Megoldatlan lelki problémák egy egyre gyakoribb betegség hátterében
Megbetegíthet, ha nem dolgozod fel a problémáidat!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokszor nem kizárólag szervi, hanem pszichés okok is állhatnak egy egyre gyakoribb és roppant kellemetlen tünetekkel járó betegség, a reflux hátterében.

A megoldatlan problémák feszültsége nemcsak lelki, de fizikai szinten is felőrölheti az embert, veszélyeztetve ezzel az egészséget.

A lelki problémák és a reflux kapcsolata

Akár tudatosan, akár elnyomottan van jelen, a stressz minden esetben befolyásolja a fizikai jóllétet. Súlyos esetben akár pszichoszomatikus betegséghez, például refluxhoz is vezethet.

A reflux tüneteiről és súlyos következményeiről korábban ebben a cikkünkben írtunk.

Refluxbetegség esetén a gyomor savtermelése megnő, tartalma pedig savval és nyállal keveredve, visszaáramlik a nyelőcsőbe, maró, égető érzést eredményezve. Fizikai szinten okozhatják ezt zsíros fogások vagy savasító ételek és italok, például gyümölcslevek, gombák vagy cukros finomságok is.

Lelki szinten pedig árulkodó lehet a mondás: nem bír valamit lenyelni. A reflux hátterében gyakran az áll, hogy bizonyos élethelyzeteket az ember nem tud elfogadni, tudatosan vagy tudat alatt elfojtja őket.

Lelki kiváltó ok lehet emellett a napi szinten stresszes életmód, főleg abban az esetben, ha ez a mindennapokkal járó feszültség a tűréshatárt meghaladó mértékű.

Amikor egy ilyen helyzet tartósan fennáll, a stressz sem csak jön és megy, hanem szinte beépül a hétköznapokba. Ilyenkor folyamatossá válik a gyomorgörcs, és étkezési problémák jelenhetnek meg - stressz-evés vagy pont, hogy az étkezés elhanyagolása - ami idővel refluxhoz vezethet.

A reflux klasszikusan az elnyomás, szőnyeg alá söprés betegsége is. Amikor egy problémával az egyén nem hajlandó foglalkozni, és halogatja a megoldását, akkor tudatos szinten elhatárolódik ugyan tőle, mélyen mégiscsak jelen van a teher. Rányomva ezzel a bélyegét a fizikai épségre.

Olyan is előfordulhat, hogy a nem elfogadás feszült állapota nagyon is tudatos, és az ember önként pörgeti magát egy adott problémában. Ez pedig fizikai síkon is előjön később: az állandó idegeskedés, düh, harag és levertség, esetleg a nehéz helyzetek megoldásának halogatása, elodázása, szintén kiváltó oka lehet a refluxnak.

Mi a megoldás reflux esetén?

Elsődlegesen mindenképp szükséges endokrinológus szakorvoshoz fordulni, aki a betegség fizikai tüneteinek megoldását segíti a megfelelő gyógyszeres kezeléssel, illetve étrend összeállításával.

Ahhoz, hogy ezen a szinten is bekövetkezzen a gyógyulás, érdemes felkeresni egy pszichológus szakembert, aki segít a feszültség feloldásában, és képes megtalálni a probléma gyökerét is. Akik erre a megoldásra kevésbé nyitottak, választhatják az autogén tréninget vagy bármilyen más, a stressz oldásában és relaxációban segítő terápiát.

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ezt is szeretjük