünk néhány paradicsomos ételt, amit érdemes kipróbálni idén nyáron. Vannak köztük egzotikusabbak és ismerősebbek is, de mindegyik finom ízekkel dobja fel a diétát. 

A paradicsomos salsa szósz mártogatósnak is isteni, de bruschettára, vagyis pirított, fokhagymás kenyérre tornyozva finom reggeli lehet belőle. Válassz hozzá teljes kiőrlésű kenyeret, ha diétázol.
Fotó: DronG / Getty Images Hungary
A lecsó klasszikus nyári fogás, de miért ne lehetne csavarni egyet rajta? Próbáld ki a shakshukát, vagyis izraeli lecsót!
Fotó: undefined
A franciáknak is megvan a maguk lecsóreceptjük, a ratatouille, ami azért lényegesen különbözik a magyar változattól, például sokkal elegánsabban néz ki. Ha unod a hagyományos verziót, ezt is érdemes kipróbálni idén nyáron.
Fotó: vkuslandia / Getty Images Hungary
A paradicsomos gazpacho az egyik legjobb nyári, hűsítő zöldségleves, tele van vitaminokkal, és alig van benne kalória, így a fogyókúrát is támogatja.
Fotó: fcafotodigital / Getty Images Hungary
A chana masala fűszeres paradicsomszószban főtt csicseriborsó. Az elkészítéséhez dinsztelj meg egy fej hagymát, adj hozzá fokhagymát, gyömbért, sót, borsot, egy kis cukrot, koriandert, chilit, kurkumát, őrölt köményt és garam masalát, majd önts hozzá 400 gramm hámozott paradicsomot és másfél deciliter vizet. Főzd össze, majd turmixold le, hogy egységes legyen az állaga. Végül adj hozzá 400 gramm csicseriborsót, és rottyantsd össze az ételt.
Fotó: RakeshPicholiya / Getty Images Hungary
A paradicsomszószos tészta is lehet diétabarát, csak bánj óvatosan az olajjal, és cukor helyett használj sztíviát az elkészítésekor. Válassz mellé teljes kiőrlésű tésztát, és csak kevés parmezán sajttal hintsd meg a tetejét.
Fotó: fcafotodigital / Getty Images Hungary
A fokhagymás-bazsalikomos sült paradicsom isteni köret lehet szárnyasok és halak mellé. A grillszezonban rácson is készíthető, az eredmény ugyanolyan finom lesz.
A nagyobb fej paradicsomokat meg is lehet tölteni, majd úgy a sütőbe tolni. Hússal, darált húsos szósszal töltve remek főfogás, tojással töltve pedig ízletes vacsora készíthető belőle, azonban lehetőséghez mérten zsírszegény sajtot válassz, vagy hagyd el teljes egészében a sajtot a receptből, ha fogyókúrázol.
Fotó: IngaNielsen / Getty Images Hungary

A képek forrása: Getty Images

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük