Vedd észre, ha kiközösítik a gyereket
3 árulkodó jel, ami fölött a legtöbb szülő elsiklik
A kiközösítésnek megvannak a maga tipikus jelei. Ismerd meg őket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy közösség elfogadott tagjává válni nem egyszerű, az átlagostól eltérő külső, netán belső tulajdonságok, a bizonytalanság, de akár a túlzott határozottság is kiközösítéshez vezethet.

Szülőként nehéz megítélni, hogy a gyerek milyen pozíciót tölt be az adott közösségben, de csemetéd viselkedéséből sok információt leszűrhetsz. Íme, három jel, ami bajt jelent, és ami felett könnyen elsiklik az ember!

Alvászavarok

A szociális problémák szorongáshoz vezetnek, ami kihat az alvási szokásokra. Tény, hogy a gyerekek képzelete élénk, de ha fél az elalvástól a különböző szörnyek, lények miatt, vagy gyakran riad fel éjszaka, és kéredzkedik be hozzátok az ágyba, mert rosszat álmodott, az aggodalomra ad okot. Tulajdonképpen a tudatalatti ilyen formában dolgozza fel azokat a problémákat, amikkel a kicsi szembesül, a szörnyek és a rémálmok szimbolizálják a kiközösítés okát.

Sajnos az alvászavarok esetében nem ritka az sem, hogy szobatisztasága ellenére a gyerek bepisil éjszaka. A kiközösítésből fakadó nehézségek pedig egy hosszú láncreakciót indítanak be. Önmagában az alvászavar is veszélyes lehet a gyerek egészséges fejlődésére nézve, hiszen a fiatal szervezetnek szüksége van a kellő mértékű pihenésre. Ugyanakkor az iskolai teljesítménye is leromolhat, ha a csemetéd folyton fáradt és kimerült.

Neked az a feladatod, hogy megpróbáld megbeszélni vele, nincs mitől tartania, és meg kell próbálnod kihúzni belőle, hogy miért érzi úgy, hogy kiközösítik. De ami ennél is fontosabb, a megfelelő viselkedést kell megmutatnod neki, hiszen a gyerekek példaképként tisztelik a szüleiket, így amit látnak, azt mutatják ők is a külvilág felé.

Feszült hangulat

A feszült hangulat is árulkodó jel lehet. Az a gyerek, aki nem szeret közösségbe járni, mert fél az ott rá váró szituációktól és a többiek véleményétől, jellemzően szorongva, idegesen indul meg az iskolába, óvodába. Reggelenként próbálja a készülődést és az indulást elodázni, minél későbbre tolni, esetleg sírva is fakad. Sőt, az sem kizárt, hogy fizikai tünetekre hivatkozik - netán produkálja is őket -, holott teljesen nyilvánvaló, hogy az egészségével nincs semmi baj.

Lelki bajok

A gyerekek ugyanúgy szenvedhetnek lelki problémáktól, mint a felnőttek. A probléma forrását kezelni kell! Videónkból kiderül hogyan.

Ilyenkor semmiképpen ne szidd le a kicsit, mert ezzel nem segítesz. A legjobb, amit tehetsz, ha adsz neki egy napot, és megpróbálod kipuhatolni, hogy mi bántja, miért fél a közösségtől. Biztosítsd arról, hogy te szereted őt úgy, ahogyan van, és arról is, hogy biztonságban van. Érdemes az óvónővel vagy tanárnővel is mielőbb beszélni, nem látott-e valami szokatlant, és megkérni, hogy segítsen a helyzetet kezelni, amikor te éppen nem vagy ott.

Étvágytalanság vs. túlzott étvágy

Az étkezési szokásokban beállt változás is aggasztó lehet. A tévedések elkerülése érdekében ez nem azt jelenti, hogy a válogatós gyerek továbbra is válogatós marad. Sokkal inkább azt, hogy az amúgy jó evő lurkónak egyik napról a másikra elmegy az étvágya. Nem hajlandó megenni még a kedvenceit sem, sőt, gyakori, hogy gyomorfájásra panaszkodik. Illetve a másik véglet is bekövetkezhet, amikor a kicsi evésbe fojtja a bánatát, és nagy mennyiségű édességet, nassot fogyaszt el, hogy jobb kedvre derítse önmagát.

Ami nem megoldás egyik esetben sem, az az erőltetés. Tilos kényszerrel beletömni a gyerekbe az ennivalót, ahogy a hirtelen megvonás sem jó ötlet, a fokozatosságon és mértékletességen van a hangsúly. Mindemellett pedig arra van szükség, amire a másik két esetben is: őszinte kommunikációra közted és a gyerek között, valamint a pedagógus és a szülő között.

Ezt is szeretjük