Fejfájás, nyakmerevség, rekedtség: a nyakicsigolya-elcsúszás tünetei és kezelése
Farkas Lehel gyógymasszőr elmondja, hogy mi okozza a bajt.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gerinc legsérülékenyebb szakasza a hét nyaki csigolya zónájában található. Ezek a csigolyák megtartják a fej súlyát, illetve összekötik azt a felsőtesttel.

A nyaki csigolyákat kocsonyás anyag választja el egymástól, ezeket nevezzük porckorongoknak. A korongok hozzájárulnak a testmagassághoz és a csigolyák szilárdságához. A nyaki csigolya elcsúszásáról Farkas Lehel okleveles gyógymasszőr mesél.

A nyakicsigolya-elcsúszás oka

A nyaki porckorongoknak fontos szerepük van a lengés, rázkódás csillapításában. Ha hirtelen vagy hosszabb távú nyomás éri nyakat, különféle irányban képesek elmozdulni a csigolyák, amelyek kisebb vagy nagyobb mértékű fájdalmat produkálnak.

A nyaki fájdalmak oka:

 • Megerőltetés: ilyenkor szokatlan feszülések keletkeznek a nyakat alátámasztó szalagokban, izmokban és az ízületeket bélelő struktúrákban.
 • Oszteoarthritisz: a kisízületek, a porcok veszítenek víztartalmukból az idő előrehaladtával és az igénybevételtől - elkopnak az ízületek.
 • Ideggyök-elnyomódás: a csigolya közti korongot összetartó membrán elgyengül, a korong tartalma kidudorodik és ingerli az ideget, akár be is csípődhet.

A nyaki fájdalmak hátterében 95%-ban a fenti okok szerepelnek - azonban van úgy, hogy nem lehet konkrét betegséghez kötni. A nyak egészségét meghatározhatják még az alvási szokások és a testtartáshibák. Előfordulhat, hogy reggelente fájós nyakkal ébredsz, ilyenkor jellemző tünet, hogy a nyak egyik oldalán alul vagy hátul jelentkezik a fájdalom - a legkisebb mozdításra is. A fájdalom képes feljebb húzódni a nyak hátsó, felső részébe, valamint a váll-lapockák közé, a vállakba.

Te hogyan alszol?

A nap 24 órájából ideális esetben nyolcat fekvő helyzetben töltesz el, az oldaladon vagy a hátadon. Ha azonban a nyakad nincs alátámasztva megfelelően, növeled a nyaki fájdalmak kialakulásának esélyét. Tipikus hiba a fej, a váll és a hát alápolcolása, miközben a nyak középső része nem kap ilyen támogatást.

Legtöbben a párnát a fej alá helyezik, és nem a tarkóhoz, a nyak alá, középen. Ezért a nyak megfeszül, és nagy megterhelést okoz a nyaki szalagoknak és izmoknak. Ráadásul a mély álomban felvett szokatlan, abnormális pozitúra által még jobban megfeszülnek az ízületek. Mindez izgatja a szalagokban és a tokban elhelyezkedő fájdalomérző idegeket, amelyek reflexszerűen fájdalmat idéznek elő a környező izmokban is. Kialakul a nyaki merevség és az általa jelentkező szalag-, ideg- és izom fájdalom.

Hogyan ülsz a számítógép előtt?

Az ülőmunka szintén magában hordozza a nyaki csigolyák deformitásának lehetőségét. A képernyő előtt ülve nem tudatosul benned testtartásod helyessége, és lehet, hogy nem iktatsz be megfelelő időközönként szünetet, amikor átmozgathatod a karodat, lábadat, fejedet - frissítve ezzel tested statikus terheltségét. Korábbi cikkünkből megtudhatod, mi történik a testeddel, ha nem kelsz fel óránként a számítógép mellől.

A nyakicsigolya-elcsúszás, -sérülés jelei:

 • Látászavar.
 • Migrén, fejfájás.
 • Kar ödémásodása.
 • Szédülés, látászavar.
 • Nyaki, háti fájdalom.
 • Kar, ujjak zsibbadása.
 • Mozgáskorlátozottság.
 • Rekedtség, nehézlégzés.

Előzd meg az irodai munka okozta betegségeket!

Kattints az alábbi videóra, ha kíváncsi vagy, mit tehetsz az ülőmunka okozta egészségügyi problémák megelőzéséért!

A nyaki csigolya elcsúszás kezelése

Elsődleges teendő, ha nyaki fájdalommal küzdesz, hogy kivizsgáltasd magad. Ha a leletek tényszerűsége megállapította a probléma forrását, akkor biztonsággal és hatékonyan kezelhető a probléma.

A masszázs kilazítja és korrigálja az izmok merevségét, kötöttségét, ettől az ízületek keringése is frissül, a fájdalom csillapodik. Hosszú távú, rendszeres gyógymasszázskezelésekkel visszaállítható a csigolyák egészségi állapota. Egy-két alkalom után máris érezhető a javulás. A masszázs mellett kiemelkedő szerepe van a gyógytornának is, amely segít a helyes testtartás elsajátításában.

A nyakicsigolya-elcsúszás lelki háttere

A nyaki izmok nagyon érzékenyen reagálnak a stresszre, idegeskedésre. Az izmok ilyenkor feszessé válnak, ettől a fájdalom erősödik. A megfeszült izmok elősegítik a nyaki fájdalmak, sérülések kialakulását.

Az egészségügyi probléma elkerülése miatt fontos, hogy felismerd, mi az az életterület, ahol túl sokat aggodalmaskodsz. Ha nehezen állsz ki igazad mellett, az megterhelheti a nyaki csigolyákat, hiszen az állandó érzelmi nyomás elnehezíti a fejet és terheli a nyakat.

A nyakas ember kifejezés nagyon szépen leírja, hogy az illető görcsösen kapaszkodik olyan elképzelésekbe, amelyek nem feltétlen reálisak vagy megalapozottak. Ilyenkor a fej eltávolodik a testtől, mert nincs összhang a gondolatok, érzelmek és cselekedetek között.

Ezt is szeretjük