Duci a kisbabám, az anyatej az oka?

Gyarmati Andrea válaszol

Most megtudhatod, hányszor kell etetni a kicsit egy nap, és azt is, elhízhat-e a tejtől.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kezdő anyukák számára nagy kihívás, hogy elsajátítsák az etetéssel kapcsolatos tudnivalókat, például mennyi tejre van szüksége egyszerre a babának, illetve hányszor kell őt megetetni.

Ha benned is felmerültek hasonló kérdések, akkor olvasd tovább cikkünket, ugyanis Gyarmati Andrea doktornő részletesen kitér mindenre a témával kapcsolatban.

Tisztelt Andrea Doktornő!

El lehet hízni az anyatejtől? A kisfiam két hónapos, és egyre pufókabb. Ön szerint ehet, amennyit akar?

Üdvözlettel,
Anna

Kedves Anna!

Igen is, meg nem is a válasz a kérdés első részére, vagyis arra, hogy el lehet-e hízni az anyatejtől. Mint minden tápláléktól, amit a kelleténél többször vagy nagyobb mennyiségben fogyasztunk, bizony kicsi is, nagy is hízásnak indul. Ha azonban az a kérdés, hogy normál adagok normál mennyiségben hizlalhatnak-e egy két hónapos csecsemőt, arra az a válaszom, hogy nem.

Az etetés rendje

Itt is, mint oly sokszor a későbbiekben, a mennyiséggel és a gyakorisággal lehet gond. Ha ugyan gond van vele. Tehát kedves Anna! Ha a kisfiú jóval többet és többször eszik bármit, legyen az anyatej vagy a későbbiekben vajas kenyér, akkor hízni fog, viszont ha kevesebbet, és azt is kevesebbszer a kelleténél, akkor fogyni. (...)

Az anyatej összetétele pont olyan, ami tökéletesen megfelel a baba speciális szükségleteinek. Életünk első időszakában az egyetlen természetes táplálék, mely biztosítja gyermekünk optimális fejlődését és növekedését. Nem elég erős a tejem, hallom sokszor, de ez nem így van. Az, hogy a tej vízszerűnek látszik, nem olyan sárga és sűrű, mint az első napokban, semmi esetre sem jelenti azt, hogy nem elég tápláló.

Az anyatej 50 különböző összetevője azt hivatott szolgálni, hogy kisbabánk mindenből a legjobbat kapja. Fajspecifikus fehérjék, különleges összetételű zsiradékok, tejcukor, ásványi anyagok, enzimek, nyomelemek, vitaminok: minden-minden megfelelő arányban és mennyiségben van jelen az édesanyák tejében. Nincs az a nagyon okosan összeállított tápszer, amely azt utol tudná érni, bármit is mondjanak a gyártók, legfeljebb igyekeznek majdnem olyan jót gyártani, mint az anyatej.

Ha nincs elég tej

Volna itt azonban valami nagyon fontos, amit szerintem nem lehet elégszer elmondani. Ritkán, de előfordul, hogy valakinek nincs elegendő teje, és tápszerezni kényszerül a kisbabáját. Mert ez kényszer, akárhonnan is nézzük, és jó érzésű fiatalasszonyok zuhannak meg, mert alkalmatlannak érzik magukat a baba etetésére. Ez szerintem nincs így jól. Persze fontos lenne szoptatni a kisbabát, de ha nem megy, csak ártunk magunknak az idegeskedéssel és a lelkiismeret-furdalással. Ez boldogtalanná tehet, és a boldogtalan anyukának a babája sem lesz boldog.

Amit én a magam részéről nagyon propagálok, és szeretném ehelyütt is terjeszteni, hogy adjuk oda magunkat is a cumisüveg mellé a gyereknek. A szoptatás nem csupán az étel benyeléséről szól: ölelés, az anyuka bőrének az illata, a biztonság, amit ez ad, messze-messze több, mint a mennyiségek és kalóriák aránya. Azt tanácsolom, adjuk a tápszert is olyan módon - nevezhetném ezt intim módnak is akár -, ahogy szoptatnánk a babát.

Segítség az etetéshez

Ha további kérdések merültek fel benned a szoptatással kapcsolatban, akkor nézd meg videónkat!

Ha a baba szereti a hasát

Kedves Anyuka! Köszönöm kérdését, mert ennek kapcsán lehetőségem volt leírni ezeket a gondolatokat is. Azt tanácsolom, nézze a mennyiségeket - szerintem jó, ha van otthon babamérleg, legalábbis az első időszakban -, és kontrollálja az evések számát is. Figyelje kisfia heti gyarapodását. Vannak erre megfelelő tájékoztató adatok. Ha valóban nagyon nagyokat hízik a gyerek, érdemes elgondolkodni, min kell változtatni.

Az is lehet egyébként, hogy még nem tudja ez a pici a mértéket, és eszik nyakló nélkül. Az éhség-jóllakottság érzése egy tanult dolog. Meg kell tapasztalni, mi is ez, mit és hol érez az ember, ha éhes, és mikor elég. Ha nagy a kínálat, magyarul bőven van teje a mamának, bizony képesek a legkisebbek is teletömni magukat, mert a jóllakottságközpont nem azonnal, hanem időben kicsit megcsúszva jelez - ez az oka annak, hogy mi, felnőttek is képesek vagyunk túlenni magunkat.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A normál testsúly

Kedves Anna! A testsúlykilogrammonként 150 gramm vagy milliliter csak tájékoztató adat, de azért segít eligazodni. A heti 10-25 dkg hízás már tágabb határokat jelöl, de azért az is kijelöl valamit.

Azt sem árt tudni, van olyan babácska, aki nagyon hízik az elején, aztán ez lelassul, míg a másik nagyon egyenletesen gyarapszik. Hát ennyi lenne a kérdésre adott válaszom, de biztos vagyok benne, anyatejről, etetésről még sokat fogunk beszélni. Sok örömet kívánok kisfiához.

Ha további tanácsokat olvasnál a doktornőtől, esetleg te is kérdeznél tőle, kattints ide!

A te kisbabád hányszor eszik egy nap?

Ezt is szeretjük