Egyetlen pofonegyszerű módszer az éjszakai szobatisztaságért - A szakértőtől
Egy kis kitartással meglepően hamar célba érhettek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szobatisztaságra szoktatás néha rendkívül stresszes a szülőknek, de az a jó benne, hogy ha egyszer sikerült, akkor végeztél, nem kell a visszaeséstől tartanod. Nem mellőzheted a humorodat, ha kitartóan végig akarod csinálni a szobatisztaságra szoktatást.

Megesik, hogy a gyerek napközben már professzionálisan használja a bilit, netán a vécét, éjszaka azonban történnek kisebb-nagyobb balesetek. Megeshet, hogy ennek hátterében jó szándékú szülői tévedés, esetleg lelki ok húzódik. Ha azonban a fentiek kizárhatóak, könnyen orvosolhatod a problémát. Cikkünkben ennek orvoslására is kapsz néhány tippet.

A lényeg az időzítés

Minden szülő szeretné tudni, mikor fogjon hozzá a szobatisztaságra szoktatáshoz. Mivel sok családi napközi és óvoda megköveteli a szobatisztaságot, a nyomás elég nagy. Ne foglalkozz vele!

A legfontosabb szabály az, hogy a gyereknek készen kell rá állnia. Elég érettnek kell lennie ahhoz, hogy szabályozza a hólyagját és a bélmozgásait, valamint megértse és közölje, hogy vécére kell mennie. Sokan azért ütköznek akadályokba, mert nem elég türelmesek. Pedig a természetet nem lehet megerőszakolni.

A gyerek nagyjából 18 hónapos kora körül kezdi el szabályozni a hólyag- és bélműködését. Amikor megtelik a hólyagja, az agy kap egy jelet, mire az idegrendszer tudatja a gyerekkel, hogy vécére kell mennie. Ráadásul egy- és kétéves kora között már meg tudja érteni, mi a feladat - vécére menni -, és azt végre is tudja hajtani. Két- és hároméves kora között javul a koncentrációja, valamint a rövid és a hosszú távú memóriája. Javul a szem-kéz koordináció és a beszédkészség.

Ez azt jelenti, hogy jobban tud összpontosítani, és nem vonja el a figyelmét semmi, amikor vécére megy, ügyesen levetkőzik és felöltözik, megérti a folyamatot, és arról be is tud számolni.

Mikor áll készen a gyerek?

Íme, a jelek, amelyek azt mutatják, érdemes elkezdeni a szobatisztaságra szoktatást.

  • A délutáni alvás után egyre szárazabb és könnyebb a pelenkája. Nincs tele pisivel, tehát képes visszatartani a vizeletét.
  • Kezdd el figyelni, mennyit iszik alvás előtt! Két deci gyümölcslevet? Ha aztán ment aludni, akkor egy-másfél óráig visszatartotta a vizeletét.
  • Aztán elkezdi mondani is: - Pisi… bepisiltem. Ez azt jelenti, hogy érti, mi történt. Akkor is szól, amikor kakilnia kell, vagy amikor kakil, utána tiszta pelenkát kér. Annak a gyereknek, aki képes kérni valamit, megvannak a szobatisztasághoz szükséges kommunikációs készségei.

Éjszakai szobatisztaság

Szinte minden gyerek sokkal hamarabb lesz szobatiszta nappal, mint éjszaka. Egész egyszerűen nem tudják még 9-11 órán keresztül visszatartani a vizeletüket. Ezért éjszakára pelenka kell egészen addig, amíg a gyerek tartani nem képes a vizeletét. Négy-, esetleg ötéves kora körül fogod látni annak jeleit, hogy éjszaka is elkezdheted a szobatisztaságra szoktatást. Ha már korábban úgy látod, vágj bele! Amint látod a jeleket, a 11-kor pisilünk módszer segíti az átállást.

Lelki okok a háttérben

Az éjszakai bepisilésnek lelki okai is lehetnek - győződj meg róla, hogy nem ilyenek állnak-e a probléma mögött. Videónk segít eligazodni.

A 11-kor pisilünk módszer

  • 10-11 óra körül - attól függően, mikor feküdt le a gyerek - keltsd fel, és vidd ki pisilni.
  • Ébreszd fel annyira, hogy tudja, mi történik.
  • Ne vedd fel, menjen a saját lábán.
  • Menj be vele a vécére, kérd meg, hogy tolja le a nadrágját, és pisiljen.
  • Kísérd vissza az ágyához.
  • Végül nem kell felébresztened - ébred majd magától.
Cikkünk Jo Frost A kisgyerekkor nagy kérdései című könyvének segítségével készült.

Jo Frost, az Egyesült Királyság legmegbízhatóbb és legelismertebb gyereknevelési szakértője a magyar szülők körében is népszerű Szuperdada 1–2. után olyan könyvet írt, amely kizárólag a kisgyerekkorra koncentrál.

Új eszközöket és módszereket tanít, hogy szülőként jobban megértsük gyermekeink érzelmeit és gondolkodásmódját, miközben rólunk sem feledkezik meg.

Számos jó tanáccsal szolgál arra nézvést, hogyan érezhetjük magunkat egy kicsit jobban a bőrünkben ebben a gyermekünk fejlődése szempontjából oly fontos időszakban, amely néha meglehetősen frusztrálónak és idegtépőnek tűnik. A konkrét tanácsok és ötletek mellett ezúttal mesekönyveket, játékokat és mondókákat is ajánl, amelyek még színesebbé és hasznosabbá, már-már nélkülözhetetlen kézikönyvszerűvé teszik munkáját.

Kiadja a Park Könyvkiadó.
A könyv ára 3920 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük