Olyan, mintha 5 liter étolajat innál évente

Mennyi chipset eszel egy héten?

A rendszeres chipsfogyasztás veszélyesebb, mint hinnéd.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legtöbben tisztában vannak vele, hogy egy zacskó chips elfogyasztása nem csupán hizlal, de ez a nass többek között magas sótartalma miatt is rendkívül egészségtelen.

A közelmúltban készült YouGov című közvélemény-kutatás szerint minden harmadik brit gyerek naponta elfogyaszt egy zacskó chipset, de a maradék kétharmad is megeszik hetente egy zacskóval - írja a DailyMail.

Olyan, mintha öt liter étolajat innál évente

A szakértők szerint, ha valaki minden nap megeszik egy csomag chipset, azzal évente körülbelül öt liter étolajat juttat a szervezetébe. Nem beszélve a rágcsálnivalók só-, zsír- és cukortartalmáról.

A chipsek rendszeres fogyasztása nagyban hozzájárul az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és más keringési rendszert érintő problémák, valamint a rák kialakulásához.

Miért olyan kedveltek a chipsek mindezek ellenére? Színes, ropogós zacskójuk erős vizuális és auditív ingert jelent nem csupán a gyerekek, de a felnőttek számára is.

A chips ropogása pedig hozzájárul a testben - elsősorban az állkapocs területén - felgyülemlett feszültség oldásához.

Veszélyes a magzatra

Brit kutatások szerint a terhes nők rendszeres chipsfogyasztása csaknem olyan káros a magzatra nézve, mint a dohányzás. Ennek oka az akrilamid nevű vegyület, mely a magas hőfokon kezelt keményítőtartalmú élelmiszerekben keletkezik, és DNS-károsító hatással bír. A Bradford Intézet tanulmánya arra hívja a fel a figyelmet, hogy a szervezetbe került nagy mennyiségű akrilamid és az alacsony születési súly között szignifikáns összefüggés mutatható ki. Korábbi cikkünkből többet is megtudhatsz az akrilamidról.

Te mennyi chipset eszel hetente?

A szakértők eredményei tehát arra hívják fel a figyelmet, hogy amennyiben rendszeres chipsfogyasztó vagy, érdemes jelentősen csökkentened a heti adagodat. Helyettesítsd a sós rágcsálnivalót otthon készített natúr pattogatott kukoricával. Ilyet vásárolhatsz a piacon, de a NaturFood Patti nevű terméke sem tartalmaz adalékanyagokat, illetve hozzáadott sót. Természetesen még jobb, ha chips helyett nyers zöldséget vagy gyümölcsöt fogyasztasz az esti filmhez - de ez valószínűleg egy következő lépcsőfok lesz.

Ezt is szeretjük