Milyen kutya való a lakásba?
A felelős állattartás 7 aranyszabálya
Légy tisztában tervezett kedvencetek igényeivel és a saját lehetőségeiddel is!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

- Vegyél nekem kiskutyát-kiscicát-tengeri malacot! Aligha van olyan szülő, aki nem hallotta még csemetéjétől legalább egyszer, de inkább sokszor a fenti mondatot. Ha te is állatbarát vagy, bizonyára elgondolkodtál már azon, hogy, engedve a gyerek unszolásának, magatokhoz vesztek egy kedves négylábút.

Ám korántsem mindegy, milyet választotok, hiszen már az azonos fajbeli állatok között is nagy eltérések lehetnek. A döntésnél mérlegelni kell azt is, hogy mennyi időtök és energiátok jut majd a kis jószágra, és bizony az anyagi lehetőségeiteket sem árt figyelembe venni.

A felelős állattartás hét aranyszabálya

Tudd meg, körülményeitek függvényében milyen állat való nektek leginkább, és mit tehettek csemetéddel azért, hogy élete során mindvégig kiegyensúlyozott és egészséges legyen.

Felelősség - Először is ismerd meg a kisállat igényeit, hogy eldönthesd, tudod-e vállalni a róla való gondoskodást egész életén keresztül.

Szeretet - Az állatok nagyon sok szeretet tudnak adni, de ők maguk is szeretetre, gondoskodásra éhes lények. Mivel azonban kiszolgáltatottak nekünk, embereknek, a mi feladatunk, hogy boldoggá tegyük őket - aminek a legjobb módja a velük való szeretetteljes foglalkozás.

Táplálás - Akármilyen állatotok is van, tudnod kell, hogy mi az ideális táplálék a számára. Az állatoknak - ugyanúgy, mint az embereknek - szükségük van bizonyos tápanyagokra ahhoz, hogy szépen fejlődjenek, egészségesek legyenek és sokáig éljenek.

Mozgásigény - Az állatoknak lételeme a mozgás. A lakásban tartott kisállat helyét úgy kell kialakítani, hogy lehetősége legyen a mozgásra, de búvóhelye és játékai legyenek - ez valamennyi fajra vonatkozik. A lakásban tartott kutyát naponta legalább kétszer, de a kertben élőt is rendszeresen ki kell vinni. Számos mozgásformát űzhet a kutya és a gazdi együtt - futás, biciklizés, úszás, de egy közös kirándulás is jó ugyanolyan jó lehet.

Egészség - Ahogy a gyerekeknek, úgy az állatoknak is szüksége van rendszeres orvosi ellenőrzésekre, védőoltásokra, és ha megbetegszenek, a megfelelő kezelésekre - így időnként állatorvoshoz kell vinnetek kedvenceteket.

Utódok - Nemcsak az állatodért, de annak született utódaiért is felelős vagy. A legjobb, ha az orvos ivartalanítja kedvenceteket. Ráadásul így az nem fog elcsatangolni, ezáltal pedig a sérülés, betegség esélye is kisebb - akár évekkel nőhet az élettartama.

Környezet - Fontos, hogy az állat jól érezze magát, de az is, hogy viselkedésével ne zavarjon másokat. Ha a kutya mellett döntötök, a kutyaiskolák segítenek abban, hogy négylábú barátotok elsajátítsa azokat a viselkedésformákat, amelyek révén alkalmassá válik a környezetével való együttműködésre és együttélésre.

Ha többet szeretnél tudni arról, miként lehettek még jobb gazdijai kedvenceteknek, nézd meg a Magyar Állateledel Egyesülés megbízásából készült oktatóvideót!

Kutyavilág az iskolában

- Minden gyereknek meg kell tanítani, hogyan viselkedjen a kutyákkal, akár van kutyája, akár nincs. Ebben segít a Kutyavilág című új általános iskolai segédanyag, amelyet a Magyar Állateledel Egyesülés tett közzé a legjobb európai minta alapján. A téma könnyen feldolgozható akár az egészségnevelés, akár a családi életre nevelés keretei közt, hiszen a kutyák többsége családokban él, és a kutyatartás köztudottan jó hatással van a gyermekek személyiségfejlődésére és érzelmi életük kiegyensúlyozottságára - mondja Szórádi Gyöngyi, az egyesülés főtitkára.

- Fontos, hogy beszéljünk a kutyákról az általános iskolásoknak, hiszen ebben a korban a leginkább befogadók az állatokról szóló ismeretekre, és már elég nagyok ahhoz, hogy megértsék a felelős állattartás alapelveit; már részt tudnak venni a kutya gondozásában, és megértik a kutya tartásával járó kötelezettségeket és az ezzel járó költségeket.

Töltsd le az internetről!

Tavaly tanévkezdéskor jelent meg a kutyák viselkedését bemutató, a kutyaharapások megelőzését célzó óvodásoknak szóló kiadvány - ez a jól ismert Frakk program adaptációja, amelyet a többi uniós tagállam is átvett. A macskákról pedig Elbűvölő macskák címmel készült oktatóanyag az általános iskolák alsó tagozatos diákjai részére.

A felelős állattartásra nevelés eszköztárának új eleme a Kutyavilág, amely könnyen érthető stílusban, érdekesen és interaktív módon beszél a kutyák eredetéről, a kutyafajtákról, a társadalomban elfoglalt szerepükről, és különösen arról, hogyan viselkednek a kutyák az emberekkel és egymás közt. Minden anyag letölthető a Magyar Állateledel Egyesülés honlapjáról.

Ezt is szeretjük