Egyetlen jó szándékú szülői baklövés, ami miatt bepisil a gyerek
Egy egészen egyszerű ok is állhat annak hátterében, hogy a gyerek bepisil.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A bevizelés sajnos kritikus kérdéskör a gyerekek és a szülők életében egyaránt. Ennek hátterében sok minden állhat, többek között betegségek is, de előfordul, hogy egyszerűen csak siettetésről van szó.

Ha a te gyerkőcöd sem szobatiszta még, a szakértő segít, hogyan oldd meg a problémát.

Kedves Doktornő!

Kislányom júniusban múlt hároméves. A napközbeni pelenkáról való leszokása könnyen ment, kétéves kora előtt szinte egyik napról a másikra szokott le úgy a pelenkáról, hogy azt napközben már csak a délutáni alváshoz használtuk. Idén március óta pedig a délutáni alvásoknál is gond nélkül elhagyta a pelenkát. Éjszaka után még nedves pelenkával ébredtünk, de gondoltam, ha ilyen ügyes volt napközben, megpróbáljuk, hogy végleg elhagyjuk a pelust.

Júliusban kezdtük el a pelenka nélküli alvást, sajnos csak kevés éjszaka volt mikor lányom nem pisilt be. Sokszor ki is hoztam éjszaka pisilni, de ezzel sem jutottunk előbbre.

Kérném a segítségét, hogy mit tegyünk, kell-e szakorvoshoz fordulni, vagy még három és fél évesen esetleg várhatunk. Vajon azt jól tettem, hogy éjszaka felkeltettem? Kérném segítségét, mert most nagyon elbizonytalanodtam, talán térjünk vissza a pelenkára is?

Szíves segítségét előre is köszönöm!

Melinda

Kedves Melinda!

Először is a leglényegesebb, nincsen semmi baj. Sem önnel, önökkel, sem a kislánnyal, ebben egészen biztos vagyok. A legfontosabb, hogy a szoba- vagy ágytisztaság nem az intelligencia fokmérője. Egy érési folyamat eredménye, amely érést a gyerekek különböző életkorban érnek el. Sokat hallom, sokszor hallom egy másfél évesről: olyan okos, már bilibe kakil, pedig általában ilyen esetben arról van szó, anyuka nagyon szemfüles, és kifigyeli, mikor szokott a baba kakilni. Akkor aztán rohanvást alátolja a bilit, és büszkén mondja: az övé okosabb az átlagnál.

Így vagyunk ezzel mindannyian, akár bevallja az ember, akár nem. Amikor az én gyerekem csinált valamit az átlagosnál jóval korábban, engem is majd' szétvetett a büszkeség, hogy az enyém micsoda világ csodája. Igaz, akkor is úgy éreztem, ha nem csinált semmi különöset, és ebben nincsen semmi különleges, az ilyen elfogultat, még ha látja is a gyerek hibáit, úgy hívják, édesanya vagy adott esetben, bár ritkábban, édesapa.

Kényszerítés

Ez eddig rendben is volna. Ott azonban már hibádzik valami, ha a gyerekre időnek előtte rá akarunk valamit kényszeríteni. És a nem ágytiszta gyereket pelenka nélkül altatni és adott esetben mindennapi kudarcnak kitenni bizony szerintem a kényszer egyik formája, még ha finom kényszer is.

Lelki bajok

Ha a kicsi lelkét valami nyomja, annak is számos következménye lehet, többek között az állandó bevizelés is. Tegyél ellene!

Napközben szépen megy a dolog, hiszen a kislány ébren van, és érzi az ingert a pisilésre. A nappali alvás pedig oly rövid idejű, maximum két óra, hogy ha előtte pisilt a gyerek, simán kibír a hólyag kapacitása már egy délutáni alvásnyi időt. Az éjszaka viszont hosszú. Szerencsés esetben a kislány mélyen alszik, és ezért esetleg még nem érzi az ingert. Nem ébred fel rá. A testi jelzéseket is, mint éhség, jóllakottság vagy a szükség jelzései, meg kell tanulni. És hozzá meg kell érni annak a funkciónak, hogy kordában tartom a gyűrűs izmaimat. Magyarul a záróizmokat.

Éjszakai ébresztgetés

Az éjszakai ébresztgetéssel bajt nem csinált, kedves Anyuka, csak feleslegesen tett valamit, aminek az ön szomorúsága a következménye. Kislánya valószínűleg nem érti, mi is az oka az éjszakai keltegetésnek, hiszen nem érzi még éjjel azt, amiről nappal már megtanulta: indulni kell a pisilésre kinevezett helyiségbe, magyarul a WC-be. Tegye vissza a pelenkát erre a kicsi lányra, és aludjanak nyugodtan mind a ketten. Három és fél évesen nincsenek még semmiről sem lemaradva. Ha megnyugtatja, kérjen egy sima vizeletvizsgálatot, bár kétlem, hogy bármi baja lenne a kislánynak.

Abban az esetben, ha valaki már stabilan szoba- és ágytiszta, és hosszabb idő után balesetek fordulnak elő, nagyobb a gyanú egy esetleges fertőzésre. Egy-két hét, maximum néhány hónap múlva - és ez még bőven belefér a normál szórásba - a probléma magától meg fog oldódni. Jó lenne néha, ha más komoly betegség ügyében is ezt lehetne írni.

Türelem- Melinda. Élvezze azt, amit a gyerek már tud, dicsérje, ha ügyes, okos, tanulékony, és ne foglalkozzanak egy ideig a pisiléssel. Sokszor a fokozott odafigyelés épp az ellenkező hatást éri el, mint szeretnénk. Örülnék, ha később beszámolna a fejleményekről.

Ha további tanácsokat olvasnál a doktornőtől, esetleg te is kérdeznél tőle, kattints ide! Illetve a levélre adott teljes válaszát ugyancsak itt olvashatod.

Ezt is szeretjük