Megdöbbentő, mit operáltak ki a nőből
Hallottál már a Rapunzel-szindrómáról?
Lehet, hogy hihetetlen, de ez létező pszichés betegség.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy 15 centiméteres hajgombócot operáltak ki október elején Arizonában egy amerikai nő gyomrából, aki az egyik Grimm-mese hosszú hajú főszereplője után Rapunzel-szindrómának is nevezett betegségben szenved. Ez azt jelenti, hogy kényszert érez, hogy kitépje, majd megegye saját hajszálait.

Ilyen esetekben az emészthetetlen haj felgyülemlik az emésztőrendszerben, és súlyos problémákat okoz. A nőnél is váratlan hányási és székrekedési tünetek jelentkeztek, eközben a gyomra úgy feldagadt, mintha folyadékkal és gázzal telt volna meg.

A végén már egy falat ételt sem tudott lenyelni

A BBC hírportál azt is leírta, hogy a beteg asszony egy éven át alig evett valamit. Emiatt nyolc kilogrammot fogyott, és mire kórházba került, már egy falat ételt sem tudott lenyelni.

Az orvosok erről az esetről a British Medical Journal című brit orvosi folyóiratban számoltak be. A kezelés első fázisaként azonnal vért adtak a nőnek, hogy kezeljék kóros vérszegénységét. Ezt követően hasüregi műtétet hajtottak végre rajta.

Ekkor került elő gyomrából a 15x10 centiméteres, sűrű hajgombóc. Egy kisebb, 4x3 centiméteres hajcsomót a vékonybeléből operáltak ki. Az elzáródást sikerült megszüntetni, a nőnek proteinben gazdag diétát írtak elő, ami a felépülését segíti.

A Rapunzel-szindróma

A Rapunzel-szindróma alapvetően két részből áll. Először is a trichotillománia lép fel, ami ellenállhatatlan késztetés a haj kitépésére. Utána következik a trichofágia, ami nem más, mint a haj kényszeres evése. Eddig összesen 88 ilyen esetet regisztráltak. Néhány esetben a haj az emésztőrendszerben a gyomorból a vastagbélig is eljut.

Többnyire gyerekeknél jelentkezik a kórkép, az ismert esetek 40%-át tíz év alattiaknál azonosították. A betegség azért is veszélyes, mert ha nem diagnosztizálják időben, akár a vékonybél kilyukadását és halált is okozhat.

Magát a kórképet a Grimm testvérek egyik meséjéről nevezték el, melynek főszereplője Rapunzel. Ő vol az a hercegnő, aki hosszú haját egy börtöntoronyból leengedte, hogy a herceg azon felmászva ki tudja őt szabadítani rabságából.

Ezt is szeretjük