Születési rendellenesség, rák

Mérgező vegyszer a PET-palackokban?

A minden nap használt flakonok és cumisüvegek akár súlyos betegségeket is okozhatnak.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az elmúlt időszakban számtalan tudományos kutatás foglalkozott a polikarbonát-alapanyagú műanyag palackok, vagyis a PET-palackok emberi szervezetre gyakorolt negatív hatásaival.

Bár a vizsgálatok még nem fejeződtek be, azért az eddigi eredmények láttán néhány következtetést már levontak a tudósok. A mindennapi életben gyakran használt műanyag flakonok tartalmaznak egy bizonyos biszfenol-A nevű vegyületet, mely az emberre nézve veszélyes lehet.

A kutatások tükrében

Korábban úgy tartották, hogy a biszfenol-A nevű anyag ugyan bekerül a szervezetbe, ám ott nem szívódik fel, hanem a vizelettel távozik. A Rochesteri Egyetem szakértői csoportja azonban Dr. Richard Stahlhut vezetésével bizonyította ennek ellenkezőjét. Egy csaknem 1500 főt vizsgáló kutatás során arra az eredményre jutottak, hogy a kísérleti alanyok szervezetéből egynapi koplalás után is kimutatható a biszfenol-A vegyület. Ez alapján úgy gondolják, előfordulhat, hogy az anyag a test zsírszövetében raktározódva hosszabb ideig marad a szervezetben.

Mire használják a vegyületet?

A biszfenol-A nevű anyagot számtalan élelmiszer-ipari termék gyártása során felhasználják. A vegyület megtalálható például sok ételkonzerv belső műanyag-bevonatában, műanyag üdítőitalos palackokban és kulacsokban, de még egyes cumisüvegekben is. Veszélye abban rejlik, hogy a flakonokban vagy konzervekben tárolt ételbe és italba szivárog, majd onnan az emberi szervezetbe kerül.

Miért káros a biszfenol-A?

Egy brit kutatócsoport, valamint az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézete arra mutatott rá, hogy a biszfenol-A rizikófaktor lehet számtalan betegség esetében. A kémiai vegyület a természetes ösztrogénhez hasonlóan viselkedik. Felboríthatja a belső elválasztású mirigyek működését, minek következtében káros hatással lehet a szervezeted hormonháztartására. Mindennek tudatában a szakértők valószínűsítik, hogy a biszfenol-A már akár a magzati korban is kifejtheti negatív hatásait. Így egyrészt kapcsolatba hozható a születési rendellenességek kialakulásával, másrészt a kisgyermekekre nézve veszélyes lehet a cumisüveges táplálás. Felnőttkorban pedig olyan betegségek kialakulásával hozható összefüggésbe, mint a rák, a diabétesz vagy a szívproblémák.

Hüvelyszárazság enyhítése hormon nélkül!

Az égő, feszülő érzéssel, nehézkes együttlétekkel járó hüvelyszárazság a változókornál korábban is kialakulhat. A hormonmentes Cikatridina hüvelykúp segít enyhíteni a panaszokat. A kozmetológiából jól ismert hialuronsav mellett gyógynövények kivonatát tartalmazza. A Cikatridina használata a menopauzában tartósan ajánlott, a terhesség és szoptatás alatt pedig az orvos ajánlása szerint.

A Cikatridina patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció

Fokozódó veszélyek

A biszfenol-A különösen akkor válik veszélyessé, ha a műanyag palackokat hőhatás éri. Melegítés hatására ugyanis a káros vegyület kioldódási sebessége felgyorsul. Ha tehát a flakonba forró teát vagy a cumisüvegbe melegített tejet öntesz, növeled a súlyos betegségek kialakulásának veszélyeit. Továbbá a tudományos kutatások arra is rámutattak, hogy nem pusztán melegítés, hanem súrolás hatására is felgyorsul a biszfenol-A kioldódása.

Mit tehetsz?

Bár a kutatások még nem fejeződtek be, így végleges ítélet nem szabható ki a biszfenol-A vegyülettel kapcsolatban, azért nem árt az óvatosság. Az esetek többségében részesítsd előnyben a műanyag palackkal szemben az üveget. Ha pedig mégis az előbbi mellett döntesz, ügyelj rá, hogy a flakon ne érintkezzen forró folyadékkal, tehát ne önts bele meleg italt, és ne tedd a mosogatógépbe. Továbbá próbáld elkerülni a palackok súrolását, inkább áztasd őket egy kicsit hosszabb ideig.

OLVASD EL EZT IS!

no kosztum
  • emésztőrendszeri betegség
  • munkahelyi ártalmak

Folyamatos időhiány? - 3 betegség, ami 10 éven belül utolér

laptop no
  • cukorbetegség
  • magas vérnyomás

Ülőmunkát végzel?

laptop
  • tünetek és betegségek
  • munkahelyi ártalmak

Ujjzsibbadás, gyengeség, csuklófájdalom

Ezt is szeretjük