Váladékozás, székrekedés, vérzés
Furcsa daganatok a testben
A polipok a nyálkahártyából fejlődnek ki, és bizonyos esetekben rosszindulatú daganattá alakulhatnak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A polip szóról az emberek többségének a fejlábúak osztályába sorolható, nem kimondottan bizalomgerjesztő, nyolckarú állat jut eszébe. Ha azonban orvosi összefüggésben van szó polipokról, talán még visszafogottabb az értük való rajongás.

Miről is van szó?

A polipok nyúlványokkal – szárnnyal – rendelkező nyálkahártya eredetű daganatok. Ezek az elváltozások a test bármely pontján megjelenhetnek, leggyakrabban azonban a tápcsatornában, a méhnyaknál és az orrban fordulnak elő. Jelenlétük az emberi szervezetben sokszor teljesen tünetmentes, és mivel a polipok jóindulatú daganatok, nem feltétlenül igényelnek kezelést. Bizonyos esetekben viszont különféle kellemetlen tüneteket produkálnak, de az is előfordulhat, hogy csendben rosszindulatú daganattá fejlődnek.

Polipok a szervezetben

Orrpolip

A betegség ezen fajtája az orr melléküregeit bélelő nyálkahártya megvastagodásából alakul ki. Az orrpolip tünetei sokszor az allergiás szimptómákra emlékeztetnek – gyakran idéznek elő ugyanis híg orrfolyást. Ám a két probléma közt viszonylag kevés kapcsolat mutatható fel. Az orrpolipos betegek csupán negyedénél párosul a probléma allergiával. További tünet lehet a légzési nehézség – amennyiben az orrpolip elzárja az orrüregbe beáramló levegő útját. A tekintélyesebb arcüregi polipok pedig akár kínzó fejfájással is megkeseríthetik tulajdonosuk hétköznapjait.

Polipok az emésztőrendszerben

A probléma kialakulhat a nyelőcsőben, a gyomorban, a végbélben, illetve a vékony- vagy vastagbélben is. Mivel Magyarországon a vastagbélrák okozta halálozási statisztika igen magas, nem szerencsés elhanyagolni a tápcsatornában jelenlévő polipokat. A betegség ugyanis néha hajlamos rosszindulatú daganattá fejlődni.

Az emésztőszervi polip tünete lehet a székelési szokások változása – hasmenés, székrekedés, esetleg ezek váltakozása. Ezen kívül figyelemfelhívó tünet lehet a hirtelen fogyás vagy a véres széklet is.

Nőgyógyászati polip

Az esetek nagy többségében a polip a méhszájon – a méhnyálkahártya túltengéséből – alakul ki. A kisebb polipok nem okoznak különösebb problémát, a nagyobbak azonban fokozott váladékozással, vérzéssel, illetve fogantatási nehézséggel hívják fel magukra a figyelmet. Kialakulásuk hátterében többnyire hormonális változások, valamint gyulladásos folyamatok állnak. Nem szabad tehát elhanyagolni az éves nőgyógyászati szűréseket. A citológiai vizsgálat során felfedezhető a nőgyógyászati polip jelenléte.

A kezelésről

Az orrlégzési akadályt képező polipok az esetek nagy többségében műtéti beavatkozást igényelnek. Kiegészítő kezelésként alkalmaznak szteroidos orrspray-ket. Az emberi testben megjelenő polipok eltávolítását ma már biztonságos – endoszkópos – eljárással végzik. Ennek következtében csökkent a korábban nagyobb mennyiségben előforduló külső feltárást igénylő műtétek száma.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Mindennek köszönhetően a műtétek hatékonysága megnőtt. Sajnos azonban a betegség hajlamos a kiújulásra, ezért szükséges az évi rendszeres szűrővizsgálat – a műtétet követően is.

Ezt is szeretjük