A leggyakoribb nőket érintő daganat tünetei és kezelése

Mióma

Ismerj meg egy gyakori női daganatos betegséget, és légy tisztában a kezelési lehetőségekkel!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mióma a méhfal jóindulatú daganata, mely simaizomrostokból és rostos kötőszövetből alakul ki. A betegség meglehetősen gyakori, a 35 év feletti nők 30%-ánál kialakul, de a fiatalabb korosztályban is egyre többször tűnik fel: a fogamzóképes korú nők 20-25%-át fenyegeti.

Mérete néhány millimétertől egészen a csecsemőfej méretűig változhat. Előfordulása a gyermektelen nőknél valamivel gyakoribb, a változókor után a miómák egyre kisebbek lesznek.

Hogyan veheted észre?

A kisebb méretű daganatok ritkán - az esetek 5-10%-ában - okoznak tüneteket, és az orvos általában csak medenceűri rutinvizsgálat során veszi észre őket. Ha a jóindulatú daganat panasszal jár, rendszerint az alább felsorolt jelekkel hívja fel magára a figyelmet.

Gyanús jelek

  • Közti vérzés.
  • Székelési, vizelési zavar.
  • Puffadás, görcsös alhasi fájdalom.
  • Erős és fájdalmas menstruációs vérzés.

Miért alakul ki?

A mióma hormonfüggő daganat, kialakulásának hátterében a szervezet ösztrogéntúlsúlya áll. Ha a női testben az ösztrogén a progeszteronszinthez képest jelentősen magasabb, nő a mióma kialakulásának valószínűsége.

Az ösztrogéntúlsúly okai lehetnek örökletes tényezők, de egyes kutatások szerint környezeti faktorok is szerepet játszanak kialakulásában. Bizonyos tisztítószerek, kozmetikumok, élelmiszerek ugyanis olyan vegyületeket tartalmaznak, melyek az ösztrogén működését utánozzák.

A mióma veszélyei

A mióma gyakran a teherbeesés elmaradásával hívja fel magára a figyelmet. Jelenlétével zavarja a méhnyálkahártya vérellátását, és akadályozza a megtermékenyített petesejt beágyazódását. Ha mégis megfogan a baba, a terhesség második felében a hormonális változások hatására a mióma növekedésnek indulhat, ami méhösszehúzódással jár, és vetéléshez, koraszüléshez vezet. De nem csupán a fogantatást és a terhesség kihordását nehezíti meg, a szülés során is komplikációkhoz vezethet. Zavarja a méhfal normális összehúzódásait, és elhúzódó szüléshez vezet, ezért általában császármetszésre van szükség.

Ezeket edd az egészséges babáért

Nézegess képeket!

Elolvasom

Kezelési lehetőségek

A kisebb méretű miómák többnyire nem igényelnek beavatkozást, mindössze gyakoribb nőgyógyászati kontrollvizsgálatok szükségesek. Ha elkerülhetetlen a műtét, az orvos a daganat méretétől, növekedési ütemétől, a tünetek jellegétől, életkortól, illetve a gyermekvállalási szándéktól függően választja ki a legmegfelelőbb eljárást.

Gyógyszeres megoldás

Ha a mióma nem túl nagy, és nem okoz komoly panaszokat, felmerülhet a gyógyszeres kezelés lehetősége. Ez általában progeszteron-túlsúlyos fogamzásgátló tablettákkal, esetleg sárgatest-hormon adásával történik. A kezelés abbahagyásával azonban a jóindulatú daganat tovább fejlődhet.

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Műtéti lehetőségek

Amennyiben a mióma méreténél fogva zavarja más belső szervek működését, illetve fájdalmas panaszokat okoz, mindenképpen hagyományos műtéti eljárásra, vagyis méheltávolításra - hysterectomiára - van szükség. Ha a daganat kisebb méretű, illetve még szeretnél gyermeket, lehetőség van olyan műtéti beavatkozásra - myomectomiára - is, melynek során csak magát a miómát távolítják el, és a méh megmarad.

Embolizációs kezelés

Az első mióma-embolizációt 1995-ben végezték francia orvosok. Hazánkban jelenleg Pécsen és Budapesten, a Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinikáján foglalkoznak ilyen beavatkozással. Az eljárás lényege, hogy az egyik lágyéki artérián át, katéter segítségével olyan apró szemcséket juttatnak a miómához, melyek akadályozzák annak vérellátását. Ennek köszönhetően a daganat további növekedésre képtelen lesz, sőt, mérete is csökken. A módszer 80%-os hatékonyságú, a betegek panaszai a beavatkozást követően jellemzően megszűnnek, és az összezsugorodó mióma eltávolítása szükségtelenné válik. A beavatkozást követően a teherbeesés esélye is növekszik.

Ezt is szeretjük