80 ezer gyerek szenved súlyos depressziótól - A leggyakoribb okok

A kiváltó okok a rendezett körülmények között élő gyereknél is fennállhatnak.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mai napig tartja magát az általános tévhit, miszerint gyermekek esetében nem létezik depresszió. Valójában azonban a gyerek megváltozott magatartása mögött nem ritkán ez a betegség áll.

Az érintettek száma pedig egyre növekszik, hazánkban és Európa-szerte egyaránt, egy, a közelmúltban napvilágot látott statisztika szerint Nagy-Britanniában immár 80 ezer depressziós gyerek van, közülük nyolcezren tíz év alattiak.

Bár Magyarországon nem készült hasonló kimutatatás, biztosra vehető, hogy a tendencia ugyanaz - tekintve, hogy a kiváltó okok hazánkban is felállnak. Ismerd meg őket!

Mi okozza a gyerekkori depressziót?

A brit Országos Egészségügyi és Gondozási Intézet - NICE - szakértői szerint az általános iskolás korú gyerekek mentális zavarainak száma azért növekedett meredeken az elmúlt évtizedben, mert az iskolai számonkérés és a családok széteséséből eredő nyomás mellett megjelentek a közösségi média elvárásai és az internetes bántalmazás, zaklatás is.

Lucie Russel szociális munkás, a Young Minds karitatív szervezet kampányainak igazgatója szerint a gyermekkor egyre stresszesebbé vált, hiszen régebben egy nehéz iskolai nap után otthon kikapcsolhattak a kicsik, ma azonban ez a menedék is eltűnt, mivel bekapcsolt képernyők várják őket mindenhol.

7 ártalmatlannak hitt étel, ami pszichés zavarokhoz vezethet

Nézegess képeket!

Elolvasom

Így vedd észre, ha a gyerek depressziós

A depresszió testi és lelki jelekben egyaránt megnyilvánulhat. Tudd meg, melyek ezek, és ha valamelyik illik csemetédre, fordulj szakemberhez. A betegség tünetei nem feltétlenül típusosak, ám ha megfigyeled a gyerkőc játszási, evési és alvási szokásait, időben felfedezheted őket.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Lelki tünetek

A gyermekkori depresszió egyik leggyakoribb tünete, ha a gyerkőc magatartásában, illetve kedélyállapotában hirtelen változás következik be. Gyanúra ad okot az indokolatlan sértődés vagy bezárkózás, illet az örömérzés képességének elvesztése. Hosszabb lehet a reakcióidő, szorongásos roham és ingerlékenység is felléphet. Jellemző továbbá a hangulatingadozás - a negatív csúcs általában reggel jelentkezik. Aggodalomra adhatnak okot a kényszeres cselekvés is, például, ha az addig egészségesen rendetlen gyerek mindenféle ráhatás nélkül különös gondot kezd fordítani a környezetére.

Testi tünetek

A depresszió sokszor visszatérő fizikai panaszokat is okoz, melyek hátterében az orvosi vizsgálat során semmilyen szervi eltérés nem mutatható ki. Ezek ilyen a fej- és a hasfájás, ami valószínűleg arra vezethető vissza, hogy a beteg szervezetében csökken a fájdalomérzetet szabályozó anyagok - főként a szerotonin és a noradrenalin - mennyisége. Emellett jellemző tünet a szédülés, a hányinger, illetve a tenyér izzadása. Depresszióra utalhat a megváltozott étvágy, illetve alvásigény, pozitív és negatív irányban egyaránt.

A testi fenyítés veszélyei

Idejét múlt és rendkívül káros. Tudj meg többet videónkból arról, hogy miért nem alkalmazható nevelési módszerként a testi fenyítés!

Mi a teendő?

A kezeletlen betegség mániás depresszióvá fajulhat, sőt, előfordul, hogy öngyilkossággal végződik. Ne várj tehát arra, hogy majd elmúlik - a gyereknek feltétlenül professzionális segítséget kell kapnia, ezért fordulj mielőbb gyermekorvoshoz vagy gyermekpszichiáterhez. A gyógyuláshoz egyéni vagy csoportos pszichoterápiás kezelésekre, illetve antidepresszánsokra is szükség lehet. A te feladatod pedig az, hogy mindehhez elfogadó, támogató hátteret biztosíts a kicsi számára.

Ezt is szeretjük