A hosszan tartó menstruáció okai

Az utóbbi időben megszaporodott a menzesszel töltött napok száma? Jóindulatú daganat és hormonális változás is okozhatja.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Attól, hogy menstruációd nem éppen a tankönyv szerint 28 naponként érkezik és öt napig tart, még nem kell megijedned. Számos egyéni különbség befolyásolhatja a menzesz hosszát. Elsősorban akkor érdemes orvoshoz fordulnod, ha a hosszan tartó vérzés az újdonság erejével hat - korábban nem volt jellemző rád.

Mióma - jóindulatú méhdaganat

A mióma a méhizomzat jóindulatú daganata, mely igen gyakori jelenség a fogamzóképes korú nők esetében. A 35-45 éves korosztály mintegy 30%-ánál kialakul. Hatására a méhizomzat megvastagszik, nem képes kellőképpen összehúzódni, így fokozott vérzéssel jár. Amíg nem okoz komolyabb panaszokat, pusztán sűrűbb nőgyógyászati kontrollvizsgálat szükséges, ám ha az alábbi kellemetlen jelekkel jár, valószínűleg elengedhetetlen a beavatkozás.

A mióma tünetei

  • Hosszan tartó, erős menzesz.
  • Sikertelen teherbeesési kísérlet.
  • Gyakori vizelési inger - ha nyomja a hólyagot.

A mióma kialakulásában jelentős szerepe van a magas ösztrogénszintnek. A kisebb miómákat rendszerint kimetszik. Szóba jöhet még az úgynevezett mióma-embolizációs kezelés, melyet katéter segítségével végeznek az egyik lágyéki artérián keresztül.

Apró szemcsékkel juttatnak a daganathoz, megakadályozva így a mióma növekedését. Amennyiben azonban a daganat túl nagyra nőtt, veszélyezteti a környező szervek egészséges működését, jellemzően méheltávolítást javasol az orvos. Ezt a beavatkozást még gyermeket tervező nők esetében természetesen - ha csak lehet - elkerülik.

Görcsök ellen

Ha a menstruációs görcsök sem kerülnek el, nézd meg nőgyógyász szakértőnkkel készült videónkat!

Nőgyógyászati polip

A méhnyak- vagy méhpolipok szintén jóindulatú daganatok, ám - ellentétben a miómával - nem a méhizomzatból, hanem a nyálkahártyából fejlődnek ki. Jellemzően gyulladásos vagy hormonális folyamatokra vezethető vissza kialakulásuk.

A polip hatására a menzesz elhúzódhat, de az alábbi jelzések is gyakran hívják fel a figyelmet a rendellenességre.

A méhnyak- és méhpolip tünetei

  • Közti vérzés.
  • Közösülést követő vérzés.
  • Rendellenes hüvelyi folyás.

Nem jellemző a polipok elrákosodása, ám a biztonság kedvéért az orvos szövettani vizsgálatot is végeztet. Szerencsére a műtét ma már leggyakrabban endoszkópos eljárással történik, így elkerülhető a hasüreg feltárása.

Az új műtéti technikáknak köszönhetően a beavatkozás hatékonysága is megnőtt. Ám mindennek ellenére sajnos a polipok hajlamosak a kiújulásra is, ezért a beavatkozást követően rendszeres orvosi ellenőrzésre van szükség.

Hormonális problémák

A hosszan tartó menstruáció hátterében hormonális rendellenességek is állhatnak. Így például a pajzsmirigy csökkent működése is összefüggésbe hozható az elhúzódó ciklussal. Az apró szerv által termelt hormonok hatással vannak az egész test működésére, így alulműködése számos további tünetet okozhat. Kiszűréséhez pajzsmirigyfunkció-vizsgálat szükséges. Ha pedig bebizonyosodott a betegség gyanúja, az orvos hormontablettát ír fel.

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Az is előfordulhat, hogy az ösztrogén, illetve a progeszteron hormonok egyensúlya bomlott meg valami miatt a szervezetedben. Akárhogy is, ha néhány hónapja a korábbi képest szokatlanul hosszan tart a menzeszed, mindenképpen érdemes felkeresned a nőgyógyászodat.

OLVASD EL EZT IS!

csikos agynemuhuzat
  • menstruáció
  • menstruációs görcsök ellen

Tények és tévhitek a menstruáció alatti szexről

Ezt is szeretjük