A fejfájás 3 tipikus lelki oka

Túlzott lelkiismeretesség is állhat mögötte

A fejfájás mögött olykor nem neurológiai okok állnak.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A felnőttek gyakran küzdenek fejfájással, melyet általában a túlzott stressznek, az időjárás-változásnak vagy a fáradtságnak tudnak be.

Ha viszont a gyerek panaszkodik arra, hogy fáj a feje - különösen, ha iskolába indulás előtt közvetlenül jelentkezik -, azt a szülők a leggyakrabban csak szimpla képzelődésnek tulajdonítják.

Pedig komoly lelki bajok is meghúzódhatnak a háttérben, ezek váltják ki a pszichoszomatikus tüneteket. Ismerd meg őket!

Túlzott elvárások

Sajnos egyes szülők - olykor észrevétlenül is - túlzott elvárásokat támasztanak a gyerkőc felé. Tipikus példa, hogy egyszerre szeretnék, ha a kicsi kitűnő tanuló lenne, tehetséges zenész és még jó sportoló is, ám ennyi terhet nem lehet kiróni egy gyerekre, mert beleroppan.

A lurkó egyszerre szeretne megfelelni az összes elvárásnak, akár erején felül is, ami könnyen lelkiismereti, sőt önértékelési problémákhoz vezethet, ez pedig egyenes utat jelent a fizikai tünetek megjelenéséhez.

Ha a gyerek feje sokat fáj, elsősorban azon kell elgondolkodnod, hogy nincs-e túl nagy nyomás rajta. A kötelező órákon kívüli foglalkozások nagyon hasznosak, de nagyon leszívják a kicsi energiáját, így neked kell nemet mondanod, ha úgy látod, mindez csak teher a számára, és egyáltalán nem élvezi.

Ugyanakkor nem minden esetben a szülő okolható a tünetek megjelenéséért. Egyes gyerekek, akik híján vannak az önbizalomnak, azzal próbálnak megbecsülést szerezni maguknak, hogy túl sokat követelnek saját maguktól, túl magasra teszik a lécet, hogy aztán ha átugorják, akkor elismerjék őket. Ez szintén szellemi és fizikai kimerültséghez vezethet, ezért ha a te gyerkőcöd is ebben a cipőben jár, érdemes vele elbeszélgetni arról, miért érzi, hogy ilyen mértékben meg kell másoknak felelnie.

Változások a családban

A gyerekek egyfajta láthatatlan, de nagyon érzékeny receptorral tapogatják le a környezetükben történt változásokat. Egy feszült családi helyzet, egy rokon halála, netán egy költözés vagy válás komoly lelki törést okoz bennük, ami aztán fizikai tünetek formájában jelentkezik. A kisebb gyerekekre jellemző, hogy ezeket a változásokat még nem tudják hová tenni, sokszor azt a következtetést vonva le, hogy ők jelen esetben már nem elég fontosak. Amire sajnos időként valóban rájátszik, hogy a szülők picit figyelmetlenebbek ilyenkor, mint általában.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha te is ilyen szituációba kerülsz, a legfontosabb feladatod, hogy éreztesd a lurkóval, nagyon is fontos személy és igenis törődsz vele. Szervezz vele közös programokat, lehet ez egy kiadós séta, de akár egy beszélgetés vagy néhány óra közös játék is, a lényeg az, hogy tudja, osztatlan figyelmedet élvezi.

Lelki bajok

A lelki bajok nem mindig orvosolhatóak otthon. Ha így áll a helyzet, akkor nézd meg videónkat, kiderül mikor szükséges szakemberhez fordulni.

Konfliktusok

A fejfájás kiváltó oka lehet egy megoldatlan konfliktus is, például az iskolában, a baráti körben, de akár a családon belül is. A gyerekek még nem tudják, hogy az efféle nehézségekkel hogyan nézzenek szembe, mi az a helyes viselkedési forma, amit egy ilyen szituáció megkövetel - ez pedig szó szerint komoly fejtörést okozhat számukra. Előfordulhat, hogy a lurkó nem is érti, miből fakad a konfliktus, ahogyan az is, hogy a környezet reakciójától való félelmében nem meri a gyökereket felderíteni.

Neked kell megadnod számára a lehetőséget, akár rajzos, akár játékos formában, hogy kifejezze, mi az, ami bántja. Általában ez többet segít, mint az, ha verbálisan próbálod kihúzni belőle az információkat – amiket esetleg nem is képes megfogalmazni korából adódóan. Ha ez így nem működik, akkor esetleg érdemes lehet megfigyelni, mikor panaszkodik a gyerek fejfájásra és az adott napok eseményeiben keresni a választ. Ha pedig ez megvan, a te feladatod az, hogy rávezesd, hogyan oldja meg a szituációt és az ebből adódó fejfájást is.

Ezt is szeretjük