A vízvisszatartás mögött állhatnak komolyabb egészségügyi problémák - például vesebetegség, szívbetegség -, de sok esetben csak a helytelen táplálkozás okozza a bajt. A sóban, illetve tartósítószerben gazdag táplálékok, túlságosan feldolgozott, félkész élelmiszerek fogyasztása következtében a szervezet vizet köt meg. Ez a víz mennyiség pedig sok esetben a has tájékán gyűlik fel. Lapozd át az alábbi galériát, ha kíváncsi vagy, milyen vizesedést okozó táplálékok fogyasztását ajánlott kerülnöd!

A felvágottak, füstölt húskészítmények közül még a jobb minőségűek is igen magas sótartalommal bírnak. 80 gramm szalámi akár öt gramm sót is tartalmazhat.

A füstölt sajtok sótartalma sem elhanyagolható mértékű: tíz dekagramm akár három grammot is tartalmazhat. A sajtos ropogtatnivalók, például pogácsák, perecek száz grammja két-három gramm sót tartalmazhat.

Rejtély, hogy miért éppen virslivel köszöntjük az új évet. A nyesedékhúsból készült élelmiszernél sajnos a legritkább esetben lehet tudni, hogy pontosan mi is kerül bele. Ha a Magyar Élelmiszerkönyv által megkövetelt előírásoknak megfelel, akkor is 2,5%-a só.

A krémsajtokban lévő ömlesztősók olyan szervetlen anyagok, melyekből hiányoznak az emésztéshez szükséges enzimek. A bélben pangó táplálékrészecskék pedig erjedésnek indulnak, megterhelve ezzel az emésztőrendszert.

A fehér kenyérről és más fehér lisztből készült pékáruról ritkán jut eszedbe, hogy magas lehet a sótartalma. Valójában egy croissant akár két gramm sót is tartalmazhat.