3 károsnak hitt rákmegelőző, szívvédő táplálék

A sör, a csokoládé és a bor mértékletes fogyasztása a legkevésbé sem tilos.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A daganatos megbetegedések gyakori és rettegett kórnak számítanak szerte a világon. Mellettük a szív- és érrendszeri problémák keltenek hasonló rémületet az emberekben. Nem véletlenül, hiszen csak Európában évente kétmillió ember halálát okozza valamilyen szívbetegség. Pedig a súlyos problémák megelőzése néha sokkal egyszerűbb, mint gondolnád. Adunk hozzá három tippet.

Aranyló gyógyszer

Mindenki tudja a sörről, hogy túlzott fogyasztása nem szerencsés sem a plusz kilók, sem az egészség szempontjából. Egyes kutatások összefüggésbe hozták a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásával is. Arról azonban kevesebb szó esik, hogy a mértéktartó sörfogyasztásnak számos előnyös hatása lehet, pedig már Hippokratész is gyógyszerként használta.

A sör jótékony hatásai

Az aranyló folyadék segít a káros LDL-koleszterin szintjének mérséklésében, minek köszönhetően napi egy pohár sör 50%-kal csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Ezenkívül antioxidáns tulajdonságokkal is bír: a benne található fenolsavak megakadályozzák a karcinogén anyagok DNS-károsító hatását, a humulon pedig gátolja a rákos sejtek szaporodását. További jó hír, hogy tudományos kutatások eredményei szerint egy másik antioxidáns hatású vegyület, a ferulasav jobban hasznosul az emberi testben, ha sörből kerül a szervezetbe, mint akkor, ha például paradicsomból. Azt talán már nem is kell említeni, hogy magas B6-vitamin-tartalmának köszönhetően segít megelőzni a vashiány kialakulását is. Ráadásul a mértéktartó sörfogyasztás – napi egy pohár – nemcsak egészséges, hanem szépít is. Fényessé teszi a hajat, és regenerálja a bőrt. De még szobanövényeid levelei is egészségesebb színben pompáznak majd, ha az aranyló nedűvel ápolod őket.

Édes orvosság

Rontja a fogakat, és hizlal – általában ez a két fő indok hozható fel a csokoládéval szemben.

Pedig legfőbb alapanyaga, a kakaó rengeteg pozitív tulajdonsággal bír. Több ezer éves története körülbelül az időszámításunk előtti hatszázas évekig, a maják birodalmáig nyúlik vissza. Idővel elkezdték a por alakú kakaót folyadékkal hígítani, és megalkották a csokoládét, mely főbb ünnepeik, szertartásaik kellékének számított.

Csokoládé az egészségedért

A csokoládéban található kakaó antioxidáns tulajdonságokkal bír, minek köszönhetően bizonyos fokú védelmet nyújt a daganatos betegségek kialakulása ellen. Klinikai vizsgálatok szerint ez a hatása erőteljesebb, mint a zöld teáé. A csoki flavonoidtartalma miatt gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatással is büszkélkedhet, a dúsítására használt olajos magvak pedig kiváló B-vitamin-forrásoknak bizonyulnak. Azt azért érdemes megválogatnod, hogy milyen fajta csokoládét fogyasztasz, mert a nem elég kíméletes feldolgozás során csökkenhet az egyik legfontosabb antioxidáns – a flavonoid – mennyisége. Az egészséged szempontjából csak a jó minőségű, magas kakaótartalmú - minimum 60%-os - étcsokoládé fogyasztása jöhet szóba.

Vörös medicina

A bor egészségkárosító hatásai csak abban az esetben merülhetnek fel, ha túlzott fogyasztásról, illetve nem megfelelő eljárással készült alkoholos italról van szó. Hiszen ahogy a mondás is tartja: borban az egészség. A különböző borfajták végigkísérték az emberiség hétköznapjait, az ókortól egészen napjainkig.

A vörösbor áldásos tulajdonságai

Antioxidáns hatásainak köszönhetően a vörösbor egészségesebb a fehérnél. A benne található polifenolok ugyanis csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, valamint a daganatos betegségek kialakulását is. A napi maximálisan ajánlott bormennyiség körülbelül két decilitert jelent. Ennél több már káros lehet a májfunkciókra nézve. Ha azonban mértékletes alkoholfogyasztó vagy, megakadályozhatod a koleszterin lerakódását az erekben, valamint a DNS-körüli fehérjék sérülését is – melyek a rák kialakulásáért felelősek.

Egyre többet foglalkoznak a kutatók az úgynevezett francia paradoxonnal is. Ennek lényege, hogy annak ellenére, hogy a franciák viszonylag sok húst és bort fogyasztanak, esetükben ritkábban alakulnak ki szívbetegségek. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy mindez a vörösborban található polifenoloknak köszönhető, melyek már a gyomorban kifejtik áldásos gyulladásgátló és szabadgyök-semlegesítő hatásaikat.

OLVASD EL EZT IS!

mobil no
  • megelőzés
  • a hosszú élet titka

Mit tegyél, ha 100 évig szeretnél élni?

Ezt is szeretjük