Csomó a nyakon: mikor kell megijedned az elváltozástól?
A nyakon jelentkező elváltozás legtöbbször nyirokcsomó-duzzanat vagy zsírcsomó.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyakon kialakult apróbb-nagyobb csomók időleges vagy hosszabb távú jelenléte nem ritka tünet. Egy-egy ilyen csomó kitapintásakor sokan gondolnak a legrosszabbra - daganatos elváltozásra.

Szerencsére legtöbbször ennél jóval banálisabb okok állnak a fájdalmas vagy éppen fájdalmatlan csomók hátterében.

Faggyúciszta - fájdalmatlan csomó

A kezeletlen, illetve nem megfelelően kezelt pattanásokból mélyen, a bőrfelszín alatt létrejöhetnek borsószem nagyságú faggyúciszták. Mivel a faggyúmirigy kivezető nyílása elzáródik, ilyenkor már felesleges nyomkodással próbálkozni - hatására begyulladhat és megnőhet a csomó.

A faggyúciszta alapesetben fájdalmatlan, mozdítható csomó, amely a nyakon kívül kialakulhat még a hónaljban is. Amennyiben ilyen jellegű elváltozást találsz magadon, érdemes megmutatnod bőrgyógyásznak. Eltávolítása azonban sebészeti beavatkozást igényel: ilyenkor szikével metszik ki a faggyúcisztát.

Zsírcsomó - lipóma

A zsírcsomó olyan zsírszövetből kialakuló jóindulatú kötőszöveti daganat, amely a bőr alatti szövetben helyezkedik el. A gumiszerű elváltozás a faggyúcisztához hasonlóan mozgatható és a fájdalmatlan.

Legtöbbször a karokon, lábakon, törzsön és a nyakon alakul ki. Mérete jellemzően öt centiméter alatti, panaszt nem okoz, csupán esztétikai problémát jelenthet. Ugyanakkor a biztonság kedvéért érdemes megmutatnod az elváltozást bőrgyógyásznak. Ha pedig szeretnél megszabadulni tőle, eltávolítása kimetszéssel lehetséges.

Nyirokcsomó-duzzanat - fájdalmas

A nyirokcsomók a szervezetben elszórtan, a nyirokerek mentén elhelyezkedő szervek. A nyakon kialakuló nyirokcsomó-megnagyobbodás oka legtöbbször valamilyen, a garat, torok, szájüreg területén kialakult gyulladás - például egy rossz fog. A gyulladásos folyamat elmúltával a nyirokcsomó-duzzanat általában két héten belül megszűnik - bár nyolc-tíz év közötti gyermekek esetében nem ritka, hogy akár hónapokig kitapintható a változó nagyságú nyirokcsomó.

Amennyiben a nyirokcsomó-duzzanat nem akar elmúlni, érdemes teljes vérképet csináltatnod, amely segít utánajárni a szervezeten belüli gyulladásnak. Ha a vérvizsgálat nem vezet eredményre, úgy nyaki ultrahang is számításba jöhet. Legvégül pedig akár mintát is vehetnek a megnagyobbodott csomóból: ilyenkor egy vékony tűvel néhány sejtet szívnak le, melyek elemzése teljesen biztos diagnózist eredményez. Ennek segítségével kizárható a rákos elváltozás - limfóma - gyanúja.

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Mikor kell megijedned?

A limfómás csomó az egyszerű nyirokcsomó-duzzanattal ellentétben nem fájdalmas, kemény, és akár hónapokon át kitapintható. A betegség tünete lehet még az éjszakai izzadás, a hirtelen fogyás vagy a fáradékonyság. Diagnosztizáláshoz a fent említett biopsziás mintavétel szükséges. A limfóma kialakulásáról, további tüneteiről bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

Ezt is szeretjük