Egy végtelenül egyszerű út a sikerhez - És még jól is esik
A kedves emberekben jobban tudatosul, hogy miben jók és tehetségesek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy, a Cornell Egyetemen végzett tanulmány szerint, amikor segítünk másoknak, megnő az energiaszintünk, az önbecsülésünk és az az érzésünk, hogy mi irányítjuk az életünket. Ez az oka annak, hogy amikor segítőkészek vagyunk, egyre jobban tudatosul bennünk, hogy miben vagyunk jók és tehetségesek.

Ennek eredményeképpen pedig nemcsak jobban érezzük magunkat a bőrünkben, hanem végső soron sikeresebbek is leszünk. A kedvesség kedvességet szül, ahogyan az emberek továbbadják egymásnak, ráadásul tanulható, illetve tanítható - már a gyerekeknek is. Az alábbiakból azt is megtudhatod, hogy hogyan.

Kedvesség játék

A játék menete a következő: mondd el a gyereknek, hogy mostantól kezdve naponta legalább három kedves dolgot fogtok véghezvinni. Beszélgessetek róla, hogy mik lehetnek ezek.

Segíthet a gyerek például egy barátjának az iskolában, felvidíthat valakit, akinek rossz napja van, ajánlkozhat házimunkára vagy megdicsérheti egy társát, aki valamilyen feladatot jól elvégzett.

Váratlan kedveskedés

Étkezés közben, az autóban, a kádban, vagy amikor éppen lefekteted a gyereket, meséljétek el egymásnak, hogyan és kinek kedveskedtetek aznap. Hogyan éreztétek magatokat ettől? Milyen cselekedetek töltöttek el a legjobb érzésekkel? Kérdezd meg a gyerektől, hogy legközelebb mit és hogyan szeretne csinálni ennek a kedvességsorozatnak a folytatásaképp.

A kedvesség papírfüzére

Ha ráértek, készítsétek el a kedvesség papírfüzérét. Keressetek különböző színű papírokat, és vágjatok belőlük két és fél centi széles csíkokat. Kérd meg a gyereket, hogy írja le a saját kedveskedéseit a színes papírokra. A megírt papírkarikákat fűzzétek egymásba, és nézzétek meg, milyen hosszúra nő a füzér. Akasszátok ki valami fő helyre, mutassátok meg mindenkinek, és legyetek büszkék arra, amit tettetek.

Segítsetek másoknak mindennap!

Nagyon jó érzés segíteni. Amikor kedvesek vagyunk másokkal, magunkkal is kedvesek vagyunk. A kedvesség kifejezésének egyedülállóan jótékony hatásai vannak. Még magunkkal szemben is sokkal együttérzőbbek lehetünk Megbocsátjuk magunknak a hibáinkat, és emlékezetjük magunkat, hogy természetes jóság lakik a szívünkben. Ezek a cselekedetek minket ugyanúgy kényeztetnek, mint kedvességünk címzettjeit - és mindez természetesen nemcsak a felnőttek világában igaz, hanem a gyerekekében is.

A maga lehetőségei szerint már egy apróság is segíthet másokon. Természetesen nem kell nagy dolgokra gondolni - bőven elég, ha például a kinőtt-megunt ruháit, játékait elviszitek egy olyan helyre, ahol az ilyen holmikat eljuttatják a rászorulóknak. Ugyanígy segítség lehet a bevásárlás a szomszéd néninek vagy egy osztálytárs korrepetálása. Ha pedig elég felkészültnek érzitek magatokat, egy árva állatot is befogadhattok az otthonotokba - ez utóbbiból nemcsak a kis jószág profitál majd, hanem a csemete is.

Cikkünk Goldie Hawn és Wendy Holden Hogyan neveljünk boldog gyermeket? című könyvének segítségével készült.

A Goldie Hawn által létrehozott Hawn Alapítvány célja, hogy a felnövekvő nemzedék a lehető legtöbbet hozhassa ki magából. Ma már világszerte használják az alapítvány MindUp nevű programját, hogy megtanítsák a gyermekeket az elme működésére és az éber tudatosság alkalmazására. A tudatos figyelem azt jelenti, hogy munkába fogjuk az összes érzékünket: megízleljük a falatot a szánkban, odafigyelünk a másikra, új és kíváncsi szemmel nézünk a világra, és megállunk egy pillanatra, hogy értékeljük egy pillangó szépségét.

A tudatosság gyakorlással szokássá, életmóddá alakítható. Mindössze pár alapvető lépést kell megtennünk ahhoz, hogy felébredjünk a robotpilóta üzemmódból, és megéljük a jelen pillanatot. A gyakorlat erősíteni fogja a gondolkodó tanulást, valamint új látás- és életmódot kínál.

Ez a gyakorlati tudást adó, lelkesítő könyv magában foglalja a MindUp program lényegét a módszer végtelenül egyszerű technikáival együtt. Könnyen követhető lépésekben mutatja meg szülőknek és gyermekeknek egyaránt, hogyan kell az olyan érzésekre koncentrálni, mint a hála, a kedvesség és az optimizmus, amelyek javítják a személyes kapcsolatokat, hogyan lehet az összpontosítást fokozva növelni a teljesítményt és érzelmileg egészséges, boldog életet élni.

Kiadja az Édesvíz Kiadó.
A könyv ára 2468 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük