2 rejtett betegség az erős menstruáció hátterében

Ne törődj bele a túl erős vagy elhúzódó menzeszbe! Lehet, hogy komoly egészségügyi probléma bújik meg a tünet mögött.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nők 12-14 éves koruktól közel 40 éven át havonta átlagosan négy-hét napig menstruálnak. Bár ezt a rendszeres vérveszteséget a vérképző rendszer működése kompenzálja, ha a menstruációk kórosan hosszabbak vagy erősebbek a szokásosnál, az súlyos, krónikus vérszegénységhez vezethet.

Ne vedd félvállról!

Amerikai felmérések szerint a 35-45 éves nők 20%-a átéli a túl erős menzesz jelenségét. Az erős, nagy mennyiségű vérveszteséggel járó menzesz - menorrhagia - nemcsak a mindennapokat teszi stresszessé, és a komfortérzetet csökkenti, de komoly egészségügyi problémát is jelenthet. Elsősorban vashiányos vérszegénységet okozhat, ráadásul a háttérben álló okok is lehetnek súlyosak, nem beszélve arról a veszélyről, melyet az elhúzódó, erős vérzésekhez gyakran társuló gyulladás jelenthet. Így semmiképpen sem szabad legyintened, ha az alábbi jeleket észleled.

A menorrhagia tünetei

  • Rosszullét, gyengeség.
  • Vérrögök megjelenése.
  • 21 naposnál rövidebb ciklus.
  • Óránként cserélt tampon vagy betét.
  • Hosszabb, hét-kilenc napos menzesz.
  • A megszokotthoz képest nagyobb mennyiségű vérzés.

Mi okozhat erős vérzést?

Jóindulatú daganat - mióma

Az erős vérzés hátterében állhat anatómiai elváltozás. A mióma - mely egy jóindulatú méhizomdaganat vagy méhmegnagyobbodás - a 35 év feletti nők 30%-át érinti, de gyakran előfordul a fiatalabb korosztályban is. Összességében a fogamzóképes korú nők 20-25%-ánál kialakul a daganat. A megvastagodott méhfal nem tud miatta kellőképpen összehúzódni, ami fokozott mértékű vérzéshez vezet.

A mióma hormonfüggő daganat, kialakulásáért a szervezet ösztrogéntúlsúlya felelős. Bár jóindulatú elváltozásról van szó, a nagyobb méretű miómák esetében elkerülhetetlen a műtét. Jelenlétével megakadályozhatja a teherbeesést, illetve koraszülést okozhat, ráadásul más hasüregi szervek működésében is zavart kelthet. Ha többet szeretnél tudni a miómáról, kattints korábbi cikkünkre.

Pajzsmirigy-alulműködés

Hormonális zavarok, például pajzsmirigyproblémák is kereshetők az erős vérzés hátterében. A pajzsmirigy a nyak alsó részén, közvetlenül a gége előtt helyezkedik el. Az apró szerv által termelt hormon hatása az egész testre kiterjed. A menstruáció zavara mellett okozhat visszatérő fejfájást, állandó kimerültséget, de a szerv alulműködése húzódhat meg a túlsúly kialakulásának hátterében is.
A megelőzés szempontjából komoly szerephez jut a táplálkozás. A pajzsmirigy-alulműködést nagyobb eséllyel kerülheted el, ha odafigyelsz az elegendő jódbevitelre. Ezt legegyszerűbben jódozott konyhasó segítségével teheted meg, de a zöldségekből és a tengeri halakból is könnyen fel tudja venni a szervezeted.
További információért kattints korábbi cikkünkre.

Még mi állhat a háttérben?

  • Ciszta, polip.
  • Medencegyulladás.
  • Vérrögképződési rendellenesség.
  • Spirál - méhbe helyezett fogamzásgátló eszköz.

Vizsgálatok és kezelési lehetőség

Teljes vérkép és nőgyógyászati vizsgálatok

A teljes vérkép vizsgálatával megbecsülhető a hemoglobinszint és a menstruáció mértéke, továbbá a szervezet vasháztartásáról is teljes képet kaphat az orvos. Ha ez alapján bebizonyosodik, hogy valóban menorrhagiáról - vagyis kórosan erős vérzésről - van szó, már egy rutin nőgyógyászati vizsgálat is kimutathatja például a miómát. Az ultrahang felvilágosítást ad a méhnyálkahártya állapotáról, ám, ha ez sem hoz eredményt, szóba jöhet a méhtükrözés - hiszteroszkópia - is.
Amennyiben a teljes vérkép a pajzsmirigy működési zavarára utal, úgy szükség van pajzsmirigy-funkcióvizsgálatra is. Ha pedig bebizonyosodik a csökkent működés, hormonpótló tabletta szedésére lesz szükség.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Méhkaparás

A leggyakoribb diagnosztikus és egyben terápiás beavatkozás a méhkaparás, ennek segítségével a vérzés megállítható, és szövettani utólagos vizsgálattal megállapítható, mi okozta a kórosan erős menstruációt. Ismert olyan módszer - épp a fent is említett hiszteroszkópia műtéti változata -, mellyel a méhnyálkahártya nagy részét el lehet távolítani, és így megszűnik a vérzészavar.

Ezt is szeretjük