5 súlyos ok a rekedtség mögött: akár daganatot is jelezhet

A rekedtségnek a torok betegségén kívül komolyabb oka is lehet. Főleg, ha elhúzódó a probléma.

Rekedtség okai, kezelése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az elhúzódó rekedtség hátterében komolyabb elváltozások állhatnak, melyek megfelelő kezelés nélkül csak rosszabbodnak. Többek között légúti fertőzés, rossz hangképzés, reflux vagy pajzsmirigybetegség következménye is lehet.

Gégegyulladás esetén a hangszalagok megduzzadnak, fokozott igénybevétel esetén a rekedtség tovább erősödhet. Van azonban, amikor nem érdemes várni, hogy elmúlik magától, érdemes mielőbb felkeresni egy szakorvost. Erre figyelmeztet dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa.

Egyszerű és fertőzéses okai is lehetnek

A rekedtség leghétköznapibb oka a hangszalagok túlerőltetéséből fakad. Ilyen esetben hangos környezetben történő beszélgetés és kiabálás okozhatja a panaszokat. Hideg időszakban gyakori kiváltó ok a vírusfertőzés is. Rekedtség maradhat vissza elhúzódó köhögéssel járó kórképek után is. Ilyen esetben a hangszálak túlerőltetésének oka a tartós köhögés.

Rossz szokás vagy betegségek tünete is lehet a krákogás, mely szintén a hangszálak túlerőltetésével jár, így gyakran ez okozza a tartós rekedtséget.

Súlyosabb okok a rekedtség mögött

A látszólag minden ok nélkül és tartósan fennálló rekedtség súlyos betegségeket, például gége- vagy pajzsmirigydaganatot is jelezhet. Kialakulhat reflux betegség következtében is, melynek során a gyomorból visszacsorgó savas váladék reflexesen irritálja a felső légutak nyálkahártyáját, ezáltal a hangszálakat is, és rekedtséget okoz.

Erős dohányosoknál idővel a rekedtség állandósulhat, mivel a dohányfüst hatására a hangszálakon vizenyő jelenik meg. A dohányzás hajlamosít a gégerákra is, ezért a szakorvosi vizsgálat feltétlenül indokolt. Pajzsmirigy-megnagyobbodás, allergia és ritkább esetekben ideggyógyászati, valamint belgyógyászati betegségek is okozhatnak rekedtséget.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Gyermekkorban is előfordulhat

A hangképzés rendellenességeit diszfóniának hívják az orvosok. A juvenilis diszfónia - amikor a hangképzés funkcionális rendellenessége erõltetett hangképzéshez, a hangszalag megvastagodáshoz, a hangszalagcsomók kialakulásához és általában hangmélyüléshez vezet -, a gyermekkori panaszok leggyakoribb formája is tartós rekedtség képében jelentkezik. A helytelen hangképzési technika kiváltó oka lehet, ha a gyermek a közösségben folyamatosan túlkiabálni igyekszik társait. Emiatt rendszeresen préseli, túlfeszíti a hangszálait. A jelenséget okozhatja a hangképzésben résztvevő izmok renyhesége is.

A kezelés ilyenkor minden esetben hasonló: a fül-orr-gégészeti vizsgálatot és a hallászavar lehetőségének kiszűrését követően logopédiai foglalkozások keretében valósul meg a terápia. A hangterápia segítségével elsajátítható a helyes légzés, a pontos artikuláció és a lágy hangindítás is. Ezen felül a megfelelő hangosítást is gyakorolják, és minden olyan képességet, amely a jó hangképzést elősegíti, ezzel együtt a rekedtség megszűnését eredményezi.

Akarod látni? Ezt teszi a testeddel a dohányzás

Nézegess képeket!

Elolvasom

A következő esetekben kell orvoshoz fordulni

A rekedtség hátterében tehát a legbanálisabb okoktól kezdve igen súlyos kórképek is állhatnak. A következő esetekben a fül-orr-gégészeti vizsgálat mindenképp javasolt. Ilyen a gyermekkorban jelentkező, elhúzódó vagy látszólag ok nélküli rekedtség. Ok lehet az is, ha a rekedtség több hete tart, valamint, ha a tünetek mellé nyelési panaszok, fájdalom és köhögés társul. Ilyenkor mindenképp szakembert kell felkeresni. Különösen erős rizikófaktor a dohányzás.

Ezt is szeretjük