Ezekről a betegségekről árulkodik a rekedtség!

Eszedbe sem jutna

Alig tudsz megszólalni, mert a hangod teljesen érdessé vált? Akár ezek a betegségek is kiválthatják.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rekedtség többnyire a hangszálak túlzott igénybevételének vagy torok begyulladásának a következménye, de néha komolyabb betegségre is utalhat.

Ha a rekedtség több mint két hétig fennáll, akkor fordulj orvoshoz, hiszen a felesleges szenvedést akár egy rövidebb antibiotikum-kúrával is megszüntetheted, sőt, házi praktikákat is bevethetsz a gyógyulás érdekében.

Csökkent pajzsmirigyműködés

A nyak alsó részén elhelyezkedő pajzsmirigy különös jelentőséggel bír. Az sem jó, ha a kelleténél több hormont gyárt, ám talán még ennél is veszélyesebb, ha kevesebbet.

A pajzsmirigy ugyanis a hormonokat a vérbe választja ki, ezáltal az egész szervezetre hatással van. Ha kevés hormont termel akkor a vér nem fog tudni minden létfontosságú szervbe juttatni belőlük, ez pedig betegségek egész láncolatához vezethet.

Tünetei

 • Állandó fáradtság, kimerültség.
 • Az állóképesség csökkenése.
 • Nagyobb étvágy, ebből következően pedig testsúlynövekedés, elhízás.
 • Kiszáradt bőr és haj.
 • Rendszertelen, erős menstruáció.
 • Meddőség.
 • Az anyagcsere csökkenése, székrekedés.
 • Rekedtség.

Kezelése

Amennyiben ezen panaszok valamelyikét észleled magadon, érdemes felkeresni a háziorvosodat, aki valószínűleg megvizsgálja a pajzsmirigyedet, majd vérvételre küld. Ha változást észlelnek a pajzsmirigy működésében, akkor úgynevezett pajzsmirigyhormon-pótló terápiát szoktak alkalmazni, ami azt jelenti, hogy tabletta formájában kell a hormonokat bevinned a szervezetedbe. Sajnos az esetek nagy többségében ezt a gyógyszert élethosszig szedni kell.

Orrmelléküreg-gyulladás

Az orrmelléküreg-gyulladás általában légúti fertőzések és megfázások következtében alakul ki, ugyanakkor az is megeshet, hogy allergiás reakció - például a levegőben való szennyező anyagokra - okozza a gyulladást. Ilyenkor az üregek nem tudnak kiürülni, aminek következtében a váladék összegyűlik, ezáltal pedig a baktériumok könnyedén elszaporodnak benne. Sajnos vannak bizonyos betegségek, mint például az orrsövényferdülés vagy az orrpolip, amik sokkal inkább hajlamossá tehetnek a betegségre.

Tünetei

 • Egyénenként változó erősségű fejfájás.
 • Sárgászöld orrváladék.
 • Feszítő érzés az arcban.
 • Rekedtség.
 • Kétoldali fájás a szem körüli területen.
 • A fej előrehajtásával fokozódó fájdalom.
 • A szem feletti terület nyomásérzékenysége.

Kezelése

A leghatékonyabb ellenszer az orrmelléküreg-gyulladás esetén az orrcsepp. Ez kitisztítja a nyálkahártyákat, hogy az üregekbe újra szabadon beáramolhasson a levegő. Ha a két-három napos orrcseppkúra nem segít, érdemes orvoshoz fordulni, aki antibiotikumos kezeléssel hamar helyre tudja hozni a problémát.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha azonban halogatod a doktor felkeresését, sajnos előfordulhat, hogy az arcüreg felszúrásával fogják kitisztítani az üregeket. Mindezek mellett házi módszerekkel is próbálkozhatsz, az inhalálás, valamint a mentolos illatok csökkenthetik a nyálkahártya gyulladását.

Volt már olyan, hogy több napra is elment a hangod? Mit tettél?

Ezt is szeretjük