Tényleg hasznos a jód radioaktív sugárzás ellen?

Mit mond a szakértő?

Megkérdeztük professzor Balázs Csaba endokrinológust, érdemes-e több jódot fogyasztanod.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Március második péntekén a Richter-skála szerinti kilences erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti térségét. A rengés és az azt követő cunami hatására megsérült a Tokiótól 250 kilométerre található fukusimai atomerőmű. A katasztrófa hatalmas jódfelvásárlási lázat okozott, ami nemcsak az érintett térségben, hanem Európában is jelentkezett.

Az eseményektől 9000 kilométer távolságban is szükséged van plusz jódra? Használsz vagy talán ártasz magadnak, ha elkezded szedni? Többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ professzor Balázs Csaba endokrinológussal, a Budai Endokrinközpont orvosával.

A jód szerepe

A pajzsmirigy hibátlan működéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű jód fogyasztása. A belső elválasztású mirigy olyan hormonokat termel, melyek az egész testre hatással vannak, nélkülözhetetlenek a normális fejlődéshez és az idegrendszer egészségéhez. Ebben a folyamatban játszik szerepet a jód.

Amennyiben a nyomelem sugárzástól szennyezett, és a pajzsmirigy felhasználja, az nagyban megnöveli a rák kialakulásának kockázatát. A szervezet ugyanis nem tud különbséget tenni. A pajzsmirigy termelte hormonok, a tiroxin és a trijódtironin jódtartalmú származékok. Szintézisükhöz a pajzsmirigynek jódot kell felvennie a vérből, és ha radioaktív jódizotóp van jelen, azt éppúgy felveszi, mint a normális, nem sugárzó izotópot, mondta Balázs Csaba professzor.

Segít a sugárzásnál?

A kálium-jodid tabletta szedésével a pajzsmirigyed tudod megvédeni, hogy a szennyezett jódot ne, illetve csak kis mértékben használja fel. Ugyanis a pajzsmirigy telíthető a nem sugárzó jódizotóppal, ezáltal kivédhető vagy csökkenthető a radioaktív izotóp felvétele, magyarázta a professzor. Ennek a módszernek viszont csak akkor van értelme, ha helyesen használják.

A kálium-jodid hosszú távú alkalmazása nem javasolt. Indokolt esetben szedése a katasztrófa bekövetkezése után egy-két napig tanácsos, később már értelmetlen, hívta fel a figyelmet a megfelelő alkalmazásra Balázs Csaba. Azonban, ahogy a szakértő fogalmazott, ez nem egy általános sugárvédő anyag, csak akkor van rá szükség, ha a környezetben a radioaktív jód mennyisége megemelkedett, erről azonban nálunk szerencsére nincs szó.

Az optimális mennyiség

Vigyáznod kell, mert a kálium-jodid tabletta szedésével több kárt okozhatsz, mint hasznot. Kiegyensúlyozott táplálkozással naponta 100 ug jódot viszel be a szervezetedbe, aminek hasznosulását ronthatja az elfogyasztott klórozott víz. Ezt a mennyiséget só formájában veszed magadhoz. Amennyiben indokolatlanul növeled a bevitelt, könnyen túladagolhatod a jódot.

Egyéntől függően 300-500 ug-nál már elérheted ezt a mértéket. Ilyenkor autoimmun gyulladás, csökkent, esetleg fokozott működés léphet fel. A szakértő véleménye szerint még az eddig fel nem fedezett betegségek miatt okozhat nagy problémát a kálium-jodid tabletta meggondolatlan alkalmazása. Könnyen ronthat egy pajzsmirigybeteg állapotán, ha növeli a jód mennyiségét. A terheseknek sem ajánlott szedése, nekik 200-250 ug jódra van szükségük.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Veszélyben vagyunk?

Jelenleg semmilyen környezeti hatással sincs hazánkra a fukusimai atomerőmű katasztrófája. Folyamatosan, kiemelten figyelik a környezetben a radioaktív sugárzás szintjét. Így nem kell aggódnod, minden élelmiszert szabadon fogyaszthatsz, és óvintézkedésekre sincs szükség.

Ez a Japánból importált árukra is vonatkozik, mert még jóval a katasztrófa előttről származnak. A japán kormány pedig komoly intézkedéseket tesz azért, hogy a szennyezett élelmiszerek ne jussanak el a vásárlókig. Így remélhetőleg ettől a jövőben sem kell majd tartanod. A Csendes-óceán vízi világát ért károkat még nem tudják megbecsülni, ami fontos halászterületet is érint.

OLVASD EL EZT IS!

lemos arc
  • cukorbetegség
  • pajzsmirigy

Száraz a bőröd?

Ezt is szeretjük