2,5 éves, és még nem beszél - Lehet, hogy károsodott az agya szülésnél?
A beszédfejlődésnek számos meghatározó mozzanata van.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden édesanya hőn várja a pillanatot, amikor a gyermeke végre kimondja első szavait. De mi van akkor, ha ez még két és fél évesen sem történik meg?

A beszédfejlődésnek megvannak a maga szakaszai. Olvasd el, mit ír a témáról dr. Gyarmati Andrea gyermekorvos.

Tisztelt doktornő!

45 évesen szültem a kislányomat, császármetszéssel, mert túl vékony volt a méhfal. Szülésnél nem volt semmi probléma, hacsak az nem, hogy nem sírt fel rögtön a kicsi.

Most két és fél éves, és nem akar beszélni, vadul gesztikulál, és mümmögve próbálja megértetni magát. Azt tudja, hogy au, az a kutya, a teta, az a cica, az aba, az az apa, az aja, az az anya és a nyenye, az a nagynéni. Ezen kívül semmit nem hajlandó mondani. Kérem, segítsen!

Kedves Anyuka!

Úgy érzem mindabból, amit leírt, valahogy összefüggésbe hozza kicsi lánya megkésettnek vélt beszédfejlődését a szülés körül felmerült nehézségekkel. Mindjárt az elején szeretném megnyugtatni, véleményem szerint a két dolog között nincsen kapcsolat, és ha van is, akkor sem lehet utólag semmit sem tenni a dologgal.

Azt írja Anyuka: nem sírt fel rögtön, amiből arra következtetek, hogy azért olyan nagy baj nem lehetett, mert akkor valószínűleg azt írta volna, hogy nem sírt fel sokáig. Nem gondolom, hogy mindaz, amiről ma úgy érzi, gondot okoz - vagyis a megkésettnek ítélt beszédfejlődés -, ennek a születéskor észlelt nem azonnali felsírásnak lenne a következménye. Kérem, ne aggódjon, sem a császármetszés, sem a kicsit később észlelt felsírás nem okozhatja problémájukat.

Beszédfejlődés

Néhány lényeges momentumot kiemelnék. A beszéd a közlésnek - kommunikációnak - legsajátosabban emberi formája. A gőgicsélés nagyjából három hónapos korban indul, és meglehetősen hasonlít az emberi beszédre, de semmiféle információt nem tartalmaz, pusztán izomjáték, gyakorlatilag a funkció öröme, hogy a baba képesnek érzi magát hangok kiadására.

Később, négy-öt hónapos korban megjelennek a mássalhangzók is. Ezt a bababeszédet már gagyogásnak nevezzük. A beszéd passzív megértése megelőzi az aktív beszéd megjelenését. A kicsi sok mindent megért, hajlandó a kérésnek megfelelően viselkedni, azt teljesíteni. A világ megismerése, a körülötte lévő dolgok, tárgyak elérése, megvizsgálása, majd megnevezése fantasztikus folyamat, amit nekünk, szülőknek is természetesen támogatni kell.

Nézzük az Önök speciális esetét. Van néhány szó, amit kislánya kimond, igaz, azokat is babanyelven, és egyébként nem hajlandó semmit sem mondani. Azt gondolom azonban, a kislány képes mutogatással, gesztusokkal és jelzésekkel elérni mindazt, amit szeretne. Sőt, abban is bízom, hogy amikor beszélnek hozzá, vagy megkérik valamire, azt megérti, és teljesíti is kéréseiket.

Az aktív nyelv

Kedves Anyuka! Kislánya épp a babanyelvről az aktív nyelv elsajátításának periódusában van. És nincs lemaradva semmiről sem. Amennyiben jól hall, szülei beszédét megérti, a hozzá intézett kérésekre és kérdésekre jól reagál, az aktív beszéd késése miatt hároméves korig nincs min aggódni. Nincs ez összefüggésben sem az értelmi képességgel, sem semmilyen betegséggel - természetesen a hallását érdemes megnézetni. Az érdekesség az, hogy a látszólagos lemaradást rendkívül gyorsan behozzák ezek a kis lassabban beszélni kezdő gyerekek.

Nem nagyon tudjuk a késés okát. Lehet benne örökletes tényező, olykor balkezesség, pszichés tényezők, és néha - és ezt tartom a legvalószínűbbnek az Önök kislányánál is - a gyerek értelmes, jól hall, jól is van, megérteti magát más módon, és ő maga dönti el, mikor méltóztatik beszélni.

Fájdalmas lelki bajok

Nemcsak fizikai, hanem lelki bajok is okozhatnak törést a gyerkőcben. Például a beszédfejlődés hátterében is állhat hasonló probléma.

Kétnyelvű családok esetében

Még egy valami van, ami talán csupán az információ szintjén érdekes: kétnyelvű családokban érthető módon az afelett való elgondolkozás, hogy most melyik szülőm nyelvén szólaljak meg, késleltetheti a beszéd megindulását. Ugyanezt látjuk akkor is, ha valamiért a család külföldön vállal munkát, és más a környezet nyelve, mint az otthoni.

Kedves Anyuka! Azt mondom, türelem. Mondjon mindent a babának, beszéljen hozzá sokat, és hagyja, hogy a saját ritmusában sajátítsa el azt a tudást, képességet, ami a beszédhez szükséges.

A teljes választ elolvashatod dr. Gyarmati Andrea oldalán. Ugyanitt további hasznos, a csecsemőgondozással és gyermekneveléssel kapcsolatos tanácsokat találsz, és ha kérdésed lenne, felteheted a doktornőnek.

Ezt is szeretjük