Váladékozás, székrekedés, vérzés

Furcsa daganatok a testben

A polipok a nyálkahártyából fejlődnek ki, és bizonyos esetekben rosszindulatú daganattá alakulhatnak.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A polip szóról az emberek többségének a fejlábúak osztályába sorolható, nem kimondottan bizalomgerjesztő, nyolckarú állat jut eszébe. Ha azonban orvosi összefüggésben van szó polipokról, talán még visszafogottabb az értük való rajongás.

Miről is van szó?

A polipok nyúlványokkal – szárnnyal – rendelkező nyálkahártya eredetű daganatok. Ezek az elváltozások a test bármely pontján megjelenhetnek, leggyakrabban azonban a tápcsatornában, a méhnyaknál és az orrban fordulnak elő. Jelenlétük az emberi szervezetben sokszor teljesen tünetmentes, és mivel a polipok jóindulatú daganatok, nem feltétlenül igényelnek kezelést. Bizonyos esetekben viszont különféle kellemetlen tüneteket produkálnak, de az is előfordulhat, hogy csendben rosszindulatú daganattá fejlődnek.

Polipok a szervezetben

Orrpolip

A betegség ezen fajtája az orr melléküregeit bélelő nyálkahártya megvastagodásából alakul ki. Az orrpolip tünetei sokszor az allergiás szimptómákra emlékeztetnek – gyakran idéznek elő ugyanis híg orrfolyást. Ám a két probléma közt viszonylag kevés kapcsolat mutatható fel. Az orrpolipos betegek csupán negyedénél párosul a probléma allergiával. További tünet lehet a légzési nehézség – amennyiben az orrpolip elzárja az orrüregbe beáramló levegő útját. A tekintélyesebb arcüregi polipok pedig akár kínzó fejfájással is megkeseríthetik tulajdonosuk hétköznapjait.

Polipok az emésztőrendszerben

A probléma kialakulhat a nyelőcsőben, a gyomorban, a végbélben, illetve a vékony- vagy vastagbélben is. Mivel Magyarországon a vastagbélrák okozta halálozási statisztika igen magas, nem szerencsés elhanyagolni a tápcsatornában jelenlévő polipokat. A betegség ugyanis néha hajlamos rosszindulatú daganattá fejlődni.

Az emésztőszervi polip tünete lehet a székelési szokások változása – hasmenés, székrekedés, esetleg ezek váltakozása. Ezen kívül figyelemfelhívó tünet lehet a hirtelen fogyás vagy a véres széklet is.

Nőgyógyászati polip

Az esetek nagy többségében a polip a méhszájon – a méhnyálkahártya túltengéséből – alakul ki. A kisebb polipok nem okoznak különösebb problémát, a nagyobbak azonban fokozott váladékozással, vérzéssel, illetve fogantatási nehézséggel hívják fel magukra a figyelmet. Kialakulásuk hátterében többnyire hormonális változások, valamint gyulladásos folyamatok állnak. Nem szabad tehát elhanyagolni az éves nőgyógyászati szűréseket. A citológiai vizsgálat során felfedezhető a nőgyógyászati polip jelenléte.

A kezelésről

Az orrlégzési akadályt képező polipok az esetek nagy többségében műtéti beavatkozást igényelnek. Kiegészítő kezelésként alkalmaznak szteroidos orrspray-ket. Az emberi testben megjelenő polipok eltávolítását ma már biztonságos – endoszkópos – eljárással végzik. Ennek következtében csökkent a korábban nagyobb mennyiségben előforduló külső feltárást igénylő műtétek száma.

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Mindennek köszönhetően a műtétek hatékonysága megnőtt. Sajnos azonban a betegség hajlamos a kiújulásra, ezért szükséges az évi rendszeres szűrővizsgálat – a műtétet követően is.

Ezt is szeretjük