2 rejtett betegség az erős menstruáció hátterében
Ne törődj bele a túl erős vagy elhúzódó menzeszbe! Lehet, hogy komoly egészségügyi probléma bújik meg a tünet mögött.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nők 12-14 éves koruktól közel 40 éven át havonta átlagosan négy-hét napig menstruálnak. Bár ezt a rendszeres vérveszteséget a vérképző rendszer működése kompenzálja, ha a menstruációk kórosan hosszabbak vagy erősebbek a szokásosnál, az súlyos, krónikus vérszegénységhez vezethet.

Ne vedd félvállról!

Amerikai felmérések szerint a 35-45 éves nők 20%-a átéli a túl erős menzesz jelenségét. Az erős, nagy mennyiségű vérveszteséggel járó menzesz - menorrhagia - nemcsak a mindennapokat teszi stresszessé, és a komfortérzetet csökkenti, de komoly egészségügyi problémát is jelenthet. Elsősorban vashiányos vérszegénységet okozhat, ráadásul a háttérben álló okok is lehetnek súlyosak, nem beszélve arról a veszélyről, melyet az elhúzódó, erős vérzésekhez gyakran társuló gyulladás jelenthet. Így semmiképpen sem szabad legyintened, ha az alábbi jeleket észleled.

A menorrhagia tünetei

  • Rosszullét, gyengeség.
  • Vérrögök megjelenése.
  • 21 naposnál rövidebb ciklus.
  • Óránként cserélt tampon vagy betét.
  • Hosszabb, hét-kilenc napos menzesz.
  • A megszokotthoz képest nagyobb mennyiségű vérzés.

Mi okozhat erős vérzést?

Jóindulatú daganat - mióma

Az erős vérzés hátterében állhat anatómiai elváltozás. A mióma - mely egy jóindulatú méhizomdaganat vagy méhmegnagyobbodás - a 35 év feletti nők 30%-át érinti, de gyakran előfordul a fiatalabb korosztályban is. Összességében a fogamzóképes korú nők 20-25%-ánál kialakul a daganat. A megvastagodott méhfal nem tud miatta kellőképpen összehúzódni, ami fokozott mértékű vérzéshez vezet.

A mióma hormonfüggő daganat, kialakulásáért a szervezet ösztrogéntúlsúlya felelős. Bár jóindulatú elváltozásról van szó, a nagyobb méretű miómák esetében elkerülhetetlen a műtét. Jelenlétével megakadályozhatja a teherbeesést, illetve koraszülést okozhat, ráadásul más hasüregi szervek működésében is zavart kelthet. Ha többet szeretnél tudni a miómáról, kattints korábbi cikkünkre.

Pajzsmirigy-alulműködés

Hormonális zavarok, például pajzsmirigyproblémák is kereshetők az erős vérzés hátterében. A pajzsmirigy a nyak alsó részén, közvetlenül a gége előtt helyezkedik el. Az apró szerv által termelt hormon hatása az egész testre kiterjed. A menstruáció zavara mellett okozhat visszatérő fejfájást, állandó kimerültséget, de a szerv alulműködése húzódhat meg a túlsúly kialakulásának hátterében is.
A megelőzés szempontjából komoly szerephez jut a táplálkozás. A pajzsmirigy-alulműködést nagyobb eséllyel kerülheted el, ha odafigyelsz az elegendő jódbevitelre. Ezt legegyszerűbben jódozott konyhasó segítségével teheted meg, de a zöldségekből és a tengeri halakból is könnyen fel tudja venni a szervezeted.
További információért kattints korábbi cikkünkre.

Még mi állhat a háttérben?

  • Ciszta, polip.
  • Medencegyulladás.
  • Vérrögképződési rendellenesség.
  • Spirál - méhbe helyezett fogamzásgátló eszköz.

Vizsgálatok és kezelési lehetőség

Teljes vérkép és nőgyógyászati vizsgálatok

A teljes vérkép vizsgálatával megbecsülhető a hemoglobinszint és a menstruáció mértéke, továbbá a szervezet vasháztartásáról is teljes képet kaphat az orvos. Ha ez alapján bebizonyosodik, hogy valóban menorrhagiáról - vagyis kórosan erős vérzésről - van szó, már egy rutin nőgyógyászati vizsgálat is kimutathatja például a miómát. Az ultrahang felvilágosítást ad a méhnyálkahártya állapotáról, ám, ha ez sem hoz eredményt, szóba jöhet a méhtükrözés - hiszteroszkópia - is.
Amennyiben a teljes vérkép a pajzsmirigy működési zavarára utal, úgy szükség van pajzsmirigy-funkcióvizsgálatra is. Ha pedig bebizonyosodik a csökkent működés, hormonpótló tabletta szedésére lesz szükség.

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Méhkaparás

A leggyakoribb diagnosztikus és egyben terápiás beavatkozás a méhkaparás, ennek segítségével a vérzés megállítható, és szövettani utólagos vizsgálattal megállapítható, mi okozta a kórosan erős menstruációt. Ismert olyan módszer - épp a fent is említett hiszteroszkópia műtéti változata -, mellyel a méhnyálkahártya nagy részét el lehet távolítani, és így megszűnik a vérzészavar.

Ezt is szeretjük